ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΝΕΑΡΑ ή ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;


Ποσο ελκυστικος μπορει να ειναι ενας ανδρας μια γυναικα πανω απο 100 χρονων;
Ποσο αληθεια ελκυστικη-γοητευτικη μπορει να ειναι μια δεξια ή αριστερη πολιτικη ηλικιας πανω των 100 χρονων;

Στην Ελλαδα παραγουμε αρκετα προϊοντα, αλλα εχουμε πολυ καιρο πανω απο 30 χρονια (απο το 1974 - ΠΑΣΟΚ) να παραγουμε πολιτικη, να παραγουμε ιδέες.
Αναμασάμε διαφορες πολιτικες (αριστερες ή δεξιές) και θεωριες, της Θατσερ, του Λενιν, του Μπλερ, του Μαρξ, του Γκορμπατσωφ, του Μπους, του Πουτιν. Εχουμε γινει δηλ "μηρυκαστικά (αναμασιτικά) πολιτικα ζώα". Η αναμασηση (ή μηρυκασμος) δεν μπορει να ειναι εύγευστη αφ' ενός και αφ' ετέρου δεν μπορει να ειναι ελκυστική για τους νέους που πεινούν περισσότερο και σωματικά και πνευματικα. Γι' αυτο αλλωστε πολλοι νεοι προτιμουν την απεργια πείνας και πολιτικης, επιλεγοντας το λευκό (πιατο).

Τα οικολογικα κόμματα που διεθνως αυξανουν τη επιρροή και δυναμη τους, ιδιαιτερα στους νεους, τι πολιτική εχουν; Αριστερή, δεξιά; Προς θεού όχι, εχουν πολιτική Επάνω (ιδε αναρτηση ΑΝΩ ΚΑΤΩ)
Εχουν πολιτικη διόρθωσης και θεραπείας των δυσμενων επιπτωσεων που επεφερε η ασυδοτη και απερισκεπτη, για το περιβαλλον, πολιτικη των κομματων που κυβέρνησαν, δηλ, αριστερα και δεξια.
Εχουν όμως και πολιτική πρόληψης και εγκαιρης αντιμετωπισης των καταστροφων που μπορει να επέλθουν στον πλανητη μας, αν συνεχισουμε οπως σημερα με τις "ηλικιωμένες" πολιτικες και με τις ελαχιστες εως ανυπαρκτες οικολογικες ευαισθησιες.

Τι να την κανουμε την αριστερη ή τη δεξια πολιτικη, αν σε λιγο δεν θα εχουμε νερο, ενεργεια, πετρελαιο, δαση, αν σε λιγο καιρο θα πρεπει να ζουμε με αντιασφυξιογόνες μάσκες, να τρεφόμαστε με χάπια, αν σε λιγο καιρο δεν θα εχουμε πλανητη που να εχει συνθηκες ανθρωπινης διαβίωσης;
Φωτιές,πλημμυρες, ακραία καιρικα φαινομενα,λυώσιμο παγων,μολυνση θαλασσων και υδατων, φαινομενο θερμοκηπιου, οζον, μολυσμενες τροφες, καρκινοι κλπ κλπ. δεν μπορουν να αντιμετωπιστουν με τις μονοδιάστατες και "ηλικιωμενες" πολιτικες αριστερας και δεξιας οι οποιες διχαζουν και πολώνουν εντεχνα τους πολίτες, για να συνεχιζουν ανενοχλητες τις πολιτικές, που τους εξυπηρετουν και τους βολεύουν.

Το δίλημμα αριστερα ή δεξια δεν δινει απαντησεις, ειναι ξεπερασμενο ή θα ξεπεραστει συντομα, παρ' ολο που υπαρχουν ποιοτικες διαφορές. Οι διαφορές ομως κυριως ειναι οικονομικης φυσης και προσεγγισης. Επικεντρωνονται στο χρημα (για να το πω χοντρά) το μοιραζουν και το μοιραζονται "αριστερα και δεξια" ασυδοτα, συμφωνα με τη "ηλικιωμενη" θεωρια του ο καθενας. Περικοπτουν χρηματα, αναλογα με την πολιτικη του ο καθενας, απο υγεια, απο παιδεια, απο κοινωνικες παροχες, απο επιχειρησεις, απο ιδιοκτητες κλπ για να εχουν χρηματα να κατασκευασουν ή να αγορασουν εξοπλισμους, που πουλανε τεραστιες πολυεθνικες ιδιωτικες ή κρατικες εταιρειες, με χοντρες προμηθειες.
Εξοπλισμοι που φτιαχνονται για να χαλουν τον πλανητη και φτιαχνουν και αγοραζουν, δυστυχως, και οι δεξιες και οι αριστερες κυβερνησεις.
Η προταση αυτες οι τεραστιες πολυεθνικες (ιδιωτ. ή κρατ.) εταιρειες να παραγουν ειρηνικα προϊοντα γιατι να φανταζει ουτοπικη;

Να λοιπον αγαπητοι αριστεροι και δεξιοι μου, ποιος ειναι ο νεος δρομος η νεαρα πολιτικη. Η πολιτικη Επάνω , η πολυδιαστατη πολιτικη. Πάνω - κάτω: διάσταση που αφορά στον πολιτικό πολιτισμό, διάσταση της ποιότητας και της επαφής της πολιτικής με τον κόσμο.(οπως την ονομαζει και ο φιλος Γ.Σακελλίων). Θα την ονομασω δε και Επανωστατικη ή Επανω κινητικη αν θελετε να δωσουμε και καποιον συνειρμο.

Επειδη ομως ως τεχνοκρατης θελω να δωσω και τη λυση, αλλωστε αυτο ειναι το ζητουμενο σε ενα προβλημα, η επιλυση του και οχι μονο η διατυπωση-διαπιστωση του, θα πω τουτα:

Η οικολογια και τα οικολογικα κομματα ειναι παραξηγημενα. Οταν αναφερομαστε σε οικολογους, η σκεψη ολων μας πηγαινει σε κατι γραφικους τυπους όλο συζητησεις και ρεμβασμο, ρομαντικους και παραδοξως και ουτοπικους (ναι ή οχι; ).
Η οικολογια όμως για να ανθίσει και μετα να καρπισει (κυβερνησει) θα πρεπει να ενστερνισθει απο αξιόπιστους δυναμικους φορεις εξουσιας και κομματα.

Το ΠΑΣΟΚ που ιδρυθηκε, ανδρώθηκε και ωριμασε με το σπόρο της αλλαγής μεσα του, εχει την δυναμικη που απαιτειται για την οριστικη αλλαγη κατευθυνσης προς τα Επάνω.

Αν, λεω αν (και προτεινω) ενας πολιτικος φορεας οπως το ΠΑΣΟΚ αποφασισει να στρεψει τον προσανατολισμο προς τα Επανω προς την οικολογια προσπερνωντας τα αριστερα ή δεξια αντανακλαστικα, τοτε ολα αλλαζουν! Ολα μπορουν να αλλαξουν! Δεν χρειαζεται να αλλαξει χρωμα το εχει ειναι το πρασινο. Χρειαζεται να βρει μια νεαρα πολιτικη που τοσο καιρο ψαχνει. ΟΧΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΧΙ ΔΕΞΙΑ μόνο ΕΠΑΝΩ. Ιδου τοπος δοξης λαμπρός.

Δεν θα χρειαστει να προσελκυσει αριστερους ή δεξιους ή κεντρωους, θα προσελκυσει τους Επανω δηλ. μπορει και ολους μας.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ vagnes,
    Η απουσία φρέσκια, νεαρής, πολιτικής στην Ελλάδα, πρακτικά η αδυναμία παραγωγής πολιτικής στην Ελλάδα, έρχεται ως συνέπεια της έλλειψης πολιτικής αγωγής, παιδείας και πολιτισμού γενικότερα. Τα παραπάνω συστατικά λειτουργούν ως "καλούπια" για την παραγόμενη πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες την κοινωνική δυναμική, το ριζοσπαστισμό, την ανάγκη της κοινωνικής έκφρασης και έχει ως ενεργειακή πηγή παραγωγής, την εγγενή στο ανθρώπινο είδος τάση κοινωνικότητας και οργάνωσης κοινής ζωής.
    Το "καλούπι" της παιδείας και του πολιτισμού, όσο πιο "ραφιναρισμένο" είναι παράγει προϊόν πολιτικής με υψηλή ποιότητα, υψηλή αξία και μεγάλη διάρκεια ζωής.
    Όταν το καλούπι είναι κακής πιότητας ή κακή απομίμηση κάποιου προτοτύπου, τότε σημασία έχει πόση πρώτη ύλη έχεις, ώστε η κοινωνική δυναμική και κοινωνική απαίτηση να δημιουργήσει πολιτικό προϊόν, μαζικό, διεισδυτικό στις "πολιτικές αγορές", ικανό να δημιουργήσει μαζικές "μόδες" αλλά από την άλλη είναι μάλλον χαμηλής αξίας και ποιότητας και μικρής διάρκειας ζωής.
    Έτσι ώριμες κοινωνίες με πολιτισμό και ριζομένη ολοκληρωμένη αντίληψη παιδείας και αγωγής, παράγουν πολιτικές με διαχρονικότητα, στέκουν με ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα στα δρώμενα και τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως το περιβάλλον, η διατήρση των πόρων, η προστασία του νερού, η πολυπολιτισμικότητα, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και ευημερίας στους πολίτες. Αναπτύσσονται επίσης εναλλακτικές μορφές "πολιτικής παραγωγής" μέσα από την κοινωνία των πολιτών και της δράσεις των ΜΚΟ. Διατηρώντας την προσομοίωση στο "παραγωγικό" μοντέλο, είναι σα να έχουμε μικρές οικογενειακές ή συνεταιριστικές "βιοτεχνίες" παραγωγής πολιτικής, που παράγουν όμως υψηλής ποιότητας και αξίας πολιτικό προϊόν.
    Αντίθετα, καταπιεσμένες οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κοινωνίες, με απουσία ριζωμένης παιδείας παράγουν "επαναστατικά" προϊόντα πολιτικής τα οποία, λόγω αυξημένης ποσότητας, έχουν απήχηση, ανατρέπουν συστήματα,αλλά δεν μπορούν να διατηρηθούν στο χρόνο, ούτε να δώσουν μακρόχρονες λύσεις σε πιο δομικά προβλήματα.
    Απαντώντας λοιπόν στην πρόκλησή σου να σχολιάσω τις σκέψεις σου θα έλεγα τα εξής:
    1. Όντως υπάρχει απουσία νεοτερικής πολιτικής στην Ελλάδα, κυρίως ως συνέπεια της απουσίας ευρύτερου πολιτισμού, αγωγής και παιδείας. Μοιάζουμε σαν την Κούβα του Κάστρο, όπου κυκλοφορούν εκπληκτικά αυτοκίνητα της εποχής του 50, ως συνέπεια του τεχνολογικού εμπάργκο, τα οποία φτάνουν πια στα όρια της συντήρησης και του ρεκτιφιέ. Η πολιτική στην Ελλάδα, δεν παίρνει άλλο ρεκτιφιέ. Θέλει καινούργια καλούπια.
    2. Συμφωνώ και ενθουσιάζομαι με την πολιτική επάνω, όπως σου έχω ξαναγράψει. Ανάμεσα στο επανωστατική ή επανωκινητική, ως ορισμούς, σαφώς προκρίνω αυτόν της επανωκινητικής. Εφόσον η επιφύλαξή μου είναι ότι η πολιτική είναι τουλάχιστον τετραδιάστατος χώρος, θα πρέπει η επιθυμούμενη πολιτική τοποθέτση να είναι τουλάχιστον ανυσματική κι όχι σημειακή. Επομένως, είναι σαφώς περιγραφικότερος ο όρος επανωκινητική.
    3. Στην ανάρτησή μου για την καταπίεση των 40, ανέφερα την αντίθεσή μου γενικά στις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις. Για αυτό και αρνούμαι πεισματικά τη συμμετοχή μου σε τάσεις των 40ρηδων που προσπαθούν να διαμορφωθούν τελευταία στο ΠΑΣΟΚ, εν όψει της Προεδρικής Εκλογής. Διαφωνώ λοιπόν στον χαρακτηρισμό της "ηλικωμένης" πολιτικής. Χωρίς να με διακρίνει καμμιά σεξουαλική εκτροπή ή ιδιορρυθμία, έχω συναντήσει γοητευτικούς υπερήλικες ανθρώπους και ιδιαιτέρως απωθητικούς νεαρούς. Δεν πιστεύω ότι η γοητεία τους γενά κατ' ανάγκη και σεξουαλική έλξη -πιθανότατα όχι- αλλά η γοητεία, το "charm" είναι καθοριστικό. Χρειαζόμαστε "charming" πολιτικές κι όχι απλά "attractive". Πιο απλά και "αντρικά". Πρέπει να δώσουμε πολιτική για "σχέση" κι όχι για μια "ξεπέτα".
    Αυτά προς το παρόν.
    Στο δρόμο μας έχουμε να πούμε πολλά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Γιωργο
    Πρεπει αρα να ξεκινησουμε πρωτα απο την παιδεια υψηλου ή εστω υψηλοτερου επιπεδου απ' οτι σημερα εχουμε, ή το πρωτο πρεπει να ειναι κατι αλλο που να προηγηθει. Αν ναι πιο μπορει να ειναι αυτο. Αν οχι πως οι γνωστοι μας καθηγητες (εδρες, καθεστωτικα φαινομενα κλπ) και με ποια διαδικασια θα μετατραπουν σε εργαλεια προωθησης πολιτικης αγωγης, παιδειας και πολιτισμου γενικοτερα;
    Τρεις ειναι κατα τη γνωμη μου οι μεγαλες πληγες στην κοινωνια μας σημερα, η πρωτη ειναι η καθηγητικη εδρα και οι αλλες δυο ο εργατοπατερισμος και οι καναλο-δημοσιογραφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;