ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι σημαντικοτερες -τρεις- προϋποθεσεις που ειναι ικανες να μεταστρεψουν ΣΗΜΕΡΑ τους πολιτες απο τις προσφατες πολιτικες τους επιλογες, ειναι

Α)η υπαρξη ενος ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ στο οποιο

Β)θα ηγειται ενας ΝΕΟΣ ηγετης, με ενα

Γ)προγραμμα με εμφαση και ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ προς τη δικαιοτερη ανακατανομη εισοδηματων προς οφελος τους.

Ας δουμε πως τα δυο κομματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπισαν και αντιμετωπιζουν την μετεκλογικη τους πρακτικη και κατα πόσον βαδιζουν προς το παραπανω ζητουμενο.

Το ΠΑΣΟΚ στις προσφατες εκλογες υπεστη ηττα ωστοσο αποφασισε και εξελεξε τον ιδιο αρχηγο απαξιωνοτας και απομυθοποιωντας συγχρονως, αρκετα απο τα αξιολογα και ΔΗΜΟΦΙΛΗ στελεχη του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατα γενικη ομολογια, κερδισε και παρολο που ο Α.Αλαβανος θεωρηθηκε επιτυχημενος ως αρχηγος, παραιτειται και παραχωρει τη θεση σε οποιον προκυψει αρχηγος απο το προγραμματισμενο συνεδριο. Απεδειξε εμπρακτως πως δεν ειναι αρχηγομανης και υπεδειξε πως υπαρχουν νεοτεροι και ικανοτεροι που αξιζει να ειναι αρχηγοι του κομματος. Καμια απαξιωση απεναντιας θα λεγαμε. Πιο πιθανος ΝΕΟΣ αρχηγος φαινεται να ειναι με διαφορά ο Α.Τσιπρας.

Ας εξετασουμε τωρα ποιες και ποσες απο τις τρεις προϋποθεσεις λειπουν-αν λειπουν- απο το καθε κομμα.

Απο το ΠΑΣΟΚ λειπει ο ΝΕΟΣ αρχηγος και το ΝΕΟ κομμα δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι μπορει να προκυψει απο το Συνεδριο του Φεβρουαριου. Απομενει λοιπον μονο η προσηλωση στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ που απο μονη της δεν φαινεται ικανη να εγγυηθει μια επανοδο στην εξουσια. Οι δυο λοιπον πρωτες προϋποθεσεις απεχουν πολυ απο το να εκπληρουνται.
Το ΠΑΣΟΚ ομως ακομη και την τριτη προϋποθεση μερικως την πληρει, της δικαιης δηλαδη ανακατανομης εισοδηματος και λεω μερικως γιατι και σε αυτο το σημειο εχει κλονιστει η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ στη συνειδηση των πολιτων, που πιστευουν πως η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ τα τελευταια χρονια εχει μετατοπιστει δεξιοτερα, ασχετως αν αυτο ειναι αληθες ή ειναι αποτελεσμα της σκληρης κριτικης που δεχτηκε ολο αυτο τον καιρο απο ολα τα αλλα κομματα αλλά και απο την (αυτοκαταστροφικη) κριτικη δικων του στελεχων.

Απο την αλλη μερια ο ΣΥΡΙΖΑ πληρει με βεβαιοτητα την δευτερη προύποθεση του ΝΕΟΥ και ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ αρχηγου.
Το προγραμμα του ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ειναι προσανατολισμενο προς την δικαιη ανακατανομη εισοδηματων προς οφελος των ασθενεστερων αρα πληρει και την τριτη προϋποθεση.
Μενει μονο η πρωτη προϋποθεση να μπορεσει να επιβεβαιωθει. Δηλαδη στο συνεδριο που ερχεται να καταφερει να κατεβασει ενα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και να ξεφυγει απο τα φοβικα συνδρομα του παρελθοντος, που το κρατουσαν καθηλωμενο στα μικρα ποσοστα του.

Το συμπερασμα που βγαινει αβιαστα, κατα την αποψη μου απο τα παραπανω, ειναι το εξης:
Με τις διαδικασιες που εχουν δρομολογηθει απο τα δυο κομματα, μεγαλυτερη ελπιδα για ανατροπες και προοπτικη φαινεται πως αποκτουν οι πολιτες απο τα τεκταινομενα στον ΣΥΡΙΖΑ παρα απο τα αντιστοιχα του ΠΑΣΟΚ. Οι ΕΛΠΙΔΕΣ αυτες και οι ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ συνηθως εκφραζονται στις εκλογες με δυναμικο τροπο.

Τα ερωτηματα που προκυπτουν μοιαζουν αυτονοητα (και για το ΠΑΣΟΚ αμείλικτα)
Απο ποια δεξαμενη ψηφοφορων θα αντλησει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβραβευση αυτων των κινησεων του;
Πως πρεπει το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπισει την ηδη διαφαινομενη αυτη κατασταση και κριση;
Ειναι αραγε αναγκαιο να υποστει το ΠΑΣΟΚ και τριτη ηττα για να αποδειχτει σε ολους τους δυσπιστους -στελεχη, μελη, φιλους και ψηφοφορους- οτι η πορεια του δεν ειναι στη σωστη κατευθυνση;

18 σχόλια:

  1. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ όπως πάντα vagnes! Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε περιπέτειες και κανείς δεν το έχει καταλάβει (μου κάνει εντύπωση, ούτε και οι "παπανδρεϊκοί" bloggers, το σπινθηροβόλο πνεύμα των οποίων δεν υπολείπεται κανενός μας...).
    Να σου πώ εγώ, τί έχει να γίνει αν ο ΣΥΝ πάρει ένα 10% στις επόμενες εκλογές (όχι να γίνει αξ. αντιπολίτευση όπως λες, αυτό θα είναι κοσμογονία): οι "παπανδρεϊκοί" δεν θα ξέρουν από τους ήλθε ενώ εμείς τα βλέπουμε να'ρχονται...
    Καλά Χριστούγεννα φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απάντηση ως προς τις ηγεσίες: Για μένα οι ηγεσίες θα είναι στο μέλλον συλλογικές και απο τώρα αυτό ήδη διαφαίνεται...οπότε αυτά τα περι "παπανδρεϊκών", "βενιζελικών" "αλαβανικών", "παπαγιανοπουλικών" κ.λ.π. μου φαίνονται ηδη ξεπερασμένες αντιλήψεις που, όμως, καθυστερούν την εξέλιξη στην πολιτική με λόγο κι αυτό γιατί απλά κάποιοι είναι οπαδοί και όχι πολιτικοποιημένα όντα. Για μένα vagnes το τι θα πρεσβεύει ένας ΣΥΝ αύριο με τον Τσίμπρα αρχηγό είναι εντελώς άδηλο για να κάνω προβλέψεις. Ακόμα είναι νωρίς για το τι πληροί αυτό το ΝΕΟ κόμμα που θα εκφράσει, επίσης, ο ΣΥΝ μετά το συνέδριό του. Προσωπικά δεν με πείθει το προφίλ του νέου και μόνο αρχηγού για να οδηγήσει και το τι θα φέρει ως πρόταση μου είναι άγνωστο. Επίσης, πέρα απο τις προϋποθέσεις που θέτεις(που η δεύτερη με την τρίτη μου κάνουν ότι είναι απλά η πρώτη)είναι γνωστόν οτι ο ΣΥΝ έχει 13 ανθρώπους για 23 απόψεις και απο την άλλη μεριά δεν ΥΠΟΤΙΜΩ καθόλου τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία αντανακλαστικά με ό,τι παρουσιάζει ο καθένας τη συγκεκριμένη στιγμή. Επομένως άλλη η συγκυρία πριν απο 2 -3 μήνες κι άλλη μετά απο 5-6 για όλους και για όλα. Εγώ προς το παρόν απλά κάνω εργασοθεραπεία εντός του χώρου μου που είναι το ΠΑΣΟΚ μ' εναν αρχηγό που μόλις εκλέχθηκε χωρίς δακτυλίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tractatus
    Μα ακριβως επειδη δεν κανουμε (κανουν αν θελεις) προβλεψεις γι' αυτο βρισκομαστε στην αντιπολιτευση. Ενα βασικο ποιοτικο χαρακτηριστικο, ενος κομματος ενος ηγετη, ειναι ακριβως η δυνατοτητα του να προβλεπει και να προλαμβανει και οχι εκ των υστερων να προσπαθει να θεραπευσει.

    Η εργασιοθεραπεια πραγματι εντος του χωρου ειναι ενα απο τα ζητουμενα και μπραβο σου, αλλά η πολιτικη για να ειναι αποτελεσματικη πρεπει κυριως να εχει γνωση του εξωτερικου και λιγοτερου του εσωτερικου χωρου. Αλλοιως εκτος απο εσωστρεφης αρχιζει να μοιαζει και αλαζονικη, που ειναι η πιο επικινδυνη συνταγη.

    Αναρωτιεσαι στο δικο σου post:
    ..."Κι όμως, ακόμα ο θυμός για το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερος από εκείνον για τη ΝΔ. Ακόμα αυτή η δυσανασχέτηση σε πρόσωπα δεν αφήνει τον Έλληνα Πολίτη να μας εμπιστευτεί. Αναρωτιέμαι τι φταίει και τίποτα από τη φθορά δεν εισπράττουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τι δεν κάνουμε καλά; Φταίει ο αρχηγός; Τα πρόσωπα; Η ταυτότητα του κινήματος; Ο πολιτικός μας λόγος στην Βουλή; Στην TV; Η ανικανότητα και η αλαζονεία των στελεχών μας; Τι φταίει, τέλος πάντων;..."
    κι' οταν καποιος απαντα στα ερωτηματα αυτα (εστω και μερικως) τους αρκει (σας αρκει αν θελεις) που ειναι εντος χωρου και δεν προβληματιζονται μηπως ειναι εκτος τοπου και χρονου. Δεν καταλαβαμε ακομη πως περισσοτερο, απ' οτι οι πολιτες, αδικουν το ΠΑΣΟΚ τα στελεχη του και τα οργανα του που ειναι υπευθυνα για τη χαραξη της τακτικης, μιας τακτικης που βασιζει πολλα για την ενδεχομενη επιτυχια του ΠΑΣΟΚ, στην φυσιολογικη φθορα της ΝΔ.

    ΥΓ1:Ποια ενδειξη σε κανει να πιστευεις πως οδευουμε προς συλλογικες ηγεσιες;
    Θα τα ξαναπουμε ελπιζω με διαφωνιες που προετοιμαζουν τις νικηφορες συμφωνιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε τσοτσο καποιος ειπε δεν θυμαμαι ποιος
    "Η ιστορια διδασκει οτι η ιστορια δεν διδασκει τιποτα".

    Απο το 1981 η ΝΔ εχασε τα αυγα και τα πασχαλια της, που λεμε, και επρεπε να ρθει το 2004- μετα απο 23 χρονια δηλαδη- για να καταλαβει τι συνεβη και να κυβερνησει ξανα.
    Του ΠΑΣΟΚ οι περιπετειες ξεκινησαν το 2004 αλλά ελπιζω(;) να μη χρειαστουν άλλα 23 χρονια για να καταλαβει τι συμβαινει...!!

    Θα κανεις διακοπες ή θα εισαι on line συνεχως;

    Καλα Χριστουγεννα φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε ολους τους φιλους επισκεπτες και σχολιαστες

    Λογω δουλειας θα ειμαι on line και θα περιφερομαι απο ιστολογιο σε ιστολογιο, θα πεταω και τις μπηχτες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα είμαι εδώ φίλε, θα επικοινωνούμε.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @vagnes σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου αλλά θα πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα αρχίζοντας απο το τέλος. Αυτό που με κάνει να πιστεύω ότι οι ηγεσίες θα είναι πλέον συλλογικές είναι ότι οι Πολίτες έχουν αρχίσε να εναποθέτουν μεμονωμένα τις ελπίδες τους σε κάποιον ανεξαρτήτως κόμματος και αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι με διαφορετική προέλευση αλλά που εμπνέουν εμπιστοσύνη θα μπορούν στο μέλλον να συνεργάζονται και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας να αποδίδει συλλογικά σε οποιαδήποτε μορφή θεσμικής εξουσίας απο Δήμους μέχρι Βουλή. Ο αρχηγός δεν θα μπορεί παρά να υπηρετεί αυτές τις συλλογικότητες και γι' αυτό δεν θα είναι ένας αιώνιος αρχηγός. θα είναι ο εκπρόσωπος μιάς περιόδου.
    Προσωπικά δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη όλου του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία λέει: "Πέσε πίτα να σε φάω" εννοώντας τη φθορά της ΝΔ. Συμφωνώ, όμως, μαζί σου ότι πράγματι αρκετοί είναι εκτός χρόνου και τόπου γιατί ακριβώς έχουν μάθει να είναι εξουσία και ξέχασαν πώς είναι να είσαι απλός Πολίτης.
    Για την εργασοθεραπεία ποιός μίλησε για εντός του χώρου...φυσικά στο δρόμο είναι η εργασοθεραπεία κι αυτό εννοώ: Μέσα στην κοινωνία. Κοίτα, εγώ πιστεύω στον Πολίτη που στέκεται στην ουρά περιμένοντας τη σειρά του κι όχι στον πολιτικό που έχει μεσάζοντες....
    Προβλέψεις: Είναι πράγματι ίδιον του ηγέτη να ξέρει να κάνει προβλέψεις αλλά οι προβλέψεις γίνονται καλύτερα όταν το πεδίο είναι καθαρό απο νάρκες και τρικλοποδιές, δεν νομίζεις ;)
    Τέλος, σου εύχομαι καλή συνέχεια και στις γιορτές και μετά που θα περάσουν και φυσικά ΄επενδύω', αν μου επιτρέπεις σ'έναν καλό συνομιλητή διαδικτύου...;)
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ να πω ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ;; Και πολύχρωμα, δημιουργικά, γλυκά χρόνια;;
    Υ.Γ. Μου άρεσε πολύ το post σου, και θα το σχολιάσω ετεροχρονισμένα. Τώρα βιάζομαι να πάω να ΣΠΑΤΑΛΗΣΩ το δώρο Χριστουγέννων σε ότι πιο άχρηστο, γοητευτικό μου γυαλίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οπως κοσμηματα ας υποθεσω... Κατερινα
    για να υποστηριξω και τον κλαδο που τωρα ανηκω
    ..και ας θυμηθουμε ολοι, τα πιο χρησιμα... ειναι τα αχρηστα γιατι αυτα μας γεμιζουν συναισθηματα.

    Το χρημα ειναι νοστιμο αλλα για να το διαπιστωσουμε πρεπει να το "τρωμε"
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vagnes, πραγματικά ωραία η ανάλυσή σου. Μόνο που τα πράγματα στην πολιτική δεν είναι γραμμικά, αλλά μάλλον χαώδη: Η κάθε ενέργεια μπορεί να φέρει δύο αντιδιαμετρικά αποτελέσματα, ταυτόχρονα!

    Η ανάλυσή σου κάνει ένα λογικό αλμα. Γιατί, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι το ΣΥΡΙΖΑ (ελπίζω, κάποτε, να αλλάξει αυτό το κακόηχο όνομα) έχει τις προοπτικές...

    Η κίνηση Αλαβάνου να παραιτηθεί, ήταν αριστουργηματική υλοποίηση του σύγχρονου marketing: Η προφανής δυσαρέσκεια όλων των ψηφοφόρων ΚΑΙ προς τα 2 κόμματα θα εισπραχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ βασικά από τις ψήφους των νέων... Και οΤσίπρας αυτό καλείται να υλοποιήσει.

    Να προβλέψω και την επόμενη κίνηση, μόλις ο Τσίπρας γίνει αρχηγός? Μιά αριστερότερη στροφή, που θα αφαιρέσει από το ΠΑΣΟΚ το κομμάτι αυτό που έχει απογοητευτεί περισσότερο...

    Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες... Από την μία, στρεφόμενο αριστερότερα χάνει το εκείνους τους ψηφοφόρους που μετακινούμενοι δίνουν την νίκη στο ένα ή άλλο κόμα, και αυτοί είναι "κντρώοι" (σε όλα...).
    Από την άλλη, δεν πείθει τους αριστερούς...

    Και οι απογοητευμένοι είναι, κυρίως οι αριστεροί... Γιατί αυτοί ζητούν τα περισσότερα, τις αλλάγές, την ιδεολογία... και αυτά ΣΙΓΟΥΡΑ το ΠΑΣΟΚ δεν τους τα δίνει πιά.

    Το έχω ξαναπάι. Σφίξτε τα δόντια (και την καρδιά σας) και τραβήξτε την πρίζα... αφήστε τον άρρωστο να πεθάνει... δεν μπορεί πιά.. κλπ. κλπ. (τα έχω πει τόσες φορές...)

    Καλές γιορτές, και εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ θέλω να επιμείνω οτι τις εκλογές δεν τις κρίνουν οι ηγεσίες.
    Το ΠΑΣΟΚ για τα ΜΜΕ έχασε απο την ηγεσία του (αναφέρομαι στην ευρεία ηγετική ομάδα).
    Για τον απλό λαο το ΠΑΣΟΚ έχασε απο κάτι απλούστερο και δυσκολότερο να αλλάξει.
    Απο το ΠΑΣΟΚο συνδικαλιστή εφοριακό (τελωνιακό, οτετζη κ.τ.λ) που είναι οτι πιο σάπιο και διεφθαρμένο υπάρχει στον χώρο δουλειά του.
    Τα περι ηγεσίας με αφήνουν αδιάφορο για λόγους που θα εξηγήσω μετά τις γιορτές.
    Εκτός και αν η ηγεσία αποφασίσει να "καθαρίσει" την "κόπρο του Αυγεία".
    Τότε αλλάζουν, άρδην οι συσχετισμοί.
    Όσων αφορά τον Τσίπρα, θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ εαν εκλεγόταν πρόεδρος έξι μήνες πρίν τις εκλογές.
    Τώρα, θα έχει το χρόνο να δείξει και τις δικές του αδυναμίες και να κριθεί ανάλογα.
    Θα επανέλθω...
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

    Υ.Γ Για να μην παρεξηγηθώ, είναι προφανές οτι δεν αναφέρομαι στο σύνολο των συνδικαλιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε sxoliasti
    Χωρις τις τρεις (εκτός των άλλων φυσικα) προϋποθεσεις, το ΠΑΣΟΚ οπως το ζουμε σημερα, δεν εχει ζωη ουτως ή αλλως.
    Αλλαζει ή το χανουμε.
    Με τη σημερινη του μορφη η μονη ελπιδα να ξαναδει εξουσια ειναι να κανει μεγαλυτερα σφαλματα η ΝΔ (αν ειναι δυνατον!!) ή να μη κατεβει στις εκλογες ο ΣΥΡΙΖΑ!!

    Απο την αλλη μερια ο ΣΥΡΙΖΑ θελει μεγαλα αλματα να γινουν για να αποκτησει προγραμμα εξουσιας. Το πρωτο και μεγαλυτερο, αλμα, ειναι η υπερπηδηση της αντιπολιτευτικης εμμονης που εχει ριζωθει στα μυαλα των στελεχων του.
    Η προοπτικη ομως του ΣΥΡΙΖΑ να αποσπασει και νεα υψηλοτερα ποσοστα ειναι απο τωρα εμφανεστατη. Απορω πως αυτο δεν γινεται ορατο απο τη μερια του ΠΑΣΟΚ και απο πολλα στελεχη που εχουν μια πιο ανεξαρτητη αντιληψη και αποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παναγιωτη οσο ωριμο να ειναι ενα κινημα, αν την καταλληλη στιγμη δεν υπαρξει ο ικανος ηγετης τιποτα δεν μπορει να εχει επιτυχια.
    Η διεθνης ιστορια αλλα και η δικη μας αυτο διδασκει.
    Ο συντονισμος δρασης (εκτός των άλλων) φιλε μου που επιβαλλει με το χαρακτηρα του κυριως ο ηγετης ειναι ο πρωτος και ο κυριοτερος παραγοντας επιτυχιας μιας οποιασδηποτε κινησης ή εκλογικης διαδικασιας.

    Στην ιστορια φωτισμενοι ηγετες βρισκονται πισω απο καθε πετυχημενο κινημα.

    Σιγουρα υπαρχει πολυς χρονος για να κριθει ο Τσιπρας, οπως λες, αλλα το ΠΑΣΟΚ δεν πρεπει να επενδυσει στην αποτυχια του, οπως προσφατα ειχε επενδυσει και στην αποτυχια της ΝΔ που δεν γνωριζουμε ακομη πότε αυτη θα ερθει.

    Τα φαινομενα διαφθορας στα μεσαια και μικρα στελεχη ανθουν σε ολα τα κομματα και κανουν τεραστια ζημια, ομως δεν υπηρξε μια γνησια προσπαθεια απαλλαγης απο αυτα τα προσωπα τοπικα αλλά και πανελλαδικα που θα αμβλυνε τις εντυπωσεις και θα ξαναδινε ελπιδα και σε πολλους αξιους να ξαναενταχθουν στην ενεργο δραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. vagnes, δεν ξέρω τι κοσμήματα φτιάχνεις, αλλά οι πολιτικές σου αναλύσεις είναι οξυδερκείς και απολύτως στην ουσία. Δεν αλλάζω τίποτε, προσυπογράφω ανεπιφύλακτα. Να προσθέσω μόνο την ευοίωνη προοπτική, με έναν Τσίπρα στον ΣΥΝ και ένα ΠΑΣΟΚ να φυλλορροεί, μπορεί να βγει κάτι καλύτερο και για τα δύο κόμματα και κυρίως για τον κόσμο που κινείται εντός και γύρω τους. Να κατανοήσουν την ανάγκη συνεργασίας σε μια αριστερή πρόταση εξουσίας με σύγχρονους όρους. Χωρίς δογματισμούς, ουτοπιστικές ακροβασίες από τη μια και διαχειριστική λογική με βουλιμικές τάσεις από την άλλη. Τελοσπάντων, ας σπάσουν μερικά αυγά, γιατί αλλιώς νηστικοί θα κοιμηθούμε, που είπε και κάποιος μακρινός μας φίλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. * Φιλη gyrisdtrula *

    ...μου λεν οτι σχεδιαζω καλυτερα απ' οτι σχολιαζω...

    ...χωρις να το σχεδιασω μου βγηκαν οι εδω επισκεπτες φιλοι πραγματικα κοσμηματα

    ...χωρις να χρειαστει να το σχολιασω το μετα την 11/11 Πασοκ μου βγηκε ολιγο τι κακοσχεδιασμενο...

    Η του Χριστού Γεννηση ας διορθωσει τα σχεδια μας και ας μη σχολιασει τα λαθη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συντρόφια, το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Κανείς μέσα στο ηγετικό Πασόκ δε σκέφτεται. Πολιτική σημαίνει ανάλυση δεδομένων και πρόβλεψη ερχομένων. Αυτό δεν το κάνει κανείς. Όλοι ψάχνουν ένα παράθυρο σε κάποιο κανάλι, μήπως τους ξεχάσουμε. Στο Συν υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που αναλύουν την πολιτική, δεν παράγουν όμως ιδέες, πολιτική κτλ. Παράγω ιδέες σημαίνει ότι αναλύω τα προβλήματα και δημιουργώ θέσεις-προτάσεις γι' αυτά. Ποιος θα το τολμήσει; Γιατί θέση σημαίνει και κόστος.
    Δεν ελπίζω ότι μπορώ το όλον Πασόκ να προσφέρει τίποτε. Ο Συν μαζί με ένα κομμάτι του Πασόκ είναι νομίζω η πρόταση για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε θερσιτη
    καλως ορισες, με βρισκεις συμφωνο στην προταση σου παρ' ολο που διατηρω επιφυλαξεις για το νεο αρχηγο του ΣΥριζα και προβληματιζομαι για την τολμη του αλλου αρχηγου.
    Το ξεπερασμα των συνορων ειναι η νεα προκληση. Ποιο απο τα δυο κομματα αραγε ειναι προθυμο και εχει τη δυναμη και τη γνησια βουληση να το επιχειρησει;
    Αμφιβαλλω αλλα ευχομαι να το δω να γεννιεται.
    Πρεπει και μεις με τις blogικές και τις αλλες δυναμεις μας, να το προβαλλουμε και να το προτεινουμε διαρκως.

    Σου ευχομαι το 2008 να δεις να πραγματοποιουνται και τα πιο τολμηρα σχεδια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Vagnes, κατ αρχην
    Καλή Χρονιά να εχεις με υγεία και δημιουργικότητα!
    Μετα απο 3μηνες απουσιας μου απο το δικό μου blog που τελικά δεν ξεκινησε 'το ταξίδι του', ειδα σήμερα το μηνυμα σου...
    Χαίρομαι που ανοίξαμε αυτο το μικρο διάλογο και βλέποντας τοσο το προσωπικό σου blog οσο και το Φακελο Προτάσεων, χαίρομαι πολύ για το πλουσιο υλικό...
    Οσο αφορά στο θέμα του Γ.Παπανδρέου δεν έχει πλέον καμία αξία η αναδρομή στη προηγουμενή μας συζήτηση. Εξαλλου, Ο κόσμος που του φώναζε 'Γιώργο αλλαξέ τα όλα' τον ξαναψήφισε παρόλο που δεν άλλαξε τιποτα...
    Πολύ σωστα οσα λες σ'αυτη την ανάρτηση περι Πασοκ και Συριζα.
    Σημασία δεν έχει το ποιος΄, σημασία εχει το τι εχει να πει, το ποσο μπροστά παει, το τι οραματίζεται... Ο Τσιπρας δεν εχει δοκιμαστεί, φαίνεται οτι κάτι εχει να πει, πρέπει ομως ολα αυτα να ειναι καλά τοποθετημένα και το κυριοτερο που εχει να λύσει ο Συριζα ειναι να βρει τη χρυσή τομή αναμεσα στο άνοιγμα που εχει κάνει σε πολλες διαφορετικές αποψεις και στις συγκεκριμένες και ενιαίες θέσεις.
    Το μονο σίγουρο ειναι οτι μόνο θετικό μπορεί να ειναι να ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα (οσα τουλαχιστον εκφέρουν πολιτική αποψη).
    Οπως και να έχει, ας ευχηθώ για το 2008 να παμε ως λαός ένα βήμα μπροστά, να συνειδητοποιησουμε το τελμα μας, να κινητοποιηθουμε!

    Ας βοηθήσουμε και οι bloggers σ' αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;