ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες έρχονται μέσα από έρευνες να προσεγγίσουν το θέμα θρησκεία - πνευματικότητα μέσα από μία διαφορετική σκοπιά.
Όπως διαπίστωσαν, η πίστη στο Θεό, λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου, θωρακίζοντας τον από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και την κατάθλιψη.


Αγχολυτικό και ηρεμιστικό

Έρευνα Καναδών επιστημόνων, η οποία παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας και έγινε σε 68 άτομα με τη νόσο Aλτσχάιμερ, έδειξε ότι όσοι πήγαιναν στην εκκλησία ή είχαν ενασχόληση με άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες εμφάνιζαν λιγότερα νοητικά προβλήματα .
Στο ίδιο μήκος κύματος, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι Αφροαμερικανοί με δυνατή πίστη στο Θεό εμφάνιζαν σε πολύ μικρότερο βαθμό προβλήματα κατάθλιψης από τους άπιστους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ψυχολόγο του πανεπιστημίου, John Cacioppo, η πίστη στο Θεό, δείχνει να βοηθά τους Αφροαμερικανούς να ξεπεράσουν την περιθωριοποίηση που υφίστανται λόγω χρώματος.

Από την πλευρά του, ο Dr Harold G Koenig του πανεπιστημίου του Duke, υποστηρίζει ότι η θρησκεία, μέσα από τα μηνύματα της ελπίδας, της ειρήνης και της ηρεμίας που περνά, είναι σε θέση να μειώσει το επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, άγχος.

Προηγούμενη μελέτη που έγινε στο ίδιο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι οι θάνατοι ηλικιωμένων που πήγαιναν στην Εκκλησία και πίστευαν στο Θεό, ήταν λιγότεροι σε σχέση με κείνους που πίστευαν λιγότερο ή καθόλου.
Επιπλέον εκείνοι με δυνατή πίστη στο Θεό είχαν μικρότερη πίεση , ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ εκείνοι που προσεύχονταν (ανεξάρτητα ηλικίας, όλοι οι ενήλικες) και διάβαζαν τη Βίβλο είχαν μικρότερες
πιθανότητες να παρουσιάσουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Ενστάσεις

Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχουν και κείνοι που διατυπώνουν αντίθετη άποψη.
Όπως ο Dr Richard Sloan του πανεπιστημίου του Κολούμπια, ο οποίος υποστηρίζει ότι το να λέμε ότι η θρησκεία κάνει καλό στην υγεία βλάπτουμε εκείνους που δεν πιστεύουν στο θεό, δημιουργώντας τους την εντύπωση ότι η ασθένεια τους οφείλεται στην απουσία ηθικών πιστεύω.

Διδασκαλία για τη Θρησκεία στις ιατρικές σχολές

Πάντως και παρά τις ενστάσεις, η Ιατρική, τουλάχιστον στις ΗΠΑ δείχνει να "πιστεύει" τον ρόλο που παίζει στην υγεία η πίστη στα θεία.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα 2/3 των 125 ιατρικών σχολών έχουν πλέον συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τους, μάθημα πνευματικότητας και θρησκείας. ( το 1992, μόλις τρεις σχολές είχαν εισάγει τέτοιο μάθημα).
Και σύμφωνα με το Ίδρυμα, John Templeton Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί μελέτες για να αποσαφηνισθεί ο ρόλος της θρησκείας στην υγεία του ανθρώπου, υπάρχουν ήδη φοιτητές που μαθαίνουν πως εκτός των γνωστών ιστορικών, να παίρνουν και ιστορικά για τα θρησκευτικά πιστεύω των ασθενών τους.

Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος την ώρα της προσευχής;

Το Ίδρυμα, σκοπεύει σύντομα να πραγματοποιήσει μελέτες και για την αξία της προσευχής και τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ώρα που ένας άνθρωπος προσεύχεται.
Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγράψει (με μαγνητικές τομογραφίες) τη λειτουργία του εγκεφάλου την ώρα που κάποιες καλόγριες προσεύχονται.

Συντάκτης: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ

Φαινεται πως ειμαστε κοντα στην αποδειξη πως η πιστη, η θρησκεια, δεν ειναι το οπιο του λαου, το ναρκωτικο του, αλλα το φαρμακο του και μαλιστα χωρις καμια απολυτως παρενεργεια.

Ειναι φυσικο ομως, πως δεν μπορει να υπαρξει προσευχη, χωρις πιστη σε κατι ανωτερο .
Υπαρχει αραγε καποια εξηγηση γιατι πολλοι ανθρωποι και μαλιστα υψηλου πνευματικου επιπεδου, δεν θελουν ουτε καν να συζητουν, για καθε θεμα που εχει να κανει με πιστη και προσευχη;

20 σχόλια:

  1. Vagnes και η πιστη θα περασει απο χιλιαδες ερευνες ειδικων και μη.Θα ακολουθησει οπως ολα,την αναλυση,το συμπερασμα ,τα αποτελεσματα,τις στατιστικες κτλ κτλ.Στην πιστη δεν νομιζω να χρειαζεται τιποτα απο αυτα.Αν σε αγγιζει , σε εξυψωνει.Αν ζητας ουρανια βοηθεια,σε λυτρωνει.Ναι εχω διαβασει και εγω οτι ενεργοποιει ολα τα κυταρα του οργανισμου θετικα.
    Τωρα για εκεινους που δεν χρειαζονται ουρανια βοηθεια και ειναι επιλογη τους,σιγουρα εχουν να κρατηθουν απο αλλες κινησεις του νου.Το ποιος κερδιζει ,η το ποιος νιωθει καλυτερα μονο οι ιδιοι το ξερουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον άρθρο. Πάντως τη θρησκεία όλοι στη δύσκολη στιγμή τη θυμόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μόνο που γίνονται τέτοιες έρευνες είναι ύποπτο για μένα. Την πίστη ή την έχεις ή δεν την έχεις, δεν γίνεται να στην εκμαιεύσουν εκφοβιστικές έρευνες. Είναι φυσικό οι άνθρωποι που ζουν με την ελπίδα μιας άλλης ζωής, που πιστεύουν σε ηθική δικαίωση πριν ή μετά θάνατον, που θεωρούν ότι υπάρχει σκοπός στην ύπαρξή τους, αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τις μεγάλες υπαρξιακές αγωνίες, το νόημα, τη φθορά, το θάνατο. Για μας τους άτυχους που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας τέτοιες παρηγοριές, αντί να μας σείουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλό θα ήταν να μας παρηγορούν για την στερημένη από μεταφυσική ελπίδα ύπαρξή μας. Αυτό είναι το νόημα του: "Ο έχων δύο χιτώνας..." ή "αγαπάτε αλλήλους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χι χι χι
    Μπορεί να γίνεται αυτό για να έχουν περισσότερο χρόνο οι πιστοί να σώσουν την ψυχή τους..
    Η θρησκευτική πίστη, όπως και κάθε πίστη, μπορεί να λύσει ή και να δημιουργήσει προβλήματα, για μένα το μυστικό είναι στην αναλογία των υλικών της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματι πρασινο λικερ η πιστη σε οποιοδηποτε ιδανικο εχει αποδειχτει σωτήρια, οχι μόνο η πιστη στον θεο. Γνωριζουμε ολοι πολλα παραδειγματα ανθρωπων που εβαλαν ενα στοχο στη ζωη τους, λεγοντας πως οταν τον πετυχουν θα ηθελαν μετα να πεθανουν. Και ω του θαυματος αυτο γινεται, τις περισσοτερες φορες, πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γραμματεα, γιατι αραγε ολοι τη θυμομαστε στις δυσκολες στιγμες;
    Μηπως στο βαθος ολοι πιστευουμε, αλλα κατι εμποδιζει τον καθενα να το παραδεχτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποια αποδειξη μπορει να εχουμε gyristroula οτι αυτο δεν συμβαινει γενικα και ειδικα. Καμια θα ελεγα, μαλλον εχουμε ολοι την σχετικη βεβαιοτητα οτι αυτο ισχυει.
    Δλδ η πιστη στο ιδανικο, μας βελτιωνει τις συνθηκες της ζωης μας.
    Η πιστη οτι η αγαπη λυνει πολλα προβληματα νομιζω μας ανακουφιζει ολους, γιατι αποτελει μια πραγματικοτητα.
    Η συντροφικοτητα η κατανοηση η συμπαθεια, ποσα προβληματα δεν μας λυνει καθημερινα.
    Η υπαρξη του θεου για μενα, για να παω και στο ειδικο, ειναι ενα χερι βοηθειας, ωστε να ερθω πιο κοντα προς την αγαπη και να απομακρυνθω απο την μονιμη και επίμονη προσπαθεια μου για καλυτερη επιβιωση μονο δια μεσου των ολοενα και περισσοτερων υλικων αγαθων.
    Υλικα αγαθα που εντεχνα καποιοι προσπαθουν να με πεισουν οτι μόνο αυτα μου ειναι απαραιτητα, στο δρομο προς την ευτυχια μου.
    Εχω γνωρισει (πολυ λιγους ειναι αληθεια)ανθρωπους που πιστευοντας πραγματικα, χαριζουν και χιτωνες και σκορπουν και αγαπη.

    Θα ηθελα στη μνημη του φιλου Ηλια να σας διηγηθω ενα περιστατικο, που επαναλαμβανοταν συνεχως.
    Ο Ηλιας ηταν συμαθητης μου στο δημοτικο. Η ζωη ηταν σκληρη γι' αυτον εχασε γρηγορα τη αγαπημενη μανα του και ο πατερας του τον εγκατελειψε.
    Εβρισκε δουλεια σε οικοδομες απο οταν ηταν στο δημοτικο και συνεχισε μεχρι που εχασε τα λογικα του και κανενας δεν τον εμπιστευοταν για δουλεια. Μοναδικη λυση η ελεημοσυνη.
    Του εδινα μερικες φορες και στη γιορτη του καποια περισσοτερα χρηματα. Την πρωτη φορα που αντικρυσε μεγαλυτερο ποσό, θυμαμαι μου ειπε: "Βαγγελη μου επιτρεπεις να δωσω και σε μια φιλη μου, που εχει περισσοτερη αναγκη απο μενα;"
    Καθε φορα μετα απο αυτη μου εκανε νοημα με το χερι πως κατι θα εδινε και στη φιλη του.
    Ο Ηλιας με το λιγο μυαλο, τη μεγαλη καρδια, τη μικρη ζωη, πιστευε βαθια και αυτο γεμιζε τη καρδια του με αγαπη για ολους και εκανε και τη σκληρη ζωη του, πιο υποφερτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καπιτ κουμ πρεπει να μας δωσεις την αναλογια των υλικων πάραυτα και να μη κρατας αυτα τα μυστικα μονο για σενα...

    Η αδολη πιστη οδηγει στην αγαπη και η αγαπη λυνει προβληματα και ενωνει ανθρωπους.
    Διαβασα καπου: "Ο ηλιος θερμαινει ολους τους ανθρωπους και δεν διανεμει τις ακτινες του, αναλογα με το ποσο αξιζει ο καθενας.
    Ετσι και η αγαπη, δεν διαχωριζει. Η επιλογη διαχωριζει."

    Θα ελεγα λοιπον πιστη δεν ειναι τιποτα αλλο απο αγαπη και η αγαπη μας λειπει, λειπει πολυ απο την καθημερινη μας ζωη.
    Αραγε λειπει γιατι δεν πιστευουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε το διαβασα το ποστ όταν είχε ακόμα 0 σχόλια. Δυστυχώς δεν κάνω ούτε διάλλειμμα για μεσημεριανό, αλλά θα γράψω την άποψη μου κάποια στιγμή ακόμα και αν έχεις ανεβάσει άλλο μέχρι τότε.

    Από τώρα λέω όμως ότι αυτές οι έρευνες είναι διάτρητες. Ενα μόνο παράδειγμα. Δηλαδή πιστεύεις ότι ο πρώην Αρχιεπίσκοπος ήταν περισσοτερο Χριστιανός (με την αληθινή έννοια) από εμένα που δηλώνω άθεος; Σε ποια κατηγορία θα έμπαινε στην έρευνα;

    Θα επανέλθω αναλυτικότερα, μόλις βρω λίγο χρονο γιατί το ποστ μου άρεσε πολύ!

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ndn φιλε μου, για να εχει τις ευεργετικες επιδρασεις η προσευχη, χρειαζεται πραγματικη πιστη, γιατι αν αυτη δεν υπαρχει, δεν υπαρχει και προσευχη. Αυτο το συμπερασμα νομιζω βγαινει εμμεσα απο την ερευνα.
    Οι κατηγοριες ειναι δυο στο συγκεκριμενο παραδειγμα που λες, αυτοι που εχουν πιστη και αυτοι που δεν εχουν. Ο Χριστοδουλος παλι σε μια απο τις δυο ανηκε, δεν υπαρχει τριτη.
    Εκει που διίστανται οι αποψεις ειναι σε ποια απο τις δυο.
    Εχει πολυ ενδιαφερον παντως αυτη η ερευνα και θελει συζητηση πραγματι, περιμενω αν προλαβεις να τα ξαναπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ελευθερία, ουσιαστική αγάπη για τους άλλους μα και το εαυτό μας, αλήθεια, πνεύμα και όχι γράμμα και το κυριότερο να θυμάται κανείς ότι η επιλογή της πίστης είναι ένα βαθύ υπαρξιακό ρίσκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομίζω ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τις θρησκείες με την πίστη σε κάτι πνευματικό. Όταν μιλάμε για ελπίδα εναποθέτουμε τις προσδοκίες μας σε κάτι πέρα από τις δυνάνεις μας. Σε ότι και αν είναι αυτό! Και αυτό μπορεί να βοηθήσει, όχι πάντα. Όταν αποδεδειγμένα υπάρχει πχ pet therapy, λόγω ενός μικρού κατοικιδίου, πιστεύω ότι το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί και με την πίστη σε οτιδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξεκινάω φίλε και πάλι, από το γεγονός οτι μία τέτοια έρευνα δεν έχει επιστημονική βάση. Προφανώς οι επιστήμονες πήραν 2 ομάδες ανθρώπων αυτούς που δεν πίστευαν και επομένως δεν προσεύχονταν (κάτι τύπους σαν κι εμένα δηλαδή) και από την άλλη αυτούς που πίστευαν. Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων περικλείει ανθρώπους σαν κι εσένα που από από τα ποστ σου (και ιδιαίτερα από αυτό που είχες γράωει για τον φίλο σου) φαίνεται να είσαι πιστός, αλλά και ανθρώπους με χρυσοποίκιλτα άμφια, θωρακισμένα αυτοκίνητα, αμύθητες περιουσίες από χρήματα του ελληνικού λαού που με βάση αυτή την «πίστη» τους βρίζουν ανθρώπους, κατευθυνουν συνειδήσεις και ζητάνε να συγκυβερνήσουν με την κυβέρνηση (θέμα ταυτοτήτων). Η δεύτερη αυτή υποκατηγορία έχει περισσότερα κοινά με τους άθεους παρά με την πρώτη υποομάδα.
    Προφανώς για να τα κάνουν αυτά είναι πεπισμένοι ότι δεν υπάρχει θεός για να τιμωρηθούν. Επομένως η όποια προσευχή τους θεωρώ ότι είναι απίθανο να έχει ευεργετικές ιδιότητες.

    Πάμε στην άποψη του ο Dr Harold G Koenig του πανεπιστημίου του Duke. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω από ποια συμπεράσματα έβγαλε τις θεωρίες του περί των μηνυμάτων της θρησκείας. Μάλλον θα αγνοεί τα βασανιστήρια των Ιθαγενών από τους Ιεραπόστολους του Βατικανού στην Ν.Αμερική και την Αφρική, τα διαγγέλματα στου Λάντεν, τις δηλώσεις του Ανθιμου, το λιθοβολισμό μίας γυναίκας στη Νιγηρία που τόλμησε (!!!) και έμεινε έγγυος από βιασμό μέλους της οικογένειας της επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί αυτόν που υποδεικνύει η θρησκεία της (κάποιον ίδια φυλής, θρησκείας που θα έχει κυριαρχικά διακιώματα πάνω της κτλ). Από ότι ξέρω καμία προσευχή δεν έσωσε τους παραπάνω, όπως και όλους αυτούς που δεν έχουν νερό, φαί, δουλεύουν στις φητείες από τα 5 τους κτλ. Πολλοι από αυτούς προσεύχονται. Αυτούς τους συμπεριέλαβαν στην έρευνα; Αν όχι, πολύ απλά η έρευνα δεν είναι αξιόπιστη ή είναι μία έρευνα ανάμεσα στους bankers του City, την οποία την αποδέχομαι πλήρως γιατί όταν πέφτει η αγορά και μειώνονται τα δάνεια για νέα σπίτια δεν μπορώ κι εγώ ως μηχανικός να κάνω το σταυρό μου!

    Κάνοντας χιούμορ θα πω ότι όσον αφορά τους θανάτους ηλικιωμένους, το βρίσκω λογικό γιατί μάλλον αυτοί που δεν πήγαιναν στην εκκλησία ήταν σε καμία παμπ ή κυνηγούσαν πιτσιρίκες πράγμα που κι αυτό επιβαρύνει την υγεία!!

    Διαφωνώ όμως και με τον Dr Richard Sloan ο οποίος μάλον δεν έχει καταλάβει για ποιους λόγους γίνεται κάποιος άθεος. Καμία έρευνα τέτοιου είδους δεν επηρρεάζει ψυχολογικά αυτούς που δεν πιστεύουν, γιατί πολύ απλά δεν έχουν σε τι να προσευχηθούν.

    Για τη διδασκαλία στις ιατρικές σχολές το εντάσω στην συντηρητική στροφή των ΗΠΑ. Πόσες ιατρικές σχολές στην Γαλλία, στην Αγγλία ή τη γερμανία το έχουν; Αυτο θα ήταν ενδιαφέρον στοιχείο.

    Επίσης θα ήθελα να πραγματοποιηθεί μία μελέτη για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος την ώρα της προσευχής σε εμένα (που είμαι διατεθειμένος να προσευχηθώ μετά από καιρό) και στον Ανθιμο.

    Φίλε vagnes θα σου πω και μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους άθεους και στους θρήσκους. Οι άθεοι ξεχωρίζουν τους θρήσκους σε διάφορες κατηγορίες. Δηλαδή υπάρχουν και καλοί πατέρες της εκκλησίας, που βοηθάνε και δεν ζούνε μέσα στα πλούτη. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύυν πραγματικά και προσεύχονται. Αντίθετα για τους θρήσκους οι άθεοι είναι απλά άθεοι. Κανένας διαχωρισμός για το πότε πως κτλ.

    Θα με ενδιέφερε και η άποψη σου στο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε μου ndn πρεπει κατ' αρχην να σου πω πως χαιρομαι για την οργη σου εναντιον οσων στο ονομα του θεου εκαναν, κανουν και θα συνεχισουν να κανουν απαραδεκτες αδικιες, ατασθαλιες ακομη και κακουργηματικες και εγκληματικες πραξεις. Συμφωνω απολυτα και επαυξανω.
    Απο την αλλη ομως δεν σημαινει πως η υπαρξη ή μη του θεου, εξαρταται απο τις πραξεις αυτων των ανθρωπων ειτε αυτοι ειναι απλοι ειτε ειναι ιερεις ειτε αρχιεπισκοποι κλπ. Απλα στην κατηγορια οσων δεν πιστευουν εντασονται και ολοι οι παραπανω ιερεις αρχιεπισκοποι και γενικα η εξουσια της εκκλησιας που δεν πραττει συμφωνα με την πιστη, που δεν ειναι τιποτα αλλο απο Αγαπη προς ολους. Ολοι αυτοι που αναφερεις ανηκουν στην κατηγορια αυτων που δεν πιστευουν.
    Αλλη λοιπον η συζητηση περι υπαρξης ή οχι του θεου και αλλο τι πραττουν οι ανθρωποι, οποιοι κι αν ειναι αυτοι.

    Σιγουρα θα εχεις διαβασει πως η ηρεμη ψυχη ενος ανθρωπου, βοηθαει στην ιαση πολλων ασθενειων και αυτο ακριβως ειναι και το θεμα της ερευνας, που εξεταζει την επιροη της προσευχης των ανθρωπων που πιστευουν, στην υγεια τους.
    Το εντονο στρες, ολοι γνωριζουμε νομιζω, πως δημιουργει πολλα προβληματα στην υγεια ολων μας.Η απουσια ή το λιγοτερο στρες βοηθαει συνεπως και στην καλυτερη υγεια.
    Νομιζω αυτο προσπαθει να αποδειξει η ερευνα και λαμβανει σαν ενα μεσον για την ελλατωση του ανθυγιεινού στρες, και τη δημιουργια καλης ψυχολογιας και ηρεμης ψυχης που ειπα παραπανω, την πραγματικη πιστη που οδηγει στην βασιμη ελπιδα βοηθειας μεσω της προσευχης.

