ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΕΙΔΑ "ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ" ΟΝΕΙΡΑ...

Είδα όνειρο πως τάχα οι υποψήφιοι βουλευτές προτείνονται και ψηφίζονται από τη βάση την ευρεία κομματική βάση του κάθε κόμματος και όχι από πάνω από τη στενή κορυφή της ηγεσίας του κόμματος!

Είδα όνειρο πως ψηφίστηκε η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, για να είναι αυθεντική η εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο και να εκφράζει, με διαύγεια και χωρίς καμία παραχάραξη και παραμόρφωση, τις επιθυμίες και προτιμήσεις των πολιτών!

Είδα όνειρο, πως ο αρχηγός του κράτους, της πολιτείας, εκλέγεται κατευθείαν από το λαό και ανεξάρτητα από τους βουλευτές!

Είδα όνειρο πως η κυβέρνηση ορίζεται από τον αρχηγό που έχουν οι πολίτες εκλέξει και αποτελείται από υπουργούς που δεν επιτρέπεται κανείς τους να είναι και βουλευτής συγχρόνως!

Είδα όνειρο σας λέω, πως η κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να έχει την πλειοψηφία της βουλής των 151 βουλευτών (γιατί θα πρέπει άραγε;) για να κυβερνήσει.
Θα κυβερνήσει ακριβώς 4 χρόνια ούτε μια μέρα παραπάνω ούτε μια μέρα παρακάτω, χωρίς να χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής αφού θα έχει ο αρχηγός της την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών!

Είδα όνειρο πως κανένας δεν δικαιούται να είναι βουλευτής πάνω από δύο θητείες, ούτε καν ο αρχηγός του κράτους!

Είδα όνειρο πως καθένας υπουργός ενδιαφερόνταν και αγωνιούσε, θα έλεγα, να υποβάλλει νομοσχέδια στη βουλή που θα τα αποδέχεται η πλειοψηφία της βουλής δηλ. στην ουσία η πλειοψηφία των πολιτών, αφού η αντιπροσώπευση πολιτών-βουλευτών ήταν (στο όνειρο μου) απολύτως αναλογική!
Αλήθεια η παραμόρφωση της βούλησης των πολιτών με τα εκλογικά συστήματα των ενισχυμένων αναλογικών, σε τι ωφέλησε τους πολίτες μέχρι σήμερα;

Είδα στο όνειρο μου, πως τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, άμα δεν τα εγκρίνει η βουλή δεν περνάνε, αλλά ούτε και πέφτει η κυβέρνηση που είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει νέα βελτιωμένα και ευρύτερα αποδεκτά νομοσχέδια που να ικανοποιούν την πλειοψηφία της βουλής αν θέλει να ψηφιστούν!

Είδα τους βουλευτές στο όνειρο μου να μην έχουν δύναμη για ρουσφέτια αφού δεν κατείχαν κυβερνητική (υπουργική) εξουσία!
Ούτε οι υπουργοί δεν ενδιαφερόταν για ρουσφέτια αφού δεν εκλέγονταν από τους πολίτες αλλά διορίζονταν από τον εκάστοτε αρχηγό της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της κυβέρνησης δηλ. που κάθε 8 χρόνια το πολύ ήταν και διαφορετικός!

Είδα πολλά άλλα όνειρα –ως ονειροπαρμένος ονειροπόλος που είμαι- (που αν θέλετε τα συζητάμε σχολιάζοντας) αλλά κάποια στιγμή χτύπησε το ξυπνητήρι και σηκώθηκα για να ζήσω άλλη μια μέρα την πραγματικότητα, άλλη μια μέρα τον εφιάλτη που κάποιοι επιμένουν, να τον ονομάζουν Δημοκρατία των πολιτών και μάλιστα κάνουν προσπάθειες να μας πείσουν κιόλας!!


...από μας όμως εξαρτάται τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητες...

52 σχόλια:

  1. Η ιδανική πολιτεία, Βαγγέλη

    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Vagnes,

    Πολλά από τα όνειρα σου με βρίσκουν σύμφωνο, όπως και ένα μικρό εμβόλιμο ενδεχομένως όνειρο για δειλά βήματα εφαρμογής της λίστας στις βουλευτικές εκλογές, αφού πρώτα βέβαια έχουν γίνει σωστά βήματα και στα εσωτερικά των κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε Vagnes,

    Και εμένα με εκφράζουν πολλά από τα όνειρα σου (εκτός από αυτό της απλής αναλογικής), όπως και αυτό της λίστας που αναφέρει ο Matrix, αλλά δεν τα βλέπω να γίνονται γρήγορα. Πάντως να το ξέρεις ότι κάποτε θα γίνουν γιατί οι περισσότεροι θα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που ακόμα και τα ρουσφέτια θα τους είναι άχρηστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά ξύπνησες??? Ή κοιμάσαι ακόμα???
    Στα περισσότερα που αναφέρεις συμφωνώ, όχι όμως σε όλα. Π.χ. δεν συμφωνώ στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα μπει τότε ο άκρατος κομματισμός και στην εκλογή αυτή.
    Χαιρετίσματα από την Κύπρο, όπου βρίσκομαι για 4-5 μέρες Vagnes μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι που συμφωνείς φίλε μου vad γιατί δεν υπάρχει συμφωνία γενικά για το θέμα αυτό.
    Το σύστημα που έχουμε σήμερα οδηγεί με ακρίβεια σε πόλωση και φανατισμούς ένθεν και ένθεν και δεν επιτρέπει τον γόνιμο και επικοδομητικό διάλογο ούτε στη βουλή ούτε και μεταξύ των πολιτών.

    Θα ήθελα να συμετάσχεις στην κουβέντα μας εδώ, ελπίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου matrix η λίστα είχε εφαρμοστεί το 1985 και δεν πρόσφερε ουσιαστικά πολλά προς τη μεριά της εξυγίανσης της πολιτικής συναλλαγής, μεταξύ πολιτικών - βουλευτών και πολιτών.
    Είχανε βγει τότε οι σφυγμομετρήσεις και υπήρχε αν θυμάμαι καλά ένα 10 με 15% αναποφάσιστων. Αυτό στην ουσία σήμαινε πως το 85 με 90% οι βουλευτές είχαν ήδη εκλεγεί πριν καν ψηφίσουμε εμείς και επιλεγεί από την κομματική ηγεσία με τα γνωστά αδιαφανή κριτήρια και τους απαραίτητους συμψηφισμούς και όχι από τους πολίτες όπως η δημοκρατία απαιτεί.

    Το «όνειρο» που είδα λέει πως για την υποψηφιότητα των βουλευτών τοπικά θα αποφασίζουν οι αντίστοιχες κομματικές βάσεις και εκεί θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει την υποψηφιότητα του και ένας απλός πολίτης που δεν είναι κομματικό μέλος αλλά φίλος ή συμπαθών και η ευρεία κομματική βάση θα αποφασίζει με μυστική ψηφοφορία. Δεν το ανέλυσα αυτό αλλά χαίρομαι που το θέτεις για να το συζητήσουμε και να το σχολιάσουμε.

    Οι επιλογές όπου γίνονται από την ηγεσία δημιουργούν ερωτηματικά και σπάνια εκφράζουν την βούληση των πολιτών που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από κοντά.
    Πολλά παραδείγματα έχουμε στις βουλευτικές εκλογές αλλά και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει προς τη μεταβίβαση εξουσιών από την ηγεσία στους πολίτες και όχι το αντίθετο, αρκετά μας καπελώνουν μέχρι σήμερα οι αρχηγοί και τα κομματικά μεγαλο-στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου ndn καλώς όρισες και πάλι κοντά μας, αν και στην ουσία τώρα είσαι πιο μακριά μας από πριν. Έμαθα ότι πέρασες καλά στην Ελλάδα και πως παρόλα τα χάλια μας μας αγαπάς ακόμη.

    Όσο για το θέμα που συζητάμε θα σου πω την άποψη μου για την απλή αναλογική γιατί τα δύο κόμματα σκόπιμα μας παραπλανούν πιστεύω, με την δήθεν χρησιμότητα των μονοκομματικών κυβερνήσεων αφού εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα για συνεργατικές κυβερνήσεις.

    Η πρόταση που έκανα είναι πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και δεν απαιτείται ψήφος εμπιστοσύνης 50%+ από τη βουλή, ούτε φυσικά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μπορεί να στηριχθεί.
    Άρα το επιχείρημα για ισχυρές κυβερνήσεις παύει να υφίσταται αφού η κυβερνήσεις που θα προκύπτουν θα είναι ισχυρότατες από μόνες τους.

    Η απολύτως απλή αναλογική στην εκπροσώπηση της λαϊκής ψήφου φέρνει στο κοινοβούλιο όλες τις φωνές που υπάρχουν στους πολίτες και αυτό είναι μια δημοκρατική κατάκτηση.

    Από την άλλη μεριά όμως η απλή αναλογική έχει και άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

    Η κάθε κυβέρνηση ο κάθε υπουργός θα είναι υποχρεωμένοι να ακούνε τις απόψεις και τις προτάσεις της βουλής για τα νομοσχέδια που θα κατεβάζουν, γιατί εκ των προτέρων θα γνωρίζουν πως μόνο έτσι θα ψηφίζονται.
    Θα γίνεται λοιπόν στη βουