ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Εντονα προβληματιστηκα, για πρωτη φορα, αν θα επρεπε να κατεβασω αυτους τους προβληματισμους μου, θεωρωντας οτι δεν θα προσφερνα θετικο εργο, που ειναι παντα η επιθυμια μου.
Σκεπτομενος ομως πως διερευνωντας την αληθεια ή το ψεμα, μπορει να δημιουργηθει ενας θετικος προβληματισμος που να βοηθησει, στην εξαγωγη χρησιμων συμπερασματων απο ολους μας και να φωτισει ισως, μερικες αγνωστες πλευρες της ιστοριας, αλλα και του παροντος, τελικα το αποφασισα.

Παραβρεθηκα λοιπον χτες, σε μια φιλολογικη βραδυα για την παρουσιαση του βιβλιου "μ.χ." του λογοτεχνη μυθιστοριογραφου Βασιλη Αλεξακη, διαμενοντος μονιμως στο Παρισι.
Ηταν πραγματι μια ωραια βραδυα με ενδιαφερουσες ερωτησεις και προβληματισμους, μπολικο χιουμορ απο τον συγγραφεα και απολαυστικους υπαινιγμους.
Στα σοβαρα θεματα που συζητηθηκαν, με αφορμη το βιβλιο ακουστηκαν και ωρισμενα πραγματα που επιθυμω να μοιραστω μαζι σας.

Θα σας παραθεσω μερικες αληθειες(!) που ακουσα για πρωτη φορα με αναμικτα συναισθηματα ειναι αληθεια, εκπληξης εως αγανακτησης που δεν μπορεσα να διασταυρωσω και ουτε να επιβεβαιωσω.

Πρωτα απολα οτι ο χριστιανισμος επεβληθη δια της βιας(!) στην Ελλαδα περιπου το 1000μ.χ!

Πολλοι αρχαιοι θησαυροι λεηλατηθηκαν, για την κατασκευη ιερων ναων και αντικειμενων του χριστιανισμου!

Η φιλοσοφια που δοξασε την αρχαια Ελλαδα καταργηθηκε δια νομου το 500μ.χ επι Θεοδοσιου και επανηλθε μετα απο 13(!!) αιωνες με την ιδρυση του Πανεπιστημιου Αθηνων!!

Στο Αγιο Ορος υπαρχει σχολειο (γυμνασιο και Λυκειο) οπου τα παιδια μενουν συνεχως μεσα χωρις να εχουν ερθει σε επαφη με τον εξω κοσμο!! Το προγραμμα στηριζεται και χρηματοδοτειται απο το Υπουργειο Παιδειας!!
Στην ερωτηση, οταν αυτα τα παιδια αποφοιτουν που απορροφουνται, δεν υπηρξε η γνωση για αξιοπιστη απαντηση, για το που πηγαινουν!!

Η περιουσια του Αγιου Ορους ειναι τεραστια και επενδυεται σε μετοχες διαφόρων χρηματιστηριων παγκοσμιως, με on line συνδεσεις μεσω internet!

Δεν γνωριζω τι ειναι αληθεια και αν κατι απο αυτα ειναι ψεμα.
Θα ηθελα να μαθω απο σας αν καποια γνωση εχετε επ' αυτων.

Εχω μια εντονα αντιφατικη εικονα για το Αγιο Ορος.
Οσοι πιστοι το επισκεπτονται μονο θετικες εικονες μεταφερουν απο κει και οσοι απιστοι ακριβως το αντιθετο.
Που ακριβως βρισκεται η αληθεια;

Ειναι γνωστο πως η Φιλοσοφια θετει ερωτηματα για ολα και η Θρησκεια εχει απαντησεις για ολα.

Ομως αυτο που δεν ξερω ειναι το ποσο ευκολες ειναι πολλες φορες οι απαντησεις, οταν μαλιστα για την εφαρμογη των επιταγων και εντολων της θρησκειας, υπευθυνος ειναι και παλι ο ανθρωπος με τα διάφορα παραπλευρα αναπτυσσομενα τεραστια συμφεροντα!

27 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!

    έχω ακούσει για ανθρώπους που πήγαν στο Άγιο Όρος για να νιώσουν την ...κατάνυξη που περιμεναν, και εκτοτε δεν ξαναπήγαν καν στην Εκκλησία...

    Αν μας λέει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλως ηρθες elate
    Αναρωτιεμαι πολλες φορες elate, αν καποιος πιστευει στην υπαρξη του θεου, ειναι ικανη η κακη εικονα των εκπροσωπων της εκκλησιας και του μοναχισμου, να του κλονισει ή και να του αλλαξει αυτη την πιστη;
    Η υπαρξη ή οχι του θεου δεν ειναι ανεξαρτητη απο τα συμβαινοντα στη γη;
    Ποια ειναι η αποψη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω με στοιχεία γιατί θεωρητικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι για να σβήσει το 12θεο, ο χριστιανισμός, όπως και κάθε θρησκεία άλλωστε, διεστρέβλωσε, εξόρισε, έκανε σταυροφορίες...πώς αλλιώς ξεριζώνεται κάτι τόσο δυνατό για να περάσουμε σ'ενα άλλο. Πίσω, όμως, κι απο αυτό βρίσκεται η πολιτική και η αυτοκρατορία πάντα....
    Για το Αγιο ορος δεν ξέρω καθότι άβατο όπως γνωρίζεις :)
    Σας είπε ο Β.Α.να κλείσετε τα συντριβάνια όταν βρέχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vagnes,σε θεωρούσα αρκετά πιο...κατατοπισμένο σε αυτό το θέμα (μην με παρερμηνεύσεις...)Είχα την τύχη να δώ πώς αιματώνεται και παράγει σκέψεις και αντιδράσεις ο ανθρώπινος εγκέφαλος, σε ώρα προσευχής και αναζήτησης του θείου( πιο συγκεκριμένα, είδα την δραστηριότητα κέντρου νευρών, πίσω απο τον κροταφικό λοβό...) Δεν χρειάζεται φυσικά να επεκταθούμε στο γνωστό θέμα ,του αν υπάρχει ή οχι ψυχή, ή αν είμαστε ύλη και ενέργεια( εξαιρετικό βιβλίο, το η Φυση και ο Κανόνας,εκδ. Καστανιώτης, όπου νευρο-βιολόγος συζητάει με Φιλόσοφο-Θεολόγο...)
    Τώρα ,περί μοναχισμού,χριστινιασμούς, εκκλησίας, θρησκείας..Μαζική η νεύρωση φίλε,μεγάλη αυταπάτη οι θρησκείες-όργανο στα χέρια της άρχουσας τάξης και των εκάστοτε εξουσιαστών...Αν είναι δυνατόν, στην εποχή της νανομηχανικής επέμβασης στον εγκέφαλο και στο σώμα για την καταπολέμηση όγκων και άλλων παθήσεων, στην εποχή όπου οι φαρμακοβιομηχανίες ρυθμίζουν την διάθεση μας με τα ψυχοφάρμακα, να προβληματιζόμαστε για την θρησκεία και την ψυχή..Ειμαστε υλικό-χημικό κατασκέυασμα, με νοητικές και ψυχικές κατασκεύες που εδράζουν σε ηλεκτροενεργειακά των νευρώνων μας τερτίπια...Ο Θεός κυκλοφορεί κοντά στις συνάψεις και μεταφέρεται μέσω της σεροτονίνης,της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών σε όλο μας το σώμα, σε όλες τις αισθήσεις..
    Ετσι και στο κοινωνικό σώμα, η θρησκεία αποτελεί αυτή ακριβώς την διαβιβαστική λειτουργία, αυτό το κουβάλημα της αυταπάτης ώστε να υπνώνται οι μάζες...
    Ο άνθρωπος και η ιστορία του, αποδεικνύουν την ανάγκη πίστης σε ανώτερες δυνάμεις...
    Οι αρχαίοι ΄Ελληνες, ήθελαν να κατακτούν, εν ονόματι του Δία, οι Σταυροφόροι έστελναν στην κόλαση εν ονόματι του Χριστού και ο Χίτλερ εν όνοματι της άλλης μεγάλης τρέλας, του Υπερανθρώπου( νιτσεικής εμπνέυσεως,το άκρον άωτον της παρανοικής αθείας!)
    Όπου και όποτε πάσχει το μυαλό, γεννιούνται αυταπάτες και νευρώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα προσπαθήσω, vagnes, να μην αφήσω το ανύπαρκτο θρησκευτικό μου πιστεύω να σου απαντήσει, γιατί εν πολλοίς με κάλυψε ο elias ως προς αυτό.
    Ο χριστιανισμός φυσικά επιβλήθηκε με τη βία από τη στιγμή που ήταν η κρατική θρησκεία, η κυρίαρχη ιδεολογία. Τα ίδια είχε υποστεί κι ο ίδιος από τους αντιπάλους του, όσο ήταν αυτοί στην εξουσία. Αυτά δεν έγιναν σε μία μόνο χρονική στιγμή, πήρε πολύ καιρό να εξαλειφθεί η παλιά θρησκεία, αν εξαλείφθηκε ποτέ εντελώς. Ακόμα και τώρα επιβιώνει σε ήθη, έθιμα, αντιλήψεις. Μια βόλτα πχ σε αποκριάτικα λατρευτικά έθιμα σε ξεχασμένα χωριά, θα σου δείξει το Διόνυσο ακέραιο και απείραχτο από τη χριστιανική ηθική και δόγμα.
    Νομίζω όμως πως δεν ήταν μόνο η εξουσία που τον επέβαλε το χριστιανισμό. Ήταν πολύ πιο μπροστά ηθικά και κοινωνικά από οποιαδήποτε φιλοσοφική θεωρία της εποχής του. Ήταν η μόνη ελπίδα για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους του καιρού του. Αν δούμε ακόμη νηφάλια, χωρίς στερεότυπα, τη νομοθεσία, την κρατική πρόνοια του Βυζαντίου , θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε σύγκριση με αντίστοιχα κοινωνικά συστήματα της εποχής εκείνης ήταν προφανέστατα πολύ πιο προοδευτικό.
    Δεν έκανε όλα τα στραβά ψωμιά της ιστορίας ο χριστιανισμός και ούτε η αρχαιοελληνική κοινωνία ήταν ιδανική κατάσταση, από την οποία εκπέσαμε ως οι πρωτόπλαστοι. Δεν υπάρχουν ασπρόμαυρες αλήθειες στην ιστορία, φίλε μου.
    ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αβατον Ελενη αβατον
    "σερσε λα φαμ" δεν ξερω και γαλλικα να σου το γραψω

    Αυτο στο τελος με το Β.Α δεν το καταλαβα, τι εννοεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε elias και gyristroula να γιατι προβληματιζομουνα αν θα επρεπε να κανω την αναρτηση αυτη, γιατι γνωριζα τι με περιμενει.

    Μεταξυ δυο αναποδεικτων θεωριων για τη δημιουργια του ανθρωπου, οι επιλογες των ανθρωπων μοιραζονται.
    Δεν μπορεσα να εξηγησω ακομη τι ωθει και τι ωφελει, σε τελευταια αναλυση, πολλους απο μας να διαλεγουν την απαισιοδοξη θεωρια. Η αισιοδοξη θεωρια, ακομη και αν ειναι αναληθης, με κανει να ζω πιο ωραια ελπιζοντας στην αθανασια της ψυχης.
    Αλλωστε σε ποσες αλλες ψευδαισθησεις δεν ζουμε καθημερινα, γνωριζοντας τες ή οχι;
    Γιατι κατ' αναγκην θα με εβλαπτε μια παραπανω;

    Η κοινωνια το πολιτικο συστημα προσπαθει και τα καταφερνει να μας κανει απληστους και αχορταγους για να μας εκμεταλευτει, η πιστη αυταρκεις και ολιγαρκεις χωρις να μας σκοτωνει τις λογικες φιλοδοξιες. Γιατι να μη διαλεξω και να μη προσπαθησω για το δευτερο;
    Αλλωστε στην ερωτηση μου πως και ποιος επλασε τον πρωτο ανθρωπο δεν εχω καθολου σε εκτιμηση την επιστημονικη απαντηση.
    Η απαντηση οτι ενα μυαλο καποτε καταφερε να εκμεταλλευτει το 100% του εγκεφαλου του (ενω ενας σοφος-μεγαλοφυΐα μολις το 10%)και να εξελιχθει ετσι σε ανωτερο ον (θεος) δημιουργωντας οτι αποφασισε να δημιουργησει μετα, μου φαινεται και πιο πιστευτη αλλα και πιο αρεστη.
    Ειμαστε πολυ περισσοτερα απο ενα υλικό-χημικό κατασκέυασμα που αποφαινονται σημερα οι επιστημονες, γιατι κανενας επιστημονας δεν μπορει να αποκλεισει την μερικη εως πληρη μελλοντικη ανατροπη για τα περι της δημιουργιας του ανθρωπου.

    Πασχει το μυαλο του ανθρωπου πραγματι και θα ελεγα πως ειναι πιο ορθο να διαλεγει αυτο τις δικες του αυταπατες, παρα να αγωνιζεται να αναγνωρισει τις ψευδαισθησεις που του σερβιρουν τα διαφορα πολιτικα συστηματα, ωστε να κατανοησει οτι τοσο καιρο ζουσε σε πολλες αλλες, κρυφες ως τοτε, αυταπατες.

    Οργανα στα χερια της αρχουσας ταξης πραγματι ολες οι θρησκειες και επαυξανω, ομως αλλο πραγμα η θρησκεια, αλλο πραγμα ο θεος το ανωτερο ον αν θελετε.
    Οι θρησκειες παγιδευουν και ενδεχομενως φανατιζουν, η πιστη και με τη γενικη της εννοια ακομη (πιστη στα ιδανικα) απελευθερωνει και δημιουργει.

    ...συγχωρεστε με εγραψα πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gyristrω σ'ευχαριστω για την ευχη σου και ευχομαι και σε σενα ολα τα καλα.
    ...αλλα απο που το μαντεψες πονήρω μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Β.Α. αρέσκεται να λέει κάποια σουρεαλιστικά αστεία που έχουν πλάκα ακρετές φορές όταν δεν είναι εντελώς προσωπικά και επιθετικά....μέσα σε αυτά έχει υιοθετήσει και αυτό :Να κλείσουμε τα συντριβάνια όταν βρέχει...κι άλλα βέβαια...όπως κάποια στιγμιότυπα που του συνέβησαν στη Αυστραλία ή στην Τήνο...βλέπει και λίγο τα πράγματα σαν σκιτσογράφος αλλά αυτά θα στα πώ άλλη φορά ίσως αν έχει και νόημα δλδ να μιλάμε για τα αστεία του...τώρα το έφερε η κουβέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητε Vagnes,
    Aυτα που διδαξε ο Χριστος δεν εχουν καμμια σχεση με αυτα που η εκκλησια και τα ιερατεια ολα τα χρονια μας επιβαλλουν να ακολουθησουμε.Η πιστη βοηθαει.Σε ανακουφιζει και σε γαληνευει.Τα συμφεροντα που με ανεπιτρεπο πολλες φορες τροπο διεκδικουν οι εκπροσωποι της Εκκλησιας ειναι που σε απογοητευουν.Πριν λιγες ημερες στην εφημεριδα Εθνος της Κυριακης υπηρχε ενα αρθρο για την αμυθητη περιουσια της Εκκλησιας που εισπρατει καθε μηνα μονο στην Αττικη.Με καλυτερη διαχειρηση ισως να μην υπηρχαν αστεγοι,οι ατομα ευπαθη που ξημεροβραδιαζονται στην Ομονοια ,πλατεια Βαθης κτλ κτλ. Αν χορηγουσαν κατι ελαχιστο ισως να ηταν η καθημερινοτητα πιο ευκολη για καποιους.
    Υπαρχει ενα υπεροχο βιβλιο που ονομαζεται //Ταξιδι στην σκια του Βυζαντιου//Του Ουιλιαμ Νταλριμπλ εκδοσεις Ωκεανιδα.Πιστευω θα σου αρεσει .
    Να σου ευχηθω για την γιορτη σου οτι καλυτερο.Να εισαι παντα ενας ανθρωπος πλουσιος σε γνωσεις σε συναισθηματα ,σε υπεροχες εικονες.Μην αμφιβαλεις σε αυτο που πιστευεις.Κρατα μεσα στην ψυχη σου τις δικες σου σκεψεις που σε οδηγουν στην φωτηση.
    Χρονια πολλα λοιπον .Σε καποιο ποστ σε απεκαλεσαν Βαγγελη ,εξ ου και οι ευχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Vagnes
    Τωρα ειδα οτι το κειμενο μου βγηκε δυο φορες.Μπορεις να το αφαιρεσεις σε παρακαλω γιατι δεν ξερω πως διαγραφεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχεις δικιο σ' αυτα που λες πρασινο λικερ, γι' αυτο το λογο κανω και τον διαχωρισμο της θρησκειας, απο την πιστη.
    Ο ανθρωπος οπου βαζει το χερι του, υπαρχει και η αναλογη σκοπιμοτητα, ετσι και στην εκκλησια και τη θρησκεια, μόνο η πιστη μπορει να κρατηθει στην καρδια μας, μακρυα απο καθε σκοπιμη εξωτερικη επιδραση.

    Σ' ευχαριστω για την ευχη σου και για την...αποκαλυψη
    Δεν ξερω τη συνταγη για να σε κερασω ενα λικερακι, αλλα σε κερνω και σενα και ολους τους blogo-φιλους εδω ενα πολυχρωμο κοκτέιλ και μεσα ολα οσα επιθυμει ο καθενας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βάγκνες.
    1. Υπάρχουν πολλά "σκοτεινά σημεία" για την επιβολή του χριστιανισμού και της χριστιανικής ορθοδοξίας, όπως την θεωρούσε πάντα η αυτοκρατορική εξουσία στο Βυζάντιο..και μην πας μακρειά έχεις ακούσει για τους "Παυλικανούς"; (ψάξε).
    Την Εκκλησία (δυστυχώς) την διασώζουν ελλάχιστοι φωτισμένοι πατέρες, οι οποίοι ήταν κατά της βίας έστω και αν δεν συμφωνούσαν θεολογικά με τους διωκόμενους.
    Γύρω από την εποχή του Ιουστινιανού υπήρξαν συγκεκριμένες πιέσεις για να γίνει κάποιος χριστιανός, όπως ότι δεν μπορούσε να λάβει το παραμικρό δημόσιο αξίωμα, ή ακόμα και δυσκολίες στο να κληρονομήσει την περιουσία του στα παιδιά του.
    Οι τελευταίοι χωρικοί (βλέπε: paganus) ήθελαν αρκετοί πίεση για να ακολουθήσουν τον θεό των πόλεων..
    Αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα όμως αν γενικεύσεις και πεις ότι ο χριστιανισμός επιβλήθηκε γενικώς με τη βία, θα έχεις πει ένα μεγάλο ψέμα.
    2. Στο άγιο όρος (έχω πάει λίγες φορές)θα συνατήσεις κάθε θρησκευτικής καρυδιάς καρύδι. Ωστόσο υπάρχουν λίγα κατάλοιπα από την κινηματική μορφή που είχε πάρει η εποίκισή του το 7ο και το 80 από ανθρώπους που ζητούσαν ένα γνήσιο ασκητικό θεολογικό νόημα.
    Αν ψάξεις θα βρεις ανθρώπους για να γνωρίσεις την αλήθεια της πίστης μέσα από τη συζήτηση. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν γοητεύουν μόνο τους πιστούς (μάλλον τους πολύ πιστούς δεν τους γοητεύουν καθόλου).
    Το 92 πήγα ως άθεος (μεγαλωμένος όμως σε χριστιανικό περιβάλλον) σε μια μεταεφηβική κρίση ταυτότητας, ψάχνοντας και εκεί τα κομμάτια μου.
    Κάθησα, πάνω από μια βδομάδα και γυρίσαμε αρκετά μοναστήρια.
    Δεν έγινα θαυματουργικά βέβαια πιστός, αλλά άρχισα να διαπιστώνω μέσα μου ότι πολιτισμικά είμαι πολύ περισσότερο χριστιανός ορθόδοξος από ότι φανταζόμουν...
    Φίλοι μου, που έχουν κρατήσει μια επαφή μου λένε ότι σήμερα και το άγιο όρος χάλασε από τους βίπς που πηγαίνουν εκεί και το ζεστό χρήμα που έπεσε. Ωστόσο πιστεύω ότι κάνα δυο σωστοί ανθρώποι θα παραμένουν..

    @Ελλίας. Σίγουρα όπως η οποιαδήποτε εσωτερική ζωή του ανθρώπου θα καταγράφεται και (ας την ορίσουμε έτσι) θρησκευτική εμπειρία στον εγκέφαλο.
    Αυτός ο δυαλισμός σώματος και ψυχής, θα σε απογοητεύσω έχει πλατωνική ρίζα και την χρησιμοποιήσαν ίσως κάποιοι θεολόγοι γιατί ήταν η φιλοσοφική και "επιστημονική" γλώσσα της εποχής τους, για να "συγχρονίσουν" το μύνημά τους. Όπως υπήρξαν μεγάλοι θεολόγοι της εποχής μας που χρησιμοποίησαν τον υπαρξισμό ή ακόμα και την ψυχανάλυση.
    (αν εξαιρέσει κανείς τον μεσαίωνα, όπου χρειάζεται να γίνει μια ολόκληρη συζήτηση για τια αιτίες).
    Ο Μέγας Βασίλειος πάντως, αν και τόσο παλιός δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό, αν του αποδείκνυες ότι καταγράφεται στους νευρώνες η δράση της προσευχής.
    Πάντως τέλος πάντων αυτό και μόνο το στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι είναι apriori μάζικη ψύχωση, ικανή και μόνο να προμηθεύσει "σφάγια" για τις εξουσίες.
    Όχι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και έτσι, όχι κυρίως λόγω της μυστικιστικής της (ας πούμε πάλι χοντρικά), της "κάθετης" διάστασης, (στο οποίο αναφέρεσαι κυρίως με την λειτουργία όπισθεν κροτοαφικού λοβού, της παρεγκεφαλίδας κτλ, των "εξωλογικών" ας πούμε λειτουργιών) αλλά κυρίως λόγω του πολιτισμικού του "ταυτοτικού" της ρόλου. αυτή όμως την δύναμη έχουν και άλλες εξωθρησκευτικές πηγές κοινωνικών ταυτήτων, από το νεωτερικό έθνος μέχρι τον "Θρύλο" ολέ...

    Εγώ ένα θα πω γενικό.
    Ας προσπαθήσει κανείς να είναι πιο προσεκτικός όταν επεξεργάζεται πηγές πολιτιστικές του παρελθόντος.
    Δεν πολεμάει τον Άνθιμο, γυρίζοντας στον Ιουστινιανό, απλά φέρνει μια άσκοπη αντίθεση.
    Κανείς δεν θα γίνει πραγματικά θρήσκος ή άθεος από μια τέτοια προβληματική.
    Εκτός αν τελικά έχουμε ανάγκη να συγκροτούμε όλη μας την ταυτότητα από αφορμές του τύπου Θρύλος ολέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και συγνώμη για την ορθογραφία, βγήκε με ένα ουφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καπιτ κουμ ευχαριστω για την παρεμβαση σου.
    Δεν εχω να πω πολλα δεν γνωριζω και πολλα για την ιστορια του χριστιανισμου σε σχεση με την Ελλαδα και εχω γνωρισει το Αγιο Ορος απο περιγραφες φιλων πιστων και μη και απο διαφορα αρθρα σχετικα, οχι ομως απο αναλυτικη μελετη.
    Θα ηθελα παντως αν γνωριζεις κατι και για το σχολειο που υπαρχει εκει μεσα. Τι ακριβως ειναι αυτη η ιστορια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. vagnes, χρόνια πολλά.
    Θα μου πεις κι αν δεν ειναι Βαγγέλης;;;
    Ε και, και ευχομαι και θέλω πολλά πολλά χρόνια στον vagnes.
    Από καρδιάς να .....παρελαυνεις και να προελαυνεις πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ' ευχαριστω Κατερινα και οπως παντα πετυχες διανα, ευχομαι και σε σενα παντα μαχητικη και ατιθαση και μεσα σ'ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα φίλε και χρόνια σου πολλά!

    Θα επικαλεστώ και εγώ τις πρώτες δύο σειρές της απάντησης της gyristroula. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται αν και δυσκολεύομαι να βρω πολλά θετικά στοιχεία στην θρησκεία (οχι μόνο του Χριστιανισμού, αλλά γενικότερα).

    Η ανάλυση του ΚαπΚουμ με βρίσκει σε πολλά σημεία σύμφωνο. Η Χριστιανική θρησκεία επιβλήθηκε από το κράτος με πιέσεις που είχαν τη μορφή που περιγράφηκε παραπάνω. Βέβαια αυτό δεν πάει να πει ότι ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε γενικώ με τη βία, μιας και μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού είχαν ασπαστεί τη θρησκεία, ήδη, με επιλογή τους.

    Οτι πολοί αρχαίοι θησαυροί λεηλατηθηκαν, για την κατασκευη ιερων ναων και αντικειμενων του χριστιανισμου είναι επίσης αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Οπως και πολλοί ναοί λεηλατήθηκαν από τους κατακτητές χριστιανικών χωρών.

    Πάμε τώρα στο σχολείο. Υπάρχει σχολείο στο Αγιο Ορος το οποίο λογικά θα χρηματοδοτείται (εμμέσως) από το ΥΠΕΠΘ, αλλά δεν έχω ακούσει αν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι επειδή υπάρχουν ακόμα και παιδιά 14 ετών στο Ορος λειτουργεί σχολείο σε μία Μονή που τα βοηθάει να πάρουν απολυτήριο Λυκείου. Δεν είναι φυλακισμάνα τα παιδιά και φυσικά (τουλάχιστον επισήμως) μπορούν να επισκεφτούν τον «έξω κόσμο». Τα παιδιά κατά την αποφόιτηση τους (λογικά) πηγαίνουν σε εκκλησιαστικές σχολές, στο πανεπιστήμιο ή παραμένουν στο Ορος.

    Για την περιουσια της ελληνικής αλλά και της Κυπριακήε εκκλησίας επιβεβαιώνω αυτά πιου γράφεις. Σε πολλές περιπτώσεις (που ηταν υποχρεωτική η δημοσίευση της κατάστασης της εταιρίας) αποκαλύφθηκε ότι η εκκλησία διέθετε μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων. Θα πω 2 συγκερκιμένα στοιχεία. Στο deal Finanbank me την ETE και της MPB με την Λαική Κύπρου.

    Μακρυγόρησα, αλλά πρέπει να γράψω και κάποια πράγματα για το Αγιον Ορος. Το παράδειγμα της elate είναι μεμονωμένο, όπως και το ακριβώς αντίθετο. Κανένας (σχεδόν) δεν σταματάει να πιστεύει στο Θεό ή δεν αρχίζει να πιστεύει στο Θεό επειδή επισκέφτηκε το Αγιον Ορος. Υπάρχουν βαθύτερες αιτίες (σχεδόν) πάντα. Στο άγιο όρος υπάρχουν πολλων λογιών άνθρωποι. Συνήθως (από αυτά που ακούω από τους γνωρίζοντες) αυτοί που κατοικούν σε κελιά και όχι στα μοναστηρια είναι άνθρωποι που έχουν ως σκοπό να πλησιάσουν στο Θεό. Οι μοναχοί των Μοναστηριών έχουν και άλλες ασχολίες. Τα υπόλοιπα που αφορούν το Αγιον Ορος κάποια άλλη φορά, από κοντά, και με ρετσίνα!

    Να είσαι καλά φίλε και να πιστεύεις σε αυτά που σε κάνουν να νοιώθεις καλύτερα. Σε αυτά που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και που σου χαρίζουν εσωτερική γαλήνη. Υγεία και χαρά πάντοτε και να είμαστε και του χρόνου γεροί να τα ξαναλέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλε μου ndn καλως επεστρεψες, καλα περασες εμαθα...μεχρι και οι εφημεριδες σε λιγο θα γραφουν για σενα και τα κατορθωματα σου... χαχα
    Σ' ευχαριστω για την ευχη σου και σου ευχομαι να βρισκεις ευκολα στη ζωη σου, αυτο που ψαχνεις καθε φορα.

    Για το εσωτερικο σχολειο υπαρχουν πραγματι λιγα στοιχεια και αναρωτιεμαι, ενα παιδι 17 χρονων να βγει ξαφνικα σε μια κοινωνια αγνωστη, πως θα μπορεσει να προσαρμοστει και να ενταχθει χωρις ψυχολογικα προβληματα, σε μια ζωη με τοσο πολλες απαιτησεις!!

    Οσο για τα αλλα το μονο που εχω να πω, ειναι να συμφωνησω και γω με τη gyristroula πως τιποτα δεν ειναι ασπρο-μαυρο. Οπου υπαρχει και ενεργει ο ανθρωπος καταγραφονται στην ιστορια ολες οι αποχρωσεις.

    Συζητησα χτες με ενα φιλο, εκτός blog, που επισκεφτηκε το Αγιο Ορος και μου ειπε πως σε συζητηση που ειχε με εναν σεβασμιο μοναχο του ειπε το εξης καταπληκτικο: Αν βαθμολογησουμε, του ειπε, με μηδεν εως 100 την κακια του κοσμου (ή την καλωσυνη αντιστοιχα) στη κοινη ζωη στους πολιτες, θα συναντησουμε βαθμους απο 20 εως 80, μεσα στο Αγιο Ορος η βαθμολογια αυτη ξεκινα απο το μηδεν!! και φτανει εως το 100!!!

    Να εισαι καλα φιλε και δεν ξεχνω το ρετσινακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γνωρίζω ότι στο Άγιο Όρος λειτουργεί Εκκλησιαστικό Λύκειο: η "Αθωνιάδα" (δεν είμαι σίγουρος αν λειτουργεί και γυμνάσιο).
    Οι περισσότεροι καθηγητές είναι λαϊκοί οι οποίοι τις περισσότερες μέρες είναι με τις οικογένειές τους στην Ουρανούπολη.
    Αν και διαφωνώ με τον θεσμό εκκλησιαστικών σχολείων εγκύκλιας εκπαίδευσης την σήμερον ημέρα..
    θα σας πω ότι η αθωνιάδα ειδικά καλύπτει μια κοινωνική σκοπιμότητα...
    Πηγαίνουν πάμφτωχα παιδιά από τις γύρω περιοχές ακόμα και από άλλα ομόδοξα κράτη.
    Διότι εκτός της σίτισης και της κατοικίας και τα άλλα προβλήματά τους είναι λυμένα...δεν έχουν που να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους..άρα δεν χρειάζονται πολύ ή και καθόλου αν δεν θέλουν να φύγουν τα σαββατοκύριακα από τον Άθωνα...
    Οι περισσότεροι πάνε όμως σε συγγενείς στην θεσσαλονίκη στην καβάλα κλπ
    Επίσης, εκτός των σχολικών μαθημάτων έχουν την ευκαιρία να μάθουν μια τέχνη, αγιογραφία, εκκλησιαστική μουσική, ψηφιδωτό κλπ.
    Τέχνη που πληρώνεται καλά στο έξω κόσμο.
    Όλα αυτά τα έχω μάθει από πρώτο χέρι από φίλο μου που τέλειωσε εκεί το λύκειο.
    Σήμερα ο άνθρωπος αν και έχει δυο πανεπιστημιακά πτυχία ζεί καλά την οικογένειά του από την αγιογραφία που έμαθε εκεί.
    Επίσης μου έλεγε ότι είχε συμμαθητές μεγάλους οι οποίοι στην εφηβεία τους "είχαν μπλέξει" και πήγαν εκεί να τελειώσουν το λύκειο στην μεταβατική εποχή που διεκδικούσαν την "επανένταξη" στη κοινωνία..
    Εγώ ο ίδιος έχω γνωρίσει έναν τέτοιο τύπο σε άλλο μοναστήρι, όπου πήγε να περάσει το σαββατοκύριακο και να δουλέψει στα ξύλα..

    Βέβαια θα μου πει κανείς ότι είναι υποχρέωση του κράτους να κάνει λαϊκά τέτοια ασχολεία. Συμφωνώ και επαυξάνω!
    Ίσως και να έχει (π.χ. ναυτικά λύκεια, γεωργικά γυμνάσια και λύκεια).. Άδικο ξεάδικο όμως η απομόνωση δημιουργεί ιδανικές οικονομικές συνθήκες για τους εντελώς πένητες.
    Αυτή είναι η κοινωνία μας!

    Δεν αποκλείω, ή μάλλον είναι πολύ πιθανό, σε πολλούς νέους (οι οποίοι ψυχοκοινωνικά είναι και εύκολο υλικό εδώ που τα λέμε) να γίνεται και ψηστήρι προς καλογέρευση από διαφόρους ταλιμπάν.
    Ή και άλλο ψηστήρι ίσως σε μια κοινωνία ανδρών που δεν έχουνε όλοι ξεπεράσει τα πάθη..
    Ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχουν από την άλλη άνθρωποι φωτισμένοι, όπου μπορεί κανείς να απευθυνθεί και να μιλήσει, να δικαιωθεί και να ξαλαφρώσει..
    Αν δεν υπάρχουν ή δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι, τότε ναι πρέπει να κλείσει και το "Άγιο Όρος"...

    Για να κάνω και το αστείο μου:
    Όχι να μη κλείσει η Αθωνιάδα, αν τυχόν και σπάσει το "σύμφωνο δεσμευμένης συμβίωσης" που έχω πάντα σκέφτομαι ότι μπορώ να ζητήσω μετάταξη εκεί για κανένα δίχρονο για να μη με βρίσκει κανένας....
    Τα Σαββατακύριακα στην πόλη της Καρδιάς μου την Ξεσσαλονίκη και όταν νιώσω ότι θέλω να μένω πιο πολύ, ξανακάνω μετάταξη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια πολλά και πάντα στη ζωή σου να φέρνεις καλά νέα
    Άγγελος Ευάγγελος λοιπόν
    και όχι Άγγελος Εξάγγελος γερμένος πάνω σε ένα δεκανίκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σ' ευχαριστω φιλε μου καπιτ κουμ και για τις ευχες σου και για τις πληροφοριες που μας εδωσες για το σχολειο.
    Θα χαρακτηρισω το σχολιο σου blogικη διατριβη γιατι σε ελαχιστο χρονο συγκεντρωσες τοσα στοιχεια που φωτιζουν την πραγματικη κατασταση με ολες τις υποθετικες παρεκτροπες. Μας εδωσες μια πληρη εικονα με 10 λεξεις.

    Σου ευχομαι με τη σειρα μου να μη σβησει ποτε το παθος σου για ολα και η φλογα που σε χαρακτηριζει απ' οταν σε γνωρισα...και εισαι απο τις πρωτες γνωριμιες μου, αν οχι η πρωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βαγγέλη χρόνια πολλά, πάντα ευτυχισμένος, ανήσυχος, προβληματισμένος, ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ (δύσκολο στην εποχή μας, προσπάθησέ το...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Xρόνια σου πολλά, και να θυμάσαι αυτό που σήκωσες στο blog soy: η ώρα κάνει καλά την δουλειά της, εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευχαριστω φιλε τσοτσο για την ευχη σου, οσο για το αισιοδοξος ειναι ελλατωμα και δεν μπορω να το διορθωσω με τιποτα

    Ευχομαι σε σενα και την οικογενεια σου, οτι ελπιζεις να πραγματοποιηθει και το πιο τρελλο ακομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φιλε elia σ' ευχαριστω.
    Ευχομαι η ημερησια αγρύπνια σου να ειναι ωφελιμη πρωτα για σενα, ωστε να επωφελουμαστε αμεσως-εμμεσως και μεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;