ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΠΑΣΟΚ και ΕΜΠΝΕΥΣΗ


΄Ενα κόμμα που θέλει να προχωρήσει στη σύγχρονη πραγματικότητα με αποφασιστικά βήματα, θα πρέπει να δει τη νέα γενιά και τα προβλήματα της, πρώτα απ' όλα.

Η νέα γενιά σήμερα, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της, επιλέγει για το εργασιακό μέλλον της την σιγουριά που προσφέρει μια θέση στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Αν αναλογιστούμε πως αυτός ο Δημόσιος τομέας απο πλευράς ανάπτυξης, παραγωγικότητας και αξιοκρατίας, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των χωρών της ΕΕ, μοιραία θα αναρωτηθούμε γιατί άραγε οι σημερινοί νέοι τη δουλειά του Δημόσιου υπάλληλου την έχουν ως την πρώτη τους επιλογή.
Η προφανής απάντηση φυσικά, ειναι ότι τους εξασφαλίζει σιγουριά και αποφυγή κάθε μελλοντικού κινδύνου και ρίσκου. Εξασφαλίζονται επίσης απο τον κίνδυνο αποτυχίας μιας δικής τους ιδιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνοι, αλλά πόσο υγιές ειναι αυτό σήμερα για τους νέους μας και τη χώρα μας γενικότερα, σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης οικονομίας;

Αν οι νέοι μιάς χώρας, δεν είναι αυτοί που θα αναζητήσουν το δρόμο και τη νέα πορεία μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα ποιοι θα το κάνουν;

Τα σοσιαλιστικά κόμματα οφείλουν με μια γνήσια αυτοκριτική να παραδεχτούν πως για την τάση αυτή των νέων, σοβαρό μερίδιο ευθύνης φέρουν τα ίδια.
Ο αριστερός (χρήσιμος για άλλα θέματα) προσανατολισμός των κομμάτων αυτών (και του ΠΑΣΟΚ) όλα αυτά τα χρόνια, εξιδανίκευε άκριτα ότι ηταν Δημόσιο και δαιμονοποιούσε, επίσης άκριτα, κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης. Ο λανθασμένος αυτός προσανατολισμός γέννησε ταμπού, που δύσκολα μπορούσε να ξεπεράσει ο απλός και κυρίως ο νέος πολίτης.

Από την άλλη μεριά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έγινε καμμιά προσπάθεια απεξάρτησης απο τις πελατειακές σχέσεις κόμματος-πολιτών και εφαρμογής μιας αξιοκρατικής πρακτικής προσλήψεων (πλήν ΑΣΕΠ που σήμερα έχει αποδυναμωθεί) και αν αυτό μπορεί κανείς να το "δικαιολογήσει" σε ένα δεξιό κόμμα, για ενα σοσιαλδημοκρατικό είναι απολύτως απαράδεκτο και αυτοκαταστροφικό. Για κάθε έναν που "εξυπηρετείται" υπάρχουν πολλαπλάσιοι που αδικούνται που ούτε ξεχνούν ούτε συγχωρούν.

Ο αντίκτυπος των πρακτικών αυτής της πολιτικής επηρέαζε και δυστυχώς στην Ελλάδα επηρεάζει ακόμη την κρίση των νέων που είναι βέβαιο κάτω απο άλλες συνθήκες θα κατευθυνονταν σε αναζητήσεις εργασίας, που και τους ίδιους θα ικανοποιούσαν αλλά και την Ελλάδα θα βοηθούσαν να προχωρήσει με σίγουρα βήματα στην νέα διεθνή πραγματικότητα.

Με άλλα λόγια, ο νέος πάντα θα αναζητά το όραμα την έμπνευση τη φαντασία αλλά και τη υποστήριξη εκείνη, που σε ελάχιστο χρόνο θα μπορούσε να του αλλάξει τον προσανατολισμό του, προς μια κατέυθυνση υγιούς αναζήτησης ιδεών και ευκαιριών για ιδιωτικές, πρωτότυπες δουλειές και την απεξάρτηση του απο τη νοσηρή και υποτιμητική, για όλους, ανεύρεση μιας θέσης στο Δημόσιο, μιας ακόμη θέσης στο Δημόσιο, που προσφέρει πρόσθετη γραφειοκρατία και αναξιοκρατία και αφαιρεί κάθε ελπίδα για υγιή αναδιάρθρωση και ανάπτυξη.
Το ερώτημα είναι τον νέο, που πάντα έχει τη διάθεση και την φλόγα της αναζήτησης, ποιος έχει την υποχρέωση να τον στηρίξει στην προσπάθεια του αυτη και στον απεγκλωβισμό του απο τις παθογόνες καταστάσεις που τον περιβάλλουν;

Το ΠΑΣΟΚ, στη προσυνεδριακή συζήτηση που ανοίγει, σαν έναν απο τους πρώτους του στόχους, θα πρέπει να έχει την παραγωγή εκείνης της πολιτικής που θα δώσει ξανά το όραμα και την έμπνευση στους νέους και θα τους οδηγήσει σε μιά ανακατεύθυνση εργασιακών επιλογών με κύριο σκοπό την απεμπλοκή τους απο τα φοβικά ένστικτα της αποτυχίας και την έμπρακτη (οικονομική και με κίνητρα) στήριξη κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας (των νέων), στην προσπάθεια τους για ίδρυση υγιών μικρών και μεσαίων πρωτότυπων επιχειρήσεων.

Η αριστερή στροφή που επιχειρείται, θα πρέπει να εστιαστεί στην αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων, μέσα απο τέτοιες υγιείς και παραγωγικές προτάσεις και όχι μέσα απο επιδοματικές και χαριστικές ή απαλλακτικές παρεμβάσεις, που όλοι ξέρουμε και ζούμε σήμερα που οδηγούν.

Τα πολιτικά αδιέξοδα, που όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της ΕΕ, τουτη την εποχή καλούνται να επιλύσουν, μόνο με την αποδοχή της σύγχρονης πραγματικότητας και την δική τους αλλαγή κατεύθυνσης θα μπορέσουν να μείνουν πιστά στις αρχές που τα γέννησαν.

Γιατί για να παραμείνει κανείς πιστός στις αξίες του, πρέπει συνεχώς να αλλάζει, σεβόμενος και ακολουθωντας το διεθνές περιβάλλον που ζεί, πόσο μάλλον ενα κόμμα.

29 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι η επιχειρηματικότητα αυξάνει τη πίττα. Αυτή την πίττα που θα μοιράσουμε δίκαια....
    Ποια επιχειρηματικότητα όμως; H επιχειρηματικότητα ανάγκης και όχι η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Είναι εύκολο να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επενδύσει σ' αυτήν αλλά τι ακριβώς εννοούμε;;
    Κατ' αρχάς απαιτεί επιχειρηματική κουλτούρα, κουλτούρα του ρίσκου και πως αποκτιέται αυτή; Απο την εκπαίδευση; Απο μαθήματα επιχειρηματικότητας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
    Δευτερον ένας απο τους εχθρούς της επιχειρηματικότητας είναι το ασταθές φορολογικό περιβάλλον. Μήπως πρέπει να δούμε την φορολογική νομοθεσία απο μηδενική βάση (βλ. Ιρλανδικό Θαυμα);
    Τρίτον απαιτεί καινοτομικά προιόντα. Εδώ νομίζω ότι η απάντηση είναι οι spin off εταιρίες
    (τεχνοβλαστοι) αλλά αν δούμε με ποιο πλαίσιο τις κινεί και τις χρηματοδοτεί με 50%ν η ΓΓΕΤ θα το ρίξουμε στα σκληρα. Οι επενδυτές που μπλέκουν με τη ΓΓΕΤ παίρνουν ποικιλία Ζωνιανών.
    Τέταρτον απαιτεί καθοδήγηση. Το ΠαΣοΚ έστησε τα ΚΕΤΑ (Κέντρα Επιχειρηματικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης) τα οποια μαραζωσαν. Αυτή τη στιγμή υπαρχουν τουλάχιστον 6 δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που λειτουργούν αποκομμένα η μία απο την άλλη και ουσιαστικά εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των Δ.Σ. τους.
    Πέμπτον ένα από τα ανασταλτικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας είναι η γραφειοκρατία. Που όμως εδράζεται η γραφειοκρατία; Στην έλλειψη εμπιστοσύνης της πολιτείας στους πολίτες και στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτεία. Ενδεδειγμένη λύση το e-gov (ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ειναι όμως πανάκεια;;
    Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σου και έτσι σταματάω εδώ.
    Θα επανέλθω όμως για την δημόσια διοικηση και γιαυτό που επιτέλους πρέπει να αποκτήσει. Το λένε Διοικητικό Αυτοματισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερινα χαιρομαι για τη επισκεψη σου και σου ξεκαθαριζω απο την αρχη οτι τα ορια της φιλοξενιας μου τελειωνουν στο άπειρο και λιγο πιο πανω για τις δικες σου αναλυσεις.

    Θα ηθελα να ξεκινησω απο τον επιλογο σου.
    Τι σε γενικες γραμμες ειναι ο Διοικητικος Αυτοματισμος;
    Εχουμε ελπιδες με τα δεδομενα μας ως Ελλαδα, να τον υποδεχτουμε με επιτυχια ή παλι και δω θα κανουμε το "θαυμα" μας;
    Για τα υπολοιπα βεβαιως χρειαζεται να μπει η επιχειρηματικοτητα στην εκπαιδευση, αυριο κιολας.
    Βεβαιως απαραιτητη η ανευρεση των δεξιοτητων του καθε μαθητη απο την πρωτοβαθμια ξεκινωντας και ο επαγγελματικος προσανατολισμος στο γυμνασιο. Απορω πως βρισκουν το δρομο τους τα παιδια χωρις αυτα!
    Η επιχειρηματικοτητα αναγκης (που πολλαπλασιαζει τα θετικα αποτελεσματα) φερνει και την ευκαιριας, δεν ζουμε στον παραδεισο δυστυχως και δεν μπορουμε να το αποφυγουμε.
    Το φορολογικο περιβαλλον ισως δεν ειναι το σοβαροτερο προβλημα και με την καταλληλη βουληση μπορει να επιλυθει και συντομα μαλιστα.
    Για τη ΓΓΕΤ δεν γνωριζω τι ακριβως ειναι, θα ηθελα και δω μια μικρη περιγραφη και μια προταση για να την διορθωσουμε ενδεχομενως.
    Τα ΚΕΤΑ θα ηταν χρησιμα αν ειχαμε ηδη αναπτυξει το πνευμα του επιχειρειν στα παιδια μας, που οπως διαπιστωνουμε δεν καναμε ουτε βημα προς τα εκει.
    Η ηλεκτρονικη διακυβερνηση θα λυσει πολλα απο τα προβληματα με πρωτο τη γραφειοκρατια. Την ανεργια που θα δημιουργησει μεσοπροθεσμα θα την οδηγησουμε ή θα οδηγηθει απο μονη της σε πιο αναπτυξιακες και επιχειρηματικες, ερευνητικες παραγωγικες διαδικασιες, που πρεπει να ειναι και το ζητουμενο της ολης προσπαθειας.
    Αυτα για τωρα θα τα ξαναπουμε ελπιζω συντομοτερα απ' οτι νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ vagnes η παρουσία σου στην πρώτη μας ολομέλεια θα ήταν πολύ χρήσιμη. Όσα λέμε όλοι μεμονωμένα, πρέπει πλέον να τα ενώσουμε και να ακουστούμε δυνατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΓΕΤ : Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

    Όσο για το post σου vagnes, (θα ξεφύγω λίγο από τη βάση της συζήτησης που έβαλε η Κατερίνα και που πραγματικά με ενδιαφέρει και μένα να μάθω περισσότερα),

    και θα πω, ότι προσωπικά (έτσι όπως το αντιμετωπίζω από το κοινωνικό περιβάλλον και το χώρο εργασίας μου, τόσο εδώ στην Αθήνα, όσο και πολύ περισσότερο στη γενέτειρα μου τη Μυτιλήνη) το πρωταρχικό μέλημα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι να πείσει τον κόσμο ότι είναι τελείως διαφορετικό κόμμα (κίνημα μην ξεχνιόμαστε) από την Νέα Δημοκρατία.
    Είναι να πείσει ότι αυτό το "Και' σεις τα ίδια θα κάνετε ή κάνατε ή λέτε" δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και σε κανένα θέμα, είτε παιδεία λέγεται αυτό, είτε υγεία, είτε ασφαλιστικό είτε οτιδήποτε.

    Και είναι ευκαιρία τώρα να το ξεκινήσει αυτό, τώρα που οι "συμφεροντολόγοι" (να μην πω καμια πιο βαριά κουβέντα) που είχαν σπιτωθεί στο κόμμα έχουν αρχίσει και φεύγουν, μιας και δεν έχει ψωμί, δουλίτσες, ρουσφετάκια κ.τ.λ.

    Όταν γίνει συνείδηση στον Ελληνικό λαό, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένα διαφορετικό κόμμα, τότε ο λαός θα ακούσει τις προτάσεις για επιχειρηματικότητα , αξιολόγηση κ.α.
    Μέχρι να γίνει αυτό, όσες σωστές προτάσεις και να έχει τις απορρίπτουν εκ των προτέρων, δεν κάθονται να ακούσουν καν.

    (Προσωπική άποψη εκφράζω, μπορεί να μην είναι έτσι όπως τα λέω, απλά εγώ να τυχαίνω σε "δύσκολους" ανθρώπους, απλά να επισημάνω ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν πραγματικά στη λεγόμενη G700, και όχι σε χλιδάνεργους ή άλλες κατηγορίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Alma Libre
    Σε ποια ακριβως ολομελεια αναφερεσαι;
    Σ' ευχαριστω ουτως ή άλλως για την προσκληση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε και συναφελφε
    Πραγματι πρεπει πια το ΠαΣοΚ να μας πεισει για τη διαθεση του να ξεχωρισει απο τη ΝΔ, με ιδεες και προτασεις που θα ξαναγεννησουν το οραμα που θα διεγειρουν το ενδιαφερον μας ξανα.
    Προτασεις απλες, κατανοητες, πραγματοποιησιμες χρειαζονται και γνησια βουληση, κυριως στους τομεις που αναφερεσαι.
    Μονο και μεσα απο τα ιστολογια φυτρωνουν καθε στιγμη σπουδαιες ιδεες για εφαρμογη, οχι να καθησει κανείς να μελετησει και με λεπτομερειες τα θεματα.

    Χαιρομαι και γω πως καποιοι εχουν καταλαβει στο ΠαΣοΚ οτι πρεπει να φευγουν σιγα-σιγα ή πως δεν μπορουν να συνεχισουν τα "παιχνιδακια" τους.

    Εχουμε αργησει πολυ να συζητησουμε στην Ελλαδα για επιχειρηματικοτητα, αξιολογηση, επαγγελμ. προσανατολισμο, δεξιοτητες και μαλιστα ξεκινωντας απο το δημοτικο.
    Θα προλαβουμε τους αλλους, αρκει να αποφασισουμε επιτελους να περπατησουμε αυτο το δρομο.

    Συναντησα μηχανικους (και άλλους επιστημονες) συναδελφε σε ολα τα επαγγελματα (το εχω ξαναπει).
    Να αποδεχθει καποιος την G600-700 χωρις να υποχρεωσει το μυαλο του να ψαξει για κατι νεο πρωτοτυπο και δικο του, το θεωρω τη χειροτερη εκδοχη και αποφαση που μπορει να παρει, ιδίως οταν προκειται για εναν νεο 25 εως 32 χρονων που οι υποχρεωσεις ειναι μικροτερες και η διαθεση για αναληψη ρισκου μεγαλυτερη.

    Το μεγαλυτερο ρισκο ειναι η μη αναληψη ρισκου στη ζωη μας.
    Χωρις εστω και μικρο ρισκο, με υποστηριξη απο την κυβερνηση (αυτο προτεινω και στο post) ο "εγκλεισμος" στην G700 φανταζει μονοδρομος και θα αποτελει τη μόνη και αναποφευκτη λυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ΠΑΣΟΚ ως κίνημα πρώτα πρέπει ν'αναλάβει ρίσκα έτσι ώστε έμπρακτα να φανεί στη κοινωνία η διφορετικότητά του μέσα απο την πρωτοπορία σε ιδέες αλλά και πράξεις. Γι' αυτό αμέσως και, το εννοώ αυτό, πρέπει να φροντίσει μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες ν' αλλάξει τα πρόσωπα...πρόσωπα όχι μόνο στη φάτσα αλλά πρόσωπα στην ουσία με πολιτικό λόγο και χωρίς βαρίδια μέσα απο το παρελθόν τους. Στις τοπικές κοινωνίες αυτό είναι ακόμα πιο απαραίτητο.
    Στα θέματα της επιχειρηματικότητας θα συμφωνήσω ότι εν μέρει είναι θέματα που συμβαδίζουμε με σπουδές αλλά αυτό παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ΑΕΙ δεν είναι κέντρα εξεύρεσης εργασίας ή εξειδίκευσης αλλά πρωτίστως γνώσης.
    Επίσης, η εξειδίκευση είναι μιά έννοια που ήδη στην Ευρώπη έχει προσπεραστεί και οι γενικές γνώσεις, η εμπειρία, ο εθελοντισμός κ.λ.π. παρά το αρχικό πτυχίο, παίζουν περισσότερο ρόλο για να βρεί κάποιος δουλειά.
    Μια λύση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση με νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις στην περιφέρεια. Για παράδειγμα, εδώ στη Μυτιλήνη, γειά σου matrix!, υπάρχουν πολλά χωριά εγκαταλλελλειμένα με θαυμάσιους οικισμούς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά ως πρότυπα για εκδρομές ακόμα και τον χειμώνα και για επιχειρήσεις καινοτόμες που θα εξάγουν προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Ακόμα και οι κτηνοτροφικές μονάδες στις αγροτικές περιοχές θα μπορούσαν να παράγουν βιολογικό γάλα και να το εξάγουν κι όχι να είμαστε στα χάλια που είμαστε σήμερα. Θα μπορύσαν να γίνουν σχολές για τους αγρότες στην κατεύθυνση καινοτόμων δραστηριοτήτων κ.α. πολλά που λίγο-πολύ όλοι τα έχουμε σκεφτεί. Ωστόσο, για να καταγραφούν όλες οι απόψεις πρέπει ν' ανοίξουμε τις πόρτες του κινήματος και κυρίως να καταξιώσουμε δημοκρατικές διαδικασίες λόγου και έργου μέσα απο τα πρόσωπα αλλά και απο τις θέσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...Το μεγαλυτερο ρισκο ειναι η μη αναληψη ρισκου στη ζωη μας...."

    Πολύ σωστά.

    Όσο για τους G700, έχει καταντήσει και αυτό όρος κλισέ για τους πολιτικούς "της τηλεόρασης", τους αναφέρουν όλοι (-πλέον-) χωρίς να νιώθουν τι είναι.

    Και συνυπογράφω στο ότι στους νέους οι υποχρεωσεις είναι λιγότερες και πως η διαθεση και ο χρόνος για αναληψη ρισκου μεγαλυτερη, απλά υπάρχει ο φόβος της ανασφάλειας που τους κρατάει πίσω τις περισσότερες φόρες.

    Τέλος, πράγματι όλα πρέπει να ξεκινήσουν από το δημοτικό, όπως αναφέρεις στα περισσότερα post σου.


    @tractatus

    Καλησπέρα.
    Στις ωραίες προτάσεις σου για τον τόπο μας να προσθέσω και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ορισμένες από τις οποίες είναι μοναδικές στα χαρακτηριστικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επανέρχομαι σ' αυτά που λέγαμε και εχθές, αλλά ο Μορφέας με εμπόδισε να συνεχίσω. Ναι, όπως λέει και ο matrix η ΓΓΕΤ είναι η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Αυτή που θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης και έχει γίνει ένα μαγαζάκι συμφερόντων. Όταν καταφέρω να βάλω κάποιους πίνακες από κάποια excelακια θα μπορούμε να μιλήσουμε πολυ συγκεκριμένα για το τραγικό ποσοστό των επιχειρηματικων δαπάνωνγια R&D ως %ποσοστό του ΑΕΠ. Όσον αφορα τον διοικητικό αυτοματισμό αφορά σε ένα μοντέλο λειτουργίας της δημόσιας διοικησης που οδηγεί στην απεξάρτηση από τον κυβερνητικό και ακόμα χειρότερα από τον κομματικό εναγκαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλη tractatus (Ελενη) καλως ορισες
    Πως να δεχτει κανεις ευκολα το νεο κομμα αλλα με τα παλια φθαρμενα προσωπα, ειναι ενα πολυ μεγαλο ερωτημα. Πως να τους στειλουμε καναπε ολους αυτους;

    ΑΕΙ κεντρα γνωσης φυσικα. Τι να σου φταιει η κυβερνηση που εσυ σαν γονιος ή μαθητης δεν ανοιξες ουτε ενα φυλλαδιο για να διαβασεις ποια ειναι τα κορεσμενα επαγγελματα;
    Αν δεν κανεις ενα τεστ επαγγελματικου προσανατολισμου που πας ρε...φιλε; Τι σου αρεσει να κανεις και τι εισαι αξιος να κανεις πότε θα το μαθεις οταν θα φορτωθεις με πτυχια και μεταπτυχιακα και θα εχεις ξοδεψει μια περιουσια και μιση ζωη;
    Ενταξει η πολιτεια ειναι υποχρεωμενη να τα κανει αυτα, αλλα αφου δεν τα κανει ακομα, εσυ πρεπει να ξαπλωσεις για υπνο;

    Τα πτυχια και τα μετα-πτυχια εγιναν ευκολα κτημα των περισσοτερων, το ποσο φλογα και αγαπη για δουλεια εχει ο καθενας πρεπει να βρεθει τροπος να μετρηθει, τα τυπικα προσοντα δεν αρκουν απο μονα τους. Καθε επιτυχημενος στηριζεται στην αγαπη και τη φλογα που εχει για τη εργασια του.

    Αν θεσουμε θεμα συζητησης τις πρωτοτυπες διεξοδους εργασιας, το πλουτο που θα μαζεψουμε δεν μπορουμε να τον φανταστουμε. Απο κει ας ξεκινησουν οι νεοι με τολμη (αλλα με φλογα και αγαπη) και θα καταλαβουν συντομα τι θησαυρο μπορουν να ανακαλυψουν.

    Αν δεν υπηρχε η ΟΚΝΗΡΙΑ σκεψης και η "αγαπη" της ησσονος προσπαθειας, η ανεργια θα ηταν σε αστεια επιπεδα.

    Ο επιλογος σου Ελενη εκφραζει απολυτα και τις δικες μου σκεψεις.
    Ειθε να γινει το ξεκινημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε και συναδελφε
    Το G600 or G700 μου θυμιζει τα νουμερα που χαραζουν στους φυλακισμενους στον μπρατσο τους, για να αναγνωριζονται οταν τολμουν να αποδρασουν. Δεν ειναι καθολου σωστος ο χαρακτηρισμος αυτος και πρεπει να τον αλλαξουμε θετικα.
    Παραδειγμα: η κρυμμενη δυναμη των 700 ή Η αποδραση των 700...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατερινα
    Αυτο χρειαζεται αμεση εφαρμογη.
    Που υπαρχει, πως εφαρμοζεται θελουμε μεσες ακρες τι ακριβως κανει αυτος ο αυτοματισμος.
    Μπορει να ξεπερασει τα Ελληνικα πανυψηλα εμποδια;

    Συνεδριο κομματος ερχεται να γινει κεντρικο θεμα απο αυτους που θα συμμετασχουν.

    Φιλη alma libre, συμμετεχεις ενεργα στο συνεδριο να προκληση και προταση για προβληματισμο και ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ.

    Μπορουμε να φανταστουμε τα οφελη απο μια Διοικητικη απεξαρτηση απο Κυβερνητικο και κομματικο εναγκαλισμο!!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα,

    Πράγματι η Κατερίνα έχει δίκιο όταν μιλάει για επιχειρηματική κουλτούρα και κουλτούρα του ρίσκου. Δυστυχώς η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή την κουλτούρα δεν την έχει. Αυτό γίνεται φανερό και από την εμπέδωση της άποψης ότι μόνο το δημόσιο παρέχει σιγουριά.

    Από εκεί και πέρα το κίνητρο για την αύξηση της επιχειρηματικότητας πρέπει να είναι κατα βάση οικονομικό. Το φορολογικο περιβαλλον ειναι προβλημα αν και μπορει να επιλυθει σχετικά εύκολα. Η απαξίωση της ΓΓΕΤ επίσης.Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η έλλειψη κινήτρων. Εαν κάποιος στην Ελλάδα ξεκινήσει κάτι δικό του θα πρέπει να ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα και η ανταποδωση που θα έχει δεν θα είναι μεγαλύτερη από τον μισθό ενός πρωτοδιόριστου αστυνομικού (στις περισσότερες των περιπτώσεων). Πως πείθεις έτσι έναν νέο να ρισκάρει το ενδεχόμενο αποτυχίας που συνεπάγεται και στιγματισμό? Η προστασία του νέου επιχειρηματία πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Η στήριξη του επίσης. Δεν μιλάω για επιδοματικές ή χαριστικές παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορεί κάποιος να κάνει μία αρχή αν φοβάται πως στην πρώτη ατυχία ή αποτυχία θα χάσει το σπίτι από τις τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ βέβαια τα ιαματικά επιπρόσθετα...μου ξέφυγε. Θα ανεβάσω και post για το νησί. Ελπίζω να συμμετέχετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε ndn (Νικο)

    "Η αγαπη εξω βαλλει τον φοβο"

    Το πρωτο και αδιαμφισβητητο κινητρο επιτυχιας ειναι η αγαπη.
    Μη ξεχνας τον "αλχημιστη" στο δικο σου ιστολογιο.
    Δεν αξιζει ο φοβος οταν εχει επαθλο την ελευθερια;

    Αν ξεκινησεις με το μισθο του αστυνομικου θα εισαι και τυχερος.
    Το θεμα δεν ειναι με τι θα ξεκινησεις, αλλα με τι προοπτικη θα ζησεις την υπολοιπη μια και μοναδικη ζωη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελενη

    Προχωρα δεν χανομαστε μη φοβασαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όσο ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα θα λειτουργεί σε παρασιτικό εναγκαλισμό με το δημόσιο και χωρίς κανένα σεβασμό στη νομιμότητα και στον υγιή ανταγωνισμό και ο δημόσιος θα είναι το Ελ Ντοράντο για εύκολο "μαύρο" χρήμα και "μπίζνες" κάθε είδους, οι νέοι θα ψάχνουν αγωνιωδώς για μια θέση στο δημόσιο, αφού εκεί μπορούν στην χειρότερη περίπτωση να...κάνουν πως δουλεύουν και στην καλύτερη να βρουν τρόπο να αβγατίσουν το μισθό τους, χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα. Τους έχουμε αφήσει και κανένα περιθώριο να επιλέξουν διαφορετικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Vagnes καλησπερα.
    Παρα πολυ ωραια η φωτο.Καταπληκτικη επιλογη.
    Οι νεοι ,φυσικα και ψαχνουν κατι σιγουρο στο δημοσιο.Θεσεις που θα παρεχουν αραλικι οχι βεβαια σε ολους.Πληρωμη υπερωριων που ουδεποτε κανουν.Σαββατοκυριακο αργιες κτλ ελευθερο.Εχουν και τους γονεις που βοηθανε την κατασταση οσο γινεται.Γιατι να δουλεψουν στις περιουσιες τους;Τι λες καλε αυτα ειναι για τους αλλοδαπους.Λυπηρο για το καθε κομμα διοτι πλεον υπαρχουν νεα ηλικιακα ατομα που θα μπορουσαν με πολυ πεισμα να διεκδικησουν και να αλλαξουν τον τροπο αντιμετωπισης των νεων.Δυστυχως μονο λογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. gyristroula

    Γι' αυτο το Α και το Ω ειναι η ΠΑΙΔΕΙΑ απο κει μπορουν να ξεκινησουν ολα, με δασκαλους σαν και του λογου σου.
    Οσο αργουμε τοσο πιο ευκολο ειναι να συμβουν αυτα που στο δικο σου post αναγραφεις.

    Επειδη ειμαι αισιοδοξος "αλχημιστης", παντα υπαρχουν αξιοπρεπεις λυσεις χωρις πολλους συμβιβασμους και εξαρτησεις απο τον δημοσιο τομεα.
    Ειμαστε πολλοι αυτοι που αξιοπρεπως συμβιβαζομαστε με ανθρωπινα ορια. Ιδεες χρειαζονται, αγαπη και μερακι και τοτε ολοι "συνωμοτουν" υπερ μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. prasino liker
    Ειναι πολυ ακριβη η σιγουρια που εξαγοραζουν σε τουτο το δημοσιο, οι πιο πολλοι την πληρωνουν με ανταλαγμα τα ονειρα και τα οραματα τους...
    Τι κι' αν τη σιγουρια αποκτησεις αφου θα εχεις χασει τον εαυτο που ονειρευοσουν απο μικρο παιδι...

    Μου αρεσει πολυ και μενα αυτη η φωτο, χαιρομαι που μου το ειπες και συ, σ' ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε μου, ούτε δαιμονοποίηση ούτε εξιδανίκευση για το Δημόσιο, απλά τοποθέτηση στη σωστή βάση: Δημόσιο = περιουσία όλων μας, άρα πρέπει να προσεχτεί προς όφελός μας. Ούτε μικρό ούτε μεγάλο αλλά όσο χρειάζεται. Πού είναι όμως το ΠΑΣΟΚ να πει απλές αλήθειες; Να πείσει για τη γνώση των πραγμάτων που, αναμφίβολα, έχει; Και πώς να μιλήσει στις νέες γενιές όταν αυτομαστιγώνεται απαξιώνοντας το μεγαλειώδες έργο του (όπως πολύ σωστά έχεις πει);

    Η έμπνευση, φίλε μου, έρχεται προβάλλοντας πρώτα τις απλές αλήθειες (σαν αυτή περί Δημοσίου) και μετά ρίχνοντας "το βότσαλο στη λίμνη" για καινοτομία κλπ. Ο Παπανδρέου, είναι αλήθεια, τα είπε αυτά προεκλογικά (περί καινοτομίας κλπ.)αλλά η κοινωνία δεν άκουσε...Αναρωτήθηκε, αυτός και οι συν αυτώ, το γιατί;

    Χαίρομαι πάντως για την αισιοδοξία σου να βάζεις ερωτήματα για την μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ, εμένα δεν με ενδιαφέρει κανένα κόμμα, περιμένω να δω το καινούργιο. Και φυσικά δεν το περιμένω από τον Τσίπρα, που το μόνο μέχρι στιγμής "αποδεικτικό στοιχείο" του είναι η life style φρεσκάδα του...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φιλε Τσοτσο
    Ειμαι αθεραπευτα αισιοδοξος δυστυχως (ή ευτυχως) και βλεπω πως παντα μπορουμε να προχωραμε προς τα επανω καθε φορα που ολοι συνειδητοποιουμε κατι που μας βλαπτει.
    Τα βηματα μπορει να ειναι μεγαλα ή μικρα αρκει να γινονται με αποφασιστικοτητα. Αποφασιστικοτητα που ακομη δεν εχω διακρινει και γω απο τη μερια του Πασοκ και του ηγετη του γιατι οι προτασεις υπαρχουν, άλλο φταιει, που δεν εχει αναζητηθει, οπως πολυ σωστα λες και συ.
    Δεν μπορω ομως να ειμαι τοσο αισιοδοξος για τις επιλογες των νεων στην εργασια.
    Φοβια και συμβιβασμος απο την αρχη; Δεν μπορω να ελπιζω σε τιποτα, αν η φλογα των νεων αναβει και σβηνει για μια θεσουλα στο Δημοσιο.

