αναδημοσιέύω, με τη μεγαλύτερη χαρά που είχα μέχρι σήμερα, από τον φίλο μου σχολιαστή
Η ουτοπία βρίσκεται ...στην Μαγνησία...
Οταν φίλος (που εργάζεται στην Ευρωπαική Επιτροπή) μου έστειλε το κείμενο που ακολουθεί, δεν πίστευα στα μάτια μου... Αλλά επιβεβαίωσα την αλήθεια των γραφομένων, από την αναζήτηση στο διαδίκτυο...
Ναι... είναι αλήθεια... η Ανάβρα ΥΠΑΡΧΕΙ, δεν είναι φανταστική....
Πριν όμως σχολιάσω, σας παρακαλώ να διαβάστε την περιγραφή που ακολουθεί... με προσοχή, δεν θα χάσετε... τα δικά μου σχόλια ακολουθούν.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΙΟ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!
Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρατου νομού Μαγνησίας.
Στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές:
Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο),δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»;
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους.
Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.
«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων για να μπει
τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας. «Ισως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».
Βάσεις ανάπτυξης
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Ετσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.
Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε. Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
ΕΡΓΑ – ΜΟΝΤΕΛΟ
• 3 οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα
• Υπερσύγχρονο βιολογικό σφαγείο
• Αιολικό πάρκο
• Περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο
• Ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό
• Μόνιμο αγροτικό ιατρείο
• «Βοήθεια στο σπίτι»
• Διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων
• Λαογραφικό μουσείο
• Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων
• Ξενώνας για δασκάλους και γιατρούς
• Γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ
• Δημοτικό γυμναστήριο
• Εκχιονιστικά μηχανήματα
• Σύγχρονο οδικό δίκτυο
• Χώροι αναψυχής
• Παραχώρηση οικοπέδων σε άστεγους
• Μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, σε έκταση 8.000 στρεμμάτων
• Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (προσεχώς)
• Σύστημα τηλεθέρμανσης (προσεχώς)
• Πισίνα (προσεχώς)
• Γηροκομείο (προσεχώς)
Εσοδα
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας.
Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ. Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.
Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο «Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει η Νίκη Μηλιώνη.
Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).
Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την προαγωγή στην Α' Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε. Συναντάμε έναν παράδεισο.
Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).
Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Αλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι». Ενας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ..... ΑΞΙΖΕΙ...
>>>τι άλλο να προσθέσω εγώ μπροστά σε τούτο το παράδειγμα παρά να υπογραμμίσω τα σπουδαία που συμβαίνουν και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν σε τούτη την κοινότητα παρόλη την τρέχουσα κρίση<<<
Η θέληση, ο ηγέτης, η απόλυτη ανταποδοτικότητα, τα κίνητρα, κινούν και νικούν τα πάντα ακόμη και την Ελληνικη νοοτροπία...
Δείτε και το βίντεο
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ
Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου
όταν και οι δυό σας πεθάνετε.
Χαλίλ Γκιμπράν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
Ετικέτες
πολιτική
(82)
ποίηση
(70)
κοινωνία
(69)
πολιτική σάτυρα
(12)
πολίτης
(11)
σάτιρα
(10)
σύνθεση
(10)
άνθρωπος
(9)
Επανω-πολιτικη
(7)
παιδεία
(7)
φιλοσοφείν
(7)
Ελλάδα
(6)
αυτοκριτική
(6)
ευχές
(6)
θρησκεία
(6)
πολιτική ηγεσία
(6)
ψήφος
(6)
ΠΑΣΟΚ
(5)
άποψη
(5)
Οικονομική κρίση
(4)
νέοι
(4)
παιχνιδι
(4)
φωτογραφία
(4)
bloggers
(3)
ΝΔ
(3)
Πίστη
(3)
αγανακτισμένοι
(3)
αξιοκρατία
(3)
αξιολόγηση
(3)
αφιέρωση
(3)
ζωή
(3)
κοινωνική συνείδηση
(3)
κρίση
(3)
νέα κυβέρνηση
(3)
υγεία
(3)
φιλία
(3)
χιούμορ
(3)
ψυχολογία
(3)
28δις
(2)
Έλληνες
(2)
Δημοκρατικοί
(2)
Ομπάμα
(2)
Προεδρική Δημοκρατία
(2)
ΣΥΡΙΖΑ
(2)
ανέκδοτο
(2)
αντίο
(2)
αποχή
(2)
απόψεις
(2)
βατοπέδι
(2)
δημοσκόπηση
(2)
εκλογές
(2)
ευρωεκλογές
(2)
ευχή
(2)
καθημερινότητα
(2)
κριτική
(2)
ποδήλατο
(2)
πολιτική πρόταση
(2)
πολιτική ωριμότητα
(2)
συνέδριο
(2)
συνδιάσκεψη
(2)
συνεργασία
(2)
τεστ
(2)
τηλεόραση
(2)
τράπεζες
(2)
χ
(2)
χοίροι
(2)
... ... ...
(1)
1821
(1)
1989
(1)
2009
(1)
NO INDIA
(1)
blogs
(1)
e-διαδήλωση
(1)
slide
(1)
viza
(1)
Γιώργος
(1)
Δημόσιο
(1)
Διεθνισμος
(1)
Ελληνικη γλωσσα
(1)
Επανω-προτασεις
(1)
Ευρώπη
(1)
Ιωαννινα
(1)
ΜΜΕ
(1)
Μαρία
(1)
ΟΛΠ
(1)
ΟΤΕ
(1)
Π.Ο.Υ.
(1)
Παπανδρέου
(1)
Πολυτεχνείο
(1)
Σημίτης
(1)
αγάπη
(1)
αγώνες
(1)
αδικία
(1)
αθωπνορς
(1)
αισιοδοξία
(1)
αισχος
(1)
αισχροκέρδεια
(1)
ακρόαμα
(1)
αλλαγη νομων
(1)
αμπελοφιλοσοφείν
(1)
αναξιοπιστία
(1)
ανεργία
(1)
αντίδραση
(1)
αξία
(1)
αξιοπιστία
(1)
αποδοχή
(1)
αποτέλεσμα
(1)
αποτέφρωση
(1)
αποτελέσματα
(1)
αποψη
(1)
αριστερά
(1)
ασυδοσία
(1)
ασφαλιστικό
(1)
αυτάρκεια
(1)
βάση του 10
(1)
βίοι παράλληλοι
(1)
βιντεοσυνθέσεις
(1)
βουλή
(1)
γέλιο
(1)
γνωριμία
(1)
γρίππη
(1)
δάνειο
(1)
δημοσιευμένο άρθρο
(1)
δημοσιο
(1)
διάγγελμα
(1)
διάλειμμα
(1)
διαμαντι
(1)
διαμαρτυρία
(1)
διαπίστωση
(1)
διαπλοκή
(1)
δράση
(1)
εαυτός
(1)
ειρωνία
(1)
ελευθερία
(1)
ελπίδα
(1)
επιλογή
(1)
επιμόρφωση
(1)
επιχειρήσεις
(1)
επιχειρηματικότητα
(1)
εργασία
(1)
ευθύνη
(1)
εφαρμογή νόμων
(1)
εφεγαλκος
(1)
ηγέτης
(1)
ηλικία
(1)
θοες
(1)
ιατρική
(1)
ιστορία
(1)
κήπος
(1)
κίνητρα
(1)
καθηγητές
(1)
καπιταλισμός
(1)
καταλήψεις
(1)
κοινή λογική
(1)
κοινότητα
(1)
κοσμημα
(1)
κυβέρνηση
(1)
κόμματα
(1)
κόσμος
(1)
λευκό
(1)
λιμάνια
(1)
μέτρα
(1)
μαργαριτάρια
(1)
μνήμες
(1)
μουσική
(1)
νέα γενιά
(1)
νέο κόμμα
(1)
οικονομια
(1)
ομαδικο μυθιστορημα
(1)
ορφάνια
(1)
παγκοσμιοποίηση
(1)
παιδιά
(1)
παραμύθι
(1)
περιπετεια
(1)
πλανήτης
(1)
πλούτος
(1)
ποδόσφαιρο
(1)
πολίτευμα
(1)
πολη
(1)
πολιτική ποίηση
(1)
πολιτικο διλλημα
(1)
πολιτικό λογοπαίγνιο
(1)
προανακριτική
(1)
προβληματισμός
(1)
πρωταπριλιά
(1)
ραδιόφωνο
(1)
σκάνδαλο
(1)
σοφία
(1)
σπίτι
(1)
συναίσθημα
(1)
συντεχνίες
(1)
σύμπνοια
(1)
σύμπτωση
(1)
σύνθημα
(1)
σύνοδος
(1)
σύστημα
(1)
τύχη
(1)
φάρμακα
(1)
φθινόπωρο
(1)
χρήμα
(1)
χόμπυ
(1)
ψωμί
(1)
ωριμότητα
(1)
ωριμότητα πολιτική
(1)
Εντυπωσιάστηκα κι εγώ το ίδιο, vagnes μου. Λύσε μου όμως μια απορία: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ; Δεν είμαστε αδιάφοροι, ενημερωνόμαστε από εκατό μεριές, ηλεκτρονικά, έντυπα, συζητάμε πολιτικά, ταξιδεύουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν έγινε αυτό πρώτο θέμα, ούτε δεύτερο, ούτε...χιλιοστό ποτέ και το μάθαμε σχεδόν τυχαία, τότε πραγματικά ζούμε στο σκοτάδι!
...υποσχέθηκε ο homo sapiens μια επίσκεψη εκεί το ταχύτερο δυνατόν και θα περιμένουμε τα συμπεράσματα του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γυριστρούλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θέλω να πω πως όλα μπορούν να γίνουν ακόμη και στην Ελλάδα, αρκεί να μη τα περιμένουμε από την πολιτεία από το απρόσωπο σάπιο αδηφάγο και απρόσωπο κράτος.
Αν θέλουμε βρίσκουμε τρόπους, αν θέλουμε βρίσκουμε και ηγέτες που είναι δίπλα μας αλλά τους αντιμετωπίζουμε σαν ονειροπόλους, γραφικούς, ουτοπιστές, αφελείς και ένα σωρό άλλα υποτιμητικά επίθετα που τους προσάπτουμε.
Η μόνιμη επωδός μας: "δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα"
Υπάρχει και μιά πιό ...πρωτότυπη απαξιωτική μέθοδος, μπορείτε να την ...εκτιμήσετε στο blog μου: αυτή που γενικά, λέει κάτι σαν: "Υπάρχουν τόσες άλλες καλές πρωτοβουλίες..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμεινα έκπληκτος όταν την ...γνώρισα.
Εστω ότι υπάρχουν (που αμφιβάλλω αν είναι συγκρίσιμες)... αυτό μειώνει τον ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ μας γιά την ύπαρξη της Ανάβρας? Γινόμαστε ...μπλαζέ επειδή υπάρχουν και ...τόσες άλλες? Φοβόμαστε να ..ενθουσιαστούμε μήπως και ...εκτεθούμε, χάσουμε το ...στύλ μας.. τι?
Αναρωτιέμαι μετα, όταν "γράφουμε" τα "μεγάλα" και τα "σπουδαία"... πως στην ευχή θα παραδειγματίσουμε αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας αυτά τα "μικρά" μα τόσο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σπουδαία?
VAGNES, αυτά που διάβασα μου έφεραν στο μυαλό τις προγνώσεις για το μέλλον από το βιβλίο "το τρίτο κύμα" του Τόφλερ. Εξ αιτίας της τεχνολογικής ανάπτυξης, γράφει εκεί, ο άνθρωπος θα αναζητήσει την κατάργηση της διαμεσολάβησης και θα αναπτύξει μικρές αυτάρκεις κοινωνίες για να απολαύσει τη ζωή του και τον ελεύθερο χρόνο του, τον οποίο και θα φροντίσει να μεγαλώσει. Φαίνεται πως το παράδειγμα αυτού του χωριού μαρτυρεί ότι το μέλλον μπορεί να έφτασε κιόλας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, είναι να προσπαθήσουμε να διώξουμε το ταχύτερο την "πρέσα" που μας κρατάει στο παρελθόν και μας τρώει ζωή και χρόνο.
Παρεμπιπτόντως, όπως σου είπα και στο τηλέφωνο, την επόμενη φορά που θα έρθεις στην Αθήνα θα φροντίσουμε να βρεθούμε όλα τα παιδιά της μλπογκοπαρέας που είμαστε προς τα εδώ.
Vagnes μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήμακάρι να υπάρχει και να συνεχίσει να υπάρχει η Ανάβρα με όλα τα θαυμαστά που περιγράφεις. Ελπίζω αυτή η άνθηση να διαρκέσει και να μη σταματήσει μόλις σταματήσουν τυχόν Κοινοτικά (της Ε.Ε.) κονδύλια που τη στηρίζουν.
Σήμερα διάβασα ότι διάφοροι ξενώνες με ψυχικά ασθενείς που άνοιξαν πριν μερικά χρόνια με Κοινοτικά κονδύλια και έδωσαν θάρρος και ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας με προβλήματα, σήμερα φθίνουν και κινδυνεύουν να κλείσουν. Ας μη μιζεριάζω όμως. Άς έχουμε την ελπίδα ότι αυτό που περιγράφεις θα διαρκέσει.
...δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό το φαινόμενο ούτε κι εγω φίλε μου σχολιαστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εξομοίωση διαφορετικών πραγμάτων και επιτευγμάτων μεταξύ τους αποπροσανατολίζει τη συζήτηση και την εξ αυτής εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Ένα κοινωνικό πρότυπο μια κοινωνία που αναγεννήθηκε μια κοινότητα που μεγάλωσε πληθυσμιακά και δείχνει το δρόμο προς μια ανάπτυξη στα δικά της μέτρα και στα δικά της προϊόντα και πρότυπα είναι μια επανάσταση και αυτό δεν μπορεί να εξομειώνεται με τίποτα άλλο γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο όμοιο του.
Μια αυτοδύναμη και αυτόνομη κοινότητα γεννήθηκε, που δείχνει το δρόμο για την ανατροπή των σάπιων δομών που καθημερινά μας περικυκλώνουν και όλοι εμείς πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο με συλλογική δουλειά και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον μπορούμε να ελπίζουμε πρωταρχικά στο κοινωνικό συμφέρον που μόνο αυτό συνεπάγεται και εγγυάται και το δικό μας ατομικό συμφέρον.
...ενας φιλόσοφος νεο πολιτ. συστ. καταλαβαίνει τι μπορεί να σημαίνει το παράδειγμα Ανάβρα, ένας απλός και πιθανόν απαίδευτος Ελληνας πολίτης τα καταφέρνει, συντάσσεται πίσω από έναν εμπνευσμένο κοινοτάρχη και μας δίνει το παράδειγμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο φιλόσοφοι πρέπει να γίνουμε για να πειστούμε ότι μας ωφελεί να γίνουμε όλοι μας μιμητές τέτοιων και παρόμοιων δράσεων;
Μερόπη μου τα κονδύλια της ΕΕ οι άνθρωποι τα επένδυσαν σε αποδοτικές επιχειρήσεις, δεν τα ξοδέψανε άσκοπα και χωρίς πρόγραμμα όπως δυστυχώς κάνουν οι πιό πολλοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα αιολικό πάρκο όταν κατασκευαστεί με κονδύλια ΕΕ χρειάζεται μόνο αέρα για να αποδώσει δεν χρειάζεται συνεχή χρηματοδότηση. Θα πάψει να αποδίδει όταν θα πάψει να φυσάει και αυτό δεν θα γίνει ποτέ.
Τα κτηνοτροφικά πάρκα τρέφουν τα ζωντανά και όσο υπάρχουν ζωντανά θα αποδίδουν.
Το υδροηλεκτρικό θα αποδίδει κι αυτό και το πρωτοποριακό σύστημα τηλεθέρμανσης μη το παραβλέπεις γι αυτά τα έργα και άλλα τόσα μιλάμε δεν μιλάμε για έργα φούσκες.
Γιατί μου μιζέριασες;
Δεν σε έχω συνηθίσει έτσι...
Να ενθουσιαζόμαστε από τετοια παραδείγματα και να μετράμε τη δύναμη της μονάδας μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο πρέπει.
Να εμπιστευόμαστε και να στηριζόμαστε πιο πολυ στις δικές μας δυνάμεις παρά να τα περιμένουμε από την πολιτεία που τόσα χρόνια πια θα έπρεπε να είχαμε μάθει πως δεν μπορεί να μας προσφέρει αυτά που αξίζουμε.
Εξαιρετική περίπτωση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό αποδεικνύει ότι ένας άνθρωπος με όραμα μπορεί να τραβήξει αρκεί και η κοινωνία να θέλει να προοδεύσει...
Οι μικρές κοινωνίες μπορούν πιο εύκολα να συνεργαστούν και να λύσουν τα προβλήματά τους που είναι κοινά.
Πάντως μπράβο και στην επιμονή του κοινοτάρχη, γιατί όντως το πιο δύσκολο πράγμα είναι να αλλάξεις τα μυαλά των κατοίκων...
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ φίλε μου antinemeci αξιοπιστία είναι η μυστική συνταγή για όλες τις δράσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λείπει από την κοινωνία μας είναι η αξιοπιστία και αποτελέσματα, για αυτό και παραμένουμε πίσω στην πρόοδο που παρατηρούμε στις άλλες χώρες.
Ακόμη και τον κοινοτάρχη δεν τον εμπιστεύτηκαν άμεσα, τον άφησαν μια τετραετία στα απέξω.
Μια ιδανική πολιτεία που θα μπορούσε να διαθέτει 100% αξιοπιστία σε θεσμούς, νόμους, δικαιοσύνη κλπ κλπ θα ήταν μια παραδεισένια πολιτεία.
Δεν ζητάμε αυτό το τέλειο είναι ουτοπία πραγματικά, αλλά ας γνωρίζουμε, ας κατανοήσουμε πως ο δρόμος της όποιας επιτυχίας ξεκινά μέσα από αξιοπίστία και τότε πολλά θα μπορέσουν να αλλάξουν και σε σχετικά μικρό χρόνο.
Η καχυποψία και η διχόνοια που μας "ποτίζουν" οι εξουσίες και τα φερέφωνα τους ΜΜΕ εξυπηρετούν πάντα μεμονωμένα συμφέροντα. Το κοινό συμφέρον το κοινωνικό συμφέρον αρχίζει και τελειώνει με αξιοπιστία.
Πιστεύω βαθιά στην αξία του ιδίου του ανθρώπου και στην δυνατότητα του ελεύθερος και χωρίς προσταγές να επιδιώκει την αλλαγή προς το καλύτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω επίσης και στην αναζήτηση της ατομικής αληθείας του καθενός, που θα είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης του και της αμφισβήτησης του, που θα τον καθιστά υπέρμαχο της κάθε φορά που θα διακυβεύεται η ύπαρξη της από σκοπιμότητες και συμφέροντα.
Δεν συμφωνώ με την ιδέα του «αρχηγού» όσο χαρισματικός και αν είναι, η απόλυτη άλλωστε δύναμη που οι πολίτες μεταβιβάζουν σ΄ αυτόν τον αρχηγό διαφθείρει απόλυτα.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...
Και όπως έλεγε ο Σαντ-Εξιπερί «Γνωρίζω μόνο μία ελευθερία, κι αυτή είναι η ελευθερία της σκέψης.»
Πιστεύω ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σκέψεις για ένα κόσμo καλύτερο και διαφορετικό από αυτόν που ζούμε σήμερα.
Κατάλαβες τώρα, φίλε Vagnes, γιατί δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να δούμε στον ήλιο μοίρα? Το ειπε ξεκάθαρα παραπάνω ο mediaspotgr...
ΑπάντησηΔιαγραφή...θα ήθελα όμως να μου εξηγήσεις φίλε μου mediaspotgr τι το διαφορετικό είχε η κοινότητα Ανάβρας που δεν έχουν οι άλλες κοινότητες ώστε και αυτές να τραβήξουν το δρόμο της αυτόνομης ανάπτυξης;
ΑπάντησηΔιαγραφή