ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ Ή ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ;


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη διατυπώθηκε από καθηγητή του Harvard και δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα (μάλλον Ελευθεροτυπία), συγχωρέστε με που δεν έχω το όνομα του καθηγητή που διαθέτει και blog, ελπίζω πως κάποιος από εσάς θα μας πει και το όνομα του αν διάβασε το συγκεκριμένο άρθρο.

Με την απαραίτητη δική μου διασκευή λέει λοιπόν ο εν λόγω καθηγητής μας, πως σε κάθε πολιτισμένη χώρα ( όπου ανήκει και η Ελλάδα, όπως θέλουμε να πιστεύουμε!), υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών 15% που είναι γεννημένοι κατά κάποιον τρόπο να παρανομούν και ένα αντίστοιχο ποσοστό 15% που είναι γεννημένοι να είναι νομοταγείς πολίτες και αυτό ανεξάρτητα από το πόσο αυστηροί είναι οι νόμοι και από το κατά πόσο εφαρμόζονται ή όχι στην κάθε χώρα!!

Το ενδιαφέρον όμως δεν εστιάζεται σ΄ αυτό το 30% του πληθυσμού αλλά στο υπόλοιπο εναπομείναν 70%.

Τι λέει λοιπόν για το ποσοστό του 70% ο καθηγητής μας (που θα συμφωνήσω και εγώ σχεδόν απόλυτα).

Λέει λοιπόν πως αυτό το ποσοστό ανθρώπων-πολιτών, στην συντριπτική του πλειοψηφία, τείνει να μιμηθεί τους νομοταγείς ή τους παράνομους, ευθέως ανάλογα με το κατά πόσον οι νόμοι εφαρμόζονται στην χώρα όπου ζει!!
Δηλαδή αν στη χώρα τους βλέπουν ότι οι νόμοι εφαρμόζονται, τείνουν να μιμούνται τους νομοταγείς αν όχι μιμούνται τους παράνομους!!

Βάζω τα θαυμαστικά γιατί θεωρώ πως οι μεγάλες αλήθειες είναι πράγματι πολύ απλές και συγχρόνως πολύ σύντομες και πως τα πολύ απλά τα λένε αφ' ενός οι πολύ μεγάλοι άνθρωποι γιατί η μεγαλοσύνη τους, τους οδηγεί να γίνονται απλοί και αφ΄ ετέρου οι πολλοί απλοί άνθρωποι γιατί ο κοινός νους που διαθέτουν του οδηγεί στη σοφία!

Συνεχίζοντας λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή (και τη δική μου), η μεγάλη πλειοψηφία στην Αμερική μιμείται, τείνει ή επιθυμεί να μιμείται τους νομοταγείς και η μεγάλη πλειοψηφία, αυτό το 70% που λέγαμε, στην Ελλάδα μιμείται, τείνει ή επιθυμεί να μιμείται τους άλλους, (διάβαζε τους παρανομούντες)!!

Αν σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι "εφαρμόζονται" στη χώρα μας και ποια είναι η κυρίαρχη τάση μίμησης των συμπολιτών μας, μάλλον το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι καθόλου αυθαίρετο.

Αν αυτό το 15%, των εκ γενετής νομοταγών όπως τους ονομάσαμε, στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να το φτάσουμε με τις δικές μας πράξεις και αυτοκριτικές στο 20 ή και στο 25 και 30% ακόμη, θα λεγόμαστε και θα ήμασταν αφελείς ή πολιτισμένοι και αυτάρκεις;;

Περιμένοντας τα σχόλια σας θα κάνω και μια ερώτηση που ίσως κάποιοι τη θεωρήσουν ακόμη και προβοκατόρικη αλλά δεν είναι τέτοιες οι προθέσεις μου, φαντάζομαι με ξέρετε όλοι τόσο καιρό πια.

Η ερώτηση είναι η εξής:

Την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος από κάμερες στους δρόμους της χώρας μας, η πλειοψηφία των Ελλήνων που την απορρίπτει είναι αυτή η πιο πάνω πλειοψηφία του 15% συν του 70% τελικά ή όχι;;!!

21 σχόλια:

  1. Εγώ αντίθετα θεωρώ την έρευνα λάθος!
    Δεν υπάρχουν εκ γενετής νομοταγείς και εκ γενετής παρανομούντες.
    Οι συνθήκες μπορούν να κάνουν τον πιο νομοταγή, παράνομο! Και υπάρχουν και πολλές μορφές παρανομίας... Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί οι πιο παράνομοι να είναι αυτοί που ευθύνονται για την τήρηση των νόμων!!!
    Όσο για τις κάμερες, αυτό που λες είναι ψευτοδίλημα. Δε μπορεί κανείς να μας αντιμετωπίζει ως εν γένει εγκληματίες και να απαιτεί την παρακολούθηση μας στην κάθε έκφανση της ζωής μήπως και υπάρχει κάποιος "κακός" ανάμεσά μας.
    Και πολύ περισσότερο να "φακελώνει" τις δραστηριότητες μας.
    Πολύ περισσότερο δε όταν τα προσωπικά μας δεδομένα είναι έρμαιο στα χέρια του κάθε "ανώνυμου" ασφαλίτη προς όποια χρήση βολεύει την εξουσία και τους υπηρέτες της.
    Και για να σου απαντήσω ευθέως, εγώ είμαι νομοταγής και μάλιστα πολύ περισσότερο από τους διοικούντες τη χώρα και δεν ανέχομαι καμία κάμερα να με παρακολουθεί, ούτε κανέναν ΚΥΠατζή να καταγράφει τις συνομιλίες μου και την προσωπική μου ζωή.
    Πολύ σωστότερο θα ήταν, για τους κυρίους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι νομοταγείς δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την παρακολούθηση, να βάλουμε εμείς από μία κάμερα σε αυτούς που θα έπρεπε να έχουν διάφανη ζωή και να δίνουν απόλυτο λογαριασμό σε μας που είμαστε και οι εργοδότες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι όπως πάει στη Χώρα αυτή είναι πιο αποδοτικό και συμφέρει περισσότερο να μοιάζει κανείς στους παράνομους!
    Οι νομοταγείς θα θεωρούνται βλάκες σε λίγο!
    Πέρνα από εμένα, θα καταλάβεις τι εννοώ!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...πρέπει να πω antinemeci ότι δεν είναι έρευνα το συγκεκριμένο θέμα είναι άποψη του καθηγητή αλλά και δική μου.
    Λες δεν υπάρχουν εκ γενετής νομοταγείς και αμέσως μετά λες πως εσύ είσαι ένας απο αυτούς.

    Θέλω όμως να μου πεις ποιό είναι το αιτιολογικό κατά την άποψη σου, γιατί εμείς οι Έλληνες μιμούμαστε πιο πολύ τα κακά και όχι τα καλά των άλλων.

    Όσο για τις κάμερες είναι μια μεγάλη συζήτηση. Δεν διαφωνώ πως οι κάμερες πρέπει πρώτα να μπουν στους πολιτικούς και υπουργούς αλλά και σε εμάς που δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.
    Όσο για τις συνομιλίες που λες δεν καταγράφονται από τις κάμερες αυτές αλλά από τα τηλέφωνα και παρακολουθήσεις τηλεφώνων γίνονταν γίνονται και θα γίνονται πάντα, όπως και μέσα από το διαδίκτυο υπάρχουν πολλά στοιχεία για όλους μας δεν είναι οι κάμερες αυτές που θα αποκαλύψουν τα ήδη γνωστά.
    Αυτά που νομίζουμε θα αποκαλύψουν οι κάμερες είναι ήδη γνωστά.
    Θεωρείς πως στην Αγγλία που υπάρχουν κάμερες η δημοκρατία τους είναι χαμηλής ποιότητας;

    Απλά οι κάμερες σε μια πολιτεία που θέλει κάποτε να γίνει αξιόπιστη και ευνομούμενη οι κάμερες θα προσφεραν μια προστασία στον πολίτη που την έχει ανάγκη.

    Κάθε λεπτό (αν θυμάμαι καλά) που μιλάμε γίνεται και μια ληστεία και κάποιος κάθε λεπτό πέφτει θυμα μιας άδικης και απρόκλητης επίθεσης, αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο;
    Οι μπάτσοι δεν δεχόμαστε ότι μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με κάτι δεν πρέπει να τους υποκαταστήσουμε;
    Οι κάμερες άλλωστε θα είναι εκεί και για τις άνανδρες πράξεις των αστυνομικών, οι κάμερες δεν ήταν εκείνες που αποκάλυψαν τη θηριωδία των άστυνομικών απέναντι στον Κύπριο φοιτητή αλλιώς ή θα είχε εντελώς κοκουλωθεί το θέμα ή ο φοιτητής θα ήταν ήδη νεκρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είπα ότι είμαι εκ γενετής νομοταγής. Το να σέβεσαι τους νόμους και πολύ περισσότερο τα δικαιώματα των άλλων είναι θέμα ήθους και παιδείας, δεν αρκεί η επιβολή.
    Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι οι κάμερες δεν καταγράφουν ήχο... σε διαβεβαιώ ότι οι περισσότερες (παρανόμως) καταγράφουν. Απόδειξη αυτού που λέω πολλές καταγραφές
    που παρουσιάζονται από ληστείες και ακούγεται και ο ήχος.
    Οι κάμερες όπου έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν συμβάλλει στην αποτροπή του εγκλήματος. Στο Λονδίνο το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η τρομοκρατική επίθεση (προβοκατόρικη ή όχι) στο μετρό. Γιατί δεν την εμπόδισαν οι κάμερες;
    Όσο για τον κύπριο φοιτητή, δεν ήταν οι κάμερες της αστυνομίας που έφεραν στο φως το έγκλημα αλλά των καναλιών και των πολιτών. Συν ότι υπήρχαν και αυτόπτες μάρτυρες, και έτσι όλες οι προσπάθειες απόκρυψης έπεσαν στο κενό.
    Και μάλιστα έγιναν πολλές προσπάθειες απόκρυψης και υποβάθμισης του γεγονότος, από αυτούς που θεωρείς ότι μπορούμε να εμπιστευθούμε τα προσωπικά μας δεδομένα!
    Σκέψου και την περίφημη ρήση "αν δεν υπάρχει σε video δε συνέβει" και σκέψου τι μπορεί να υπάρχει σε video και τι να καταστρέφεται, ανάλογα με τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης. Σου θυμίζω μάλιστα ότι πέρασαν και νόμο που λέει ότι οι δικές μας καταγραφές που αποδεικνύουν κάποιο έγκλημα, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο αν δεν έχει συναινέσει αυτός που καταγράφεται ενώ οι δικές τους μπορούν και σκέψου τη συνέχεια...
    Αν γνωρίζεις από ψηφιακή τεχνολογία, θα γνωρίζεις και πόσο εύκολα μπορούν να στήσουν ό,τι κατηγορία θέλουν...
    Όχι δεν εμπιστεύομαι αυτούς τους απατεώνες ως θεματοφύλακες του δικαίου. Ας αποκαταστήσουμε στοιχειωδώς τη δημοκρατία και το ξανασυζητάμε...
    Θα δεις ότι τότε δε θα υπάρχει λόγος να μιλάμε για κάμερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα vagnes. Κι εγω θα συμφωνησω με το πρώτο σχόλιο της Antinemecis που είπε ότι δεν υπάρχουν εκ γενετής νομοταγείς και εκ γενετής παρανομούντες. Οι συνθήκες μπορούν να κάνουν τον πιο νομοταγή, παράνομο.

    Οσο για τις κάμερες είναι μία ακόμα ελληνική πατέντα που εγώ προσωπικά την τοποθετώ στην έμφυτη τάση των Ελλήνων να δημιουργούν θεωρίες συνομωσίας και να νομίζουν ότι όλοι ασχολούνται μαζί τους. Δεν φακελώνουν οι κάμερες και κανένας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το τι κάνει ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητα του. Τόσα χρονια στην Αγγλία που μας καταγράφουν χιλιάδες κάμερες δεν έχω ακούσει κανέναν να είχε το παραμικρό πρόβλημα. Αντίθετα πάρα πολλές συλλήψεις για παράνομες πράξεις έχουν γίνει με τη βοήθεια τους. Επίσης σε σχέση με τις κάμερες συμβαινει και το άλλο παράξενο που οφείλεται στην βλαχομαγκιά πολλών (φυσικά όχι όλων). Οταν βρίσκονται στο εξωτερικό συμπεριφέρονται σαν κοτες (οδήγημα, γήπεδο, ξενύχτι και ποτά και τσιγαρο κτλ) αντίθετα στην Ελλάδα σηκώνουν κεφάλι. Δεν θα ξεχάσω Ελληνα που πετάμε μαζί για Λονδίνο με swiss air μέσω Ζυρίχης και κάνει άνω κάτω το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ επειδή κάπνιζε κάπου που δεν έπρεπε. Στις Ζυρίχης όμως με ακολούθησε και πήγε στο κουβούκλιο που είναι ειδικό για καπνιστές. Το ίδιο θα το δεις και αν θα απαγορευτει το τσιγάρο στην Ελλάδα. Δεν θα υπακούει κανένας και ο ίδιος στην Γαλλία ή στην Αγγλία ούτε πακέτο θα κουβαλάει μαζί του.

    Οσο για το παράδειγμα του Λονδίνου και το ότι δεν εμπόδισαν οι κάμερες την τρομοκρατική επίθεση, τότε με την ίδια λογική ούτε οι μπάτσοι την απέτρεψαν, ας τους καταργήσουμε.

    Μεγάλη συζήτηση πάντως αυτό με τις κάμερες και δεν είμαι σε θέση να γράψω πολλά. Το ζήτημα είναι εγώ προσωπικά θα σεβαστώ κάποιον που έχει αρνητική άποψη, είναι θέμα αρχής γι αυτόν να μην καταγράφεται από τις κάμερες και γι αυτό δεν βγαίνει ποτέ από τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Μαριάνα μου τι να πω ζούμε σε μια χώρα του παραλόγου, αυτό όμως δεν μπορεί να μας δίνει άφεση για τις δικές μας πράξεις.
    Όταν η συνείδηση κάποιου δεν του το επιτρέπει να κάνει μια παρανομία δεν θα την κάνει όσο και αν οι συνθήκες είναι "ευνοϊκές" για να την κάνει.
    Είναι αυτό το 15% ποσοστό που λέω στην ανάρτηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...antinemeci φίλε μου νομίζω καλύτερη απάντηση κι από μένα έδωσε ο φίλος ndn πιο πάνω που ζει και εργάζεται στην Αγγλία.
    Εκείνο που θέλω να διορθώσω αν θέλεις και συ και ο ndn, είναι πως όταν αναφέρομαι στους εκ γενετής αναφέρομαι σε αυτούς που η συνειδηση δεν τους επιτρέπει να παρανομούν ακόμη κι όταν γύρω τους όλοι οι άλλοι το κάνουν και το ίδιο για τους άλλους που δεν έχουν καθόλου συνείδηδη και η μόνιμη σκέψη τους είναι στο πως θα κάνουν την επόμενη απάτη τους.

    Για τις κάμερες δεν είπαμε ποτέ ότι αποτρέπουν το έγκλημα απλά μπορούν να το περιορίσουν σε σοβαρό βαθμό.

    Η δημοκρατία στη χώρα μας όσο αφορά τις ατομικές ελευθερίες δεν μπορεί να κινδυνεύσει από τις κάμερες, σε άλλα σημεία κινδυνεύει η δημοκρατία μας (ασυδοσία δημοσιογράφων και καναλιών, καθηγητικό κατεστημένο, συνδικαλιστο-πατέρες κ.ά.) και αυτά μπορεί να τα κουβεντιάσουμε άλλη φορά με κάθε ευκαιρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...φίλε μου ndn νομίζω σε κάλυψα λέγοντας πως εννοώ αυτούς που έχουν συνείδηση και είναι δύσκολο να παρανομήσουν ή αν το κάνουν κάτω από πίεση όπως λες ξανά θα επανέρθουν στην νομιμότητα και τους άλλους που δεν έχουν συνείδηση να τους "ταλαιπωρεί" και΄γίνονται έτσι ασύδοτοι.

    Στα άλλα που λες συμφωνώ μέχρι κεραίας...

    να είσαι καλά φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δε πιστεύω κι εγω οτι οι άνθρωποι γενιούνται νομοταγείς ή παράνομοι. Οι συνθήκες ζωής του καθενός, το περιβάλλον,ο τρόπος που μεγαλωνει κανείς,διαμορφώνουν τη νομιμότητα ή μη των πράξεών του.
    'Ισως κιόλας κάποιες ανάγκες της στιγμής. Όσο για τις κάμερες, μπορεί να υπάρχουν χώροι όπου είναι απαραίτητες,π.χ. στις φυλακές, αλλά οχι σε κάθε δρόμο για δήθεν έλεγχο της κίνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά,

    νομίζω ότι πιάνετε το θέμα λανθασμένα. Και ο καθηγητής αυτός που διατύπωσε αυτές τις απόψεις, λίγο αυθαίρετες μου φαίνονται. Μιλάτε για το άνθρωπο και το πως θα έπρεπε έτσι... ή θα έπρεπε αλλιώς ο άνθρωπος κ.λ.π.

    Παιδιά, μην ξεχνάτε κάτι πολύ βασικό. Ο άνθρωπος είναι απλά ένα ζώο, που έτυχε να έχει ανώτερο μυαλό από τα άλλα ζώα, γι' αυτό και επιβλήθηκε στα υπόλοιπα ζώα. Μην ξεχνάμε ότι σαν ζώο ο άνθρωπος κυριαρχείται από διάφορα ένστικτα. Το βασικότερο ένστικτο είναι αυτό της αυτοσυντήρησης και δεύτερο έρχεται το κυριαρχικό ένστικτο, μετά η ορμή προς κοινωνία, η ερωτική ορμή κ.λ.π. Μπορεί, στη διαδρομή των χιλιάδων ετών, να άλλαξαν οι κοινωνικές συνθήκες, η τεχνολογία κ.λ.π. αλλά τα ένστικτα είναι εκεί μέσα μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αποβάλλονται. Είναι η ίδια μας η φύση.

    Στην εγκληματολογία έμαθα, πως ο φόβος της τιμωρίας και του κοινωνικού διασυρμού είναι εκείνος που καταπιέζει τα πιο ζωώδη ένστικτα. Δυστυχώς αν ζούμε σε μία κοινωνία με χαλαρή εφαρμογή των νόμων και μάλιστα μονίμως σε βάρος των αδυνάτων (δηλαδή μία άδικη κοινωνία) και με κοινωνικά πρότυπα που επιβραβεύουν τον «εύκολο πλουτισμό», το «life style», το «μέσον» και τη «μίζα», τότε συνεχώς θα απελευθερώνονται, το ένστικτα της κυριαρχίας, οι ερωτικές ορμές, οι αρπακτικές ορμές κ.λ.π.
    Σχετική ανάρτηση είχα κάνει και εγώ με τον τίτλο "Κατεστημένο, Νόμος και Νομοθέτης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φίλε μου Λεοντόκαρδε δεν λέω ούτε εγώ ότι γενιούνται το διόρθωσα, απλά λέω πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συνείδηδη που τους απαγορεύει (για διάφορους λόγους) να παρανομήσουν και άλλοι που δεν έχουν καθόλου συνείδηση, οι ασυνείδητοι, οι οποίοι ρέπουν συνεχώς προς την παρανομία. Και αυτές οι κατηγορίες άνθρώπων υπάρχουν απλά το 15% και το 70% που έθεσε ο καθηγητής και συμφώνησα μαζί του μπορεί να είναι διαφορετικά νούμερα.

    Ζητάω τη γνώμη σας όμως για τους υπόλοιπους προς τα που ρέπουν ανάλογα με το αν εφαρμόζονται ή όχι οι νόμοι. Αυτή την σκέψη θέλω να κάνουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...φίλε μου νεο πολιτ. συστ. όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και ασφαλώς θα συμφωνήσουμε εδώ.
    Αφού λοιπόν δεν είναι ίδιοι κάτι τους κάνει να διαφέρουν.
    Για μένα αυτή η διαφορά των ανθρώπων συνεχίζεται και στην κοινωνική συμπεριφορά τους και γενικότερα, αρα και στις πράξεις τους οι άνθρωποι διαφέρουν.
    Κάτω από τις ίδιες συνθήκες υπάρχουν διαφοροποιήσεις συμπεριφορών των ανθρώπων. Κάποιοι θα παρανομήσουν κάποιοι όχι, δεν λέω τίποτα άγνωστο νομίζω αυτό ισχύει. Ένα παράδειγμα, στις πολεοδομίες δεν τα "παίρνουν" όλοι οι υπάλληλοι, οι γιατροί δεν ζητούν όλοι φακελάκι κλπ

    Εκείνο όμως που θέλω να συζητήσουμε εδώ είναι ποια είναι η τάση της πλειοψηφίας των ανθρώπων των κοινών ανθρώπων όταν οι νόμοι εφαρμόζονται αυστηρά και οι ένοχοι τιμωρούνται παραδειγματικά και ποια η τάση τους όταν υπάρχει ασυδοσία και συνεχής καταπάτηση νόμων. Εκεί τοποθετώ την ουσία της συζήτησης που θέλω να κάνουμε.

    Δηλαδή η τάση των ανθρώπων για πράξεις παράνομες είναι εντελώς ανεξάρτητες από το αν εφαρμόζονται οι νόμοι σε μια χώρα ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Vagnes ξεκιναω με την πολυ ωραια εικονα που εχεις βαλει στην αρχη του μπλογκ.
    Στην Ελλαδα δεν εχομε μαθει να σεβομαστε κανονες ,νομους,ικανοτητες προσοντα.Πολλες φορες λειτουργουμε επιπολαια,αφου το νομιμο οποιαδηποτε στιγμη μας βολευει, γινεται παρανομο.Ενα ρουσφετι αν θελησεις,πολυ απλα αυτος που θα σε βοηθησει θα παραβει την νομιμοτητα.Θα βρει τον τροπο ακομα και τον νομο να αλλαξει.Οποτε και στον κοσμο των νομιμων να θελεις να ζεις ,στην Ελλαδα η μετατροπη σε κοσμο παρανομων ειναι πολυ ευκολη.Καταριπτονται και ολα τα ποσοστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @νέο πολιτικό σύστημα,

    Ζώο είσαι και φαίνεσαι, και αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την διαφορά του ανθρώπου από το ζώο, είναι ακριβώς γιά αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε ανώνυμε,
    Γιατί σε ενοχλεί η αλήθεια; Γιατί προσπαθείς να απαρνηθείς τη φύση σου; Έτσι όμως δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις, τι σε κάνει να συμπεριφέρεσαι, όπως συμπεριφέρεσαι. Για κάνε μία προσπάθεια. Μη φοβηθείς. Κοίταξε μέσα στον εαυτό σου. Πίστεψέ με, θα βοηθηθείς.
    Εκτός και αν πιστεύεις ότι είσαι κάποια εξωγήινη ανώτερη κατασκευή. Τότε αλλάζει το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...είναι ο χώρος μου πράσινο λικέρ...είσαι πολύ παρατηρητική και το χαίρομαι!!

    Από την τοποθέτηση σου στο θέμα καταλαβαίνω πως μάλλον συμφωνείς μαζί μου, ότι η τάση των Ελλήνων ρέπει προς τα παράνομα.
    Πιστεύεις πως αυτό έχει να κάνει με την πλημμελή απόδοση της δικαιοσύνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...για να επιβεβαιώσεις τη διαφωνία σου με το νέο πολιτικό σύστημα, ανώνυμε, θα ταίριαζε, κατά την άποψη μου, διαφορετικό ύφος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. VAGNES,
    Σχετικά με το ερώτημά σου, αν δηλαδή η τάση των ανθρώπων για πράξεις παράνομες είναι εντελώς ανεξάρτητες από το αν εφαρμόζονται οι νόμοι σε μια χώρα ή όχι;
    Λάβε υπόψη σου ότι ο άνθρωπος όταν γεννιέται δεν ξέρει από νόμους. Επομένως δεν γεννιέται κάποιος νομοταγής ή παράνομος. Οι άνθρωποι, εκτός του ότι γεννιούνται φέροντας από τη φύση τους κάποια βασικά ένστικτα (πράγμα αναμφισβήτητο), γεννιούνται σε δύο κατηγορίες τους εκ φύσεως ισχυρούς στο σώμα ή στο πνεύμα και τους εκ φύσεως αδύνατους (και αυτό αναμφισβήτητο). Εδώ μας ενδιαφέρει το πνεύμα.
    Δεν θα επεκταθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες. Εκείνο που θέλω να επισημάνω τώρα ότι ο νόμος και η κοινωνική απαξίωση ασκούν πάνω στο άτομο μία δύναμη αντίρροπη προς τα ένστικτα. Τα καταπιέζουν, μέχρι σημείου, πολλές φορές, πλήρους αδρανοποίησης, ανάλογα με την πνευματική δύναμη του κάθε ατόμου.
    Θα έλθω στο παράδειγμα του καθηγητή που έβαλες.
    Ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, έχει τρομερή πνευματική δύναμη να εξουδετερώνει πλήρως τα ένστικτά του, χωρίς μάλιστα να αισθάνεται και άσχημα. Αυτά τα άτομα μοιάζουν σαν να γεννήθηκαν νομοταγείς.
    Ένα άλλο πάλι μικρό τμήμα δεν διαθέτει καθόλου πνευματική δύναμη (και αυτό ανεξάρτητα της κοινωνικής θέσης που έχει). Αυτά τα άτομα αφήνονται να κυριαρχούνται από τα πρωτόγονα ένστικτα και μοιάζουν σαν να γεννήθηκαν εγκληματίες.
    Υπάρχει όμως και η μεγάλη κατηγορία, αυτό που λέμε μέσος όρος, ο μέσος πολίτης. Αυτά τα άτομα διαθέτουν μία μέση πνευματική δύναμη τιθάσευσης των ενστίκτων τους (αυτό είναι άσχετο με τις γνώσεις τους). Επομένως αν τους δοθεί ευκαιρία, θα παρανομήσουν εύκολα. Αν πάλι τα πράγματα είναι αυστηρά θα συμπεριφέρονται, έστω και επιφανειακά, ως νομοταγείς πολίτες. Για παράδειγμα πάρε το μέσο έλληνα, που όταν βρεθεί στο εξωτερικό είναι ο πιο νομοταγής πολίτης και όταν είναι στην Ελλάδα, ψάχνει για "τεθλασμένες".
    Φίλε VAGNES, εμάς θα πρέπει να μας απασχολεί πάντα η συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας του μέσου πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ...όλα αυτά που είπες όμως νεο πολιτ. συστ. είναι ακριβώς αυτά που και ο καθηγητής και ο εγώ πιστεύουμε. Και εσύ (όπως τα είπες) επιβεβαιώνεις την ουσία τούτης της ανάρτησης μου και μάλιστα η άποψη σου έχει και πιο βαρύνουσα ισχύ, ως νομικός και εγκληματολόγος που είσαι ...

    ...έτσι όπως ξεκίνησες την τοποθέτηση σου μου έδωσες αρχικά την εντύπωση ότι είχες διαφορετική άποψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Vagnes, αν και παραγματικά, όσα γράφει Ο/Η Antinemecis, αξίζει να προσεχθούν, εγώ θα έλεγα ότι προτιμώ (ως το μη χείρον) μια χώρα νομικών παραθύρων, από μια χώρα λατρείας του νόμου και δη της τυπικής νομιμότητας.
    Βεβαίως υπάρχει το ίσωμα η μέση ο δρόμος της γκαμήλας και είναι ΄το νόημα των νόμου.
    Δυστυχώς σ΄αυτή τη χώρα χάσαμε πλέον τα νοήματα. Αυτό είναι το πρόβλημά μας, αλλιώς και πιο παλιά είχαμε αυτή τη χαλαρότητα, αλλά δεν ήταν έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ...πολλά έχουν αλλάξει καπιτ. κουμ στο κόσμο αλλά εμεις ανεξήγητα ή όχι προσπαθούμε να μοιάσουμε στους κακούς, γιατί έτσι νομίζουμε θα γλυτώσουμε από την κρίση τον εαυτό μας, μόνο τον εαυτό μας που κι αυτό είναι μια μεγάλη πλάνη.
    Χωρίς καμιά πίστη σε αξίες και αρχές τίποτα δεν μπορεί να οικοδομηθεί, κατεδαφίσεις μόνο μπορούμε και πετυχαίνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;