    Οσο για το "φαινομενο" Τσιπρα θα ηθελα να το αναλυσουμε και να το σχολιασουμε κι' αυτο στο εγγυς μελλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η οικονομική στήριξη σε νέους επιχειρηματίες υπάρχει (μέσω προγραμάτων του ΟΑΕΔ).
    Το ζητούμενο είναι, αυτή η χώρα να δώσει την γνώση που χρειάζεται σε κάποιον για να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Μαθήματα επιχειρηματικότητας στο Λύκειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παναγιωτη συμφωνουμε, θα προτεινα απο το γυμνασιο πως πρεπει αυτο να ξεκινησει, ειναι ισως αργα να αλλαξει νοοτροπια καποιος στο Λυκειο.
    Οσο για τον ΟΑΕΔ μιλαμε για αστεια ποσα 8000€ εως 15000€. Δεν στηνεται επιχειρηση με τοσα λιγα, που φυσικα δεν ειναι ασχημα και αυτα.
    Τη χρηματοδοτηση απο τις τραπεζες θα προτιμουσα με σεβαστα κεφαλαια με μηδενικα επιτοκια και δημοσια επιχορηγηση.
    Κερδος θα ειναι για τη χωρα ο καθε νεος επιχειρηματιας, πρεπει με γενναια μετρα να στηριχθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να, φίλε μου, η ευκαιρία έμπνευσης που μπορεί να εμφυσήσει το ΠΑΣΟΚ: ένας νέος πατριωτισμός που (γιατί όχι;)θα ΩΘΕΙ νέους στο Δημόσιο για να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ και όχι για να ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ! Θα τους ωθεί σε ένα ΝΕΟ Δημόσιο με σαφείς στόχους, αρχές, αξίες, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, έμπνευση. Και να γιατί:
    Το Δημόσιο (δεν μιλάω για διοικητικές θέσεις κλπ.) προσφέρει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με αβανταδόρικα θέματα (οικολογία/ περιβάλλον, υποδομές, πολιτισμός κλπ.)με σαφείς όρους ("συμπαθητικός" και όχι πολύ κατώτερος από το ιδιωτικό τομέα μισθός είδικά για τεχνικά στελέχη, καθωρισμένο ωράριο)και ανάγκη για προσφορά γνώσεων. Παράλληλα το Δημόσιο μπορεί να γίνει "ατμομηχανή" ανάπτυξης της οικονομίας και να εποπτεύσει τους μηχανισμούε της αγοράς. Τί σπουδαιότερο λοιπόν, να μπορέσει ένα πολιτικό κόμμα (ποιο άλλο, το ΠΑΣΟΚ και η ανανεωτική Αριστερά) που δεν βλέπει (ή δεν θα έπρεπε να το βλέπει) το Δημόσιο σαν πελατειακό "μαγαζί" να καλέσει τους νέους να ενταχθούν σ'αυτό, αλλά να μην τους αφήσει να ΜΑΡΑΖΩΣΟΥΝ, να τους υποστηρίξει με υποδομές, μετεκπαίδευση, εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό και κυρίως ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ στη εξέλιξή τους;
    Αμφιβάλλεις ότι, αν υπήρχε πραγματική αξιοκρατία, θα εξαφανιζόταν το "βόλεμα" γιατί η αποδοτικότητα θα είχε απτά οφέλη (μισθολογική/διοικητική εξέλιξη) και θα ένοιωθαν όλοι ότι προσφέρουν στη χώρα; Γιατί, βρε παιδιά, χάθηκε η έννοια της προσφοράς στην Ελλάδα και έχουμε φτάσει να θεωρούμε "παλιομοδίτες" όσους αναφέρονται σ'αυτή;

    Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για το ΠΑΣΟΚ...Τουλάχιστον όσον αφορά το δημόσιο τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. # τσοτσο
    Το Α και το Ω ειναι η αξιοκρατια φιλε μου. Ειναι πανακεια (για μενα) η αξιοκρατια.
    Απο τα νηπια πρεπει να ξεκινησει απο την Παιδεια γενικως.
    Η αξιοκρατια μπορει να σαρωσει πολλα αλυτα προβληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ωραία, συμφωνούμε λοιπόν. Άντε να δούμε ποιος θα την εφαρμόσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το Πα.Σο.Κ. έλαβε τέλος στις 11 Νοεμβρίου 2007.όποιος δεν το βλέπει, δεν το παραδέχεται ή το χειρότερο το βλέπει και το αποσιωπά κάνει κακό στην Δημοκρατική λεγόμενη παράταξη.Στο Πα.Σο.Κ.απ' τη στιγμή που δεν μπόρεσαν ν' αντιδράσουν τα υγιή του στοιχεία στην επικράτηση ανθρώπων που δεν είχαν να χάσουν απολύτως τίποτα (ούτε αξιοπρέπεια) άρχισε να γράφετε το τέλος του.μιά ευκαιρία που δόθηκε με τον Βενιζέλο κάηκε ακριβώς απ' αυτά τα στοιχεία.Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημεία των καιρών ήτοι την απόλυτη ιδιώτευση, το να λύσουν οι άλλοι το πρόβλημα μου και ότι κυριαρχεί παντού η ΕΦΗΜΕΡΗ ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ.Billi o tromeros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. *bill
    Νομιζω πως συμφωνω μαζι σου.
    Αυτο το αυτονοητο που λες γιατι αραγε δεν το αντιλαμβανεται η ηγεσια;
    Η αποψη μου ειναι πως τους αρκει να ανεβουν στην εξουσια, απο τα λαθη της ΝΔ που δεν ειναι ολα λαθη ειναι και σκοπιμοτητες. Ωσπου να γινει αυτο δεν τους κακοφαινεται να βρισκονται στην αντιπολιτευση, αλλωστε ειναι πολλοι αυτοι, που ειναι ηδη χορτασμενοι οπως ειπαν και συναδελφοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;