    Να το φερω στο ποδοσφαιρο για λιγο. Ο καλος προπονητης δεν προσπαθει να βελτιωσει, μαζι με τα αλλα και την ψυχολογια των παικτων ωστε να επιτυχουν το καλυτερο αποτελεσμα;
    Ενα ψυχολογικο ντοπαρισμα (μοδάτη λεξη) κανει στην ουσια. Μια ομαδα ψυχολογικα ανεβασμενη αποδιδει το max των δυνατοτητων της. Πιστευουν στην νικη περισσοτερο και αυτο ειναι μια τεραστια βοηθεια.
    Περιπου το ιδιο επιτυγχανεται και μεσω της Πραγματικης προσευχης. Πιστευοντας οτι θα εχω προσθετη βοηθεια, ισχυροποιουμαι ψυχολογικα και κατα συνεπεια βοηθαω τον οργανισμο μου να αντιδρασει πιο αποτελεσματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με αφορμη το τελευταιο ερωτημα σου φιλε ndn και αλλοι φιλοι, θα ηθελα να πω πως, αθρησκος, αθεος, απιστος για μενα δεν ειναι ωραιες λεξεις και δεν μου αρεσει να περιγραφονται ετσι οι ανθρωποι οι συνανθρωποι μου, οι συνανθρωποι μας.
    Αλλο θρησκεια αλλο πιστη.
    Αλλο παπαδες και ανθρωποι και αλλο θεος.
    Αλλο θρησκοληπτοι και αλλο πιστοι.
    Οι πιστοι δεν απαξιωνουν κανεναν ανθρωπο οσο ασημαντος κι' αν φαινεται οσο απιστος κι αν ειναι.
    Οι θρησκοληπτοι και οσοι εκμεταλλευονται τις θρησκειες βαζουν ταμπελες που δεν αντανακλουν αγαπη και αυτο απο μονο του σημαινει πως αυτοι οι ανθρωποι δεν πιστευουν πραγματικα.

    Θα αναφερω μια ουτοπια: Ποσα πραγματα στον πλανητη γη θα ηταν καλυτερα αν ζουσαμε ολοι, για ενα χρονο εστω, με μονο μας κινητρο την αγαπη για τη γη που μας φιλοξενει και τον συνανθρωπο μας.
    Ακατορθωτο σιγουρα, αλλα δεν βρισκω ενα λογο γιατι να μη τεινουμε προς τα κει, αφου αν βελτιωσει την δικη μας ζωη θα επηρεασει και θα βελτιωσει, εστω και λιγο και τη ζωη του διπλανου μας κοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε μου Βαγγέλη, θίγεις ένα μεγάλο θέμα που, πριν χρόνια ειδικά τις δεκαετίες '70 και '80, ήταν αντικείμενο χλευασμού...
    Είναι σίγουρο ότι η προσευχή είναι το καλύτερο αγχολυτικό αφού επικεντρώνεται σε "κατάθεση" ανησυχιών, προβλημάτων και "ανάληψη" ηρεμίας, όμως δεν ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ την ύπαρξη του θεού: πολύ εύκολα μπορούν να σου απαντήσουν ότι η προσευχή είναι μια νοερή "ψυχανάλυση" όπου "βγάζεις" τις έννοιες σου και ξαλαφρώνεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παίρνεις και θετικές "απαντήσεις" που θα ισχυροποιούν την άποψη ότι υπάρχει Θεός με ευήκοον ους.
    Πιστεύω ότι ο καθένας μας έχει την κοσμοθεωρία του που τον καθοδηγεί στην πορεία του. Αν όμως σκεφτούμε την μορφή του σύγχρονου αγίου (κατά τη γνώμη μου), του Αλβανίας Αναστασίου, τότε ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ που αντανακλά μέσα από αυτό τον άνθρωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε μου τσοτσο φυσικα και η προσευχη δεν αποδεικνυει την υπαρξη θεου, η προσευχη αποδεικνυει απλα την υπαρξη πιστου που πιστευει στην υπαρξη θεου.
    Γιατι προσευχη δεν υπαρχει χωρις πιστη. Αρα ουτε και ευεργετικα αποτελεσματα.

    Ομως η αγχολυτικη επιδραση της προσευχης, οπως και συ λες, γιατι αραγε αποτελουσε αλλα και αποτελει, νομιζω ακομη, αντικειμενο χλευασμου;
    Υπαρχει μια τεκμηριωμενη θεωρια περι υπαρξης ή μη του θεου οποτε η μια πλευρα να δικαιολογει χλευασμο για την αλλη;
    Θεος μπορει να ειναι και η ανακαλυψη της τεραστιας δυναμης που κρυβει μεσα του η εννοια του πραγματικου ανθρωπου και η εκμεταλλευση ολων των δυνατοτητων και ικανοτητων αυτου του ανθρωπου.

    Ο ανθρωπινος εγκεφαλος μιας μεγαλοφυϊας χρησιμοποιει μονο το 10 εως 15% του εγκεφαλου του. Μπορουμε λοιπον να φανταστουμε εναν ανθρωπο που θα εκμεταλευται το 100% του εγκεφαλου του;
    Αυτον τον υποθετικο ανθρωπο, θα τον ονομαζουμε ακομη μεγαλοφυϊα ή θα του διναμε ενα θεϊκο ονομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποιο θα ηταν το αποτελεσμα στην οικουμενη, αν ολοι τειναμε να μοιασουμε τον Αλβανιας Αναστασιο, εστω και χωρις μεγαλες πιθανοτητες επιτυχιας;
    Ποια επιστημονικη θεωρια μπορει να μας αποδειξει, οτι η γνησια πιστη σε θεο (οχι παπαδες κλπ)μπορει να βλαψει και οχι να ωφελησει τον πλανητη;
    Αν πραγματι η πιστη μπορει να φτιαξει τη ζωη μας σε τουτη δω τη γη, θα πρεπει να ειμαστε απο τους τελευταιους που θα πειστουμε να πιστεψουμε;
    Αν η πραγματικη πιστη διδασκει αγαπη μεταξυ μας, γιατι πρεπει να μου την αρνηθειτε και να σας την αρνηθω;
    Τι με φοβιζει ωστε να εκτοξευσω την αγαπη μου προς ολους σας και να απολαυσω και τη δικη σας;
    Τι σχεση μπορει να εχουν με την πιστη και την αγαπη ολοι αυτοι οι θρησκευτικοι και αλλοι αξιωματουχοι, που εκμεταλλευονται τις διαφορες θρησκειες για δικο τους και μονο συμφερον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μετα τη συζητηση που καναμε εδω φιλοι μου, θα ηθελα να πω τουτο:
    Η προσευχη, ανεξαρτητα τελικα αν υπαρχει ή οχι θεος, βοηθα στην βελτιωση της ψυχικης μας υγειας που αυτη με τη σειρα της, ωφελει και την σωματικη υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Vagnes μου άρεσε αυτό το άρθρο και θα ήθελα να μου επιτρέψεις, κατόπιν εορτής να πω τη γνώμη μου.

    Αυτό που λες στο άρθρο ισχύει. Οι πιστοί γενικά είναι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι. Μάλιστα μακάρι να μπορούσα και εγώ να είμαι πιστός (δυστυχώς δεν μπορώ), μακάρι να μπορούσα να μπορώ να πιστεύω στο Θεό.

    Παρόλα αυτά θέλω να τονίσω οτι όχι μόνο η προσευχή και η πίστη στο Θεό όλων των θρησκειών αλλά και η συγκέντρωση (γιόγκα, κτλ) βοηθάει ακόμη και στην αυτοθεραπεία. Δεν ξέρουν πως αλλά μετά από πολλές έρευνες έχουν ανακαλύψει οτι η συγκέντρωση (που επιτυγχάνεται και μέσω της πίστης στο Θεό, αλλά και με άλλους τρόπους) μπορεί να κάνει τον οργανισμό να λειτουργήσει μαζικά όπως λειτουργεί όταν καταπολεμάει τον πυρετό (με αυτοάμυνα).

    Επειδή όμως η αυτοθεραπεία και η γαλήνη-ευτυχία πετυχαίνεται και με άλλους τρόπους εκτός της θρησκείας συνεπάγεται οτι δεν έχει ρόλο ο Θεός αλλά η σωματική λειτουργία που μπαίνει σε λειτουργία. Όπως και με οποιαδήποτε συγκέντρωση ή πίστη.

    Εγώ προσωπικά έχω τη μηχανή μου που όντως με βοηθάει.

    Επίσης, είδα σε μια απάντηση σου εδώ για την υπο-εκμετάλλευση του εγκεφάλου (10-15%) από τον άνθρωπο. Αυτό νόμιζα και εγώ και ρώτησα τον Ζαρκαδάκη ένα γνωστό ερευνητή και συγγραφέα για θέματα εγκεφάλου και μου είπε οτι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα μου είπε οτι υπερ χρησιμοποιείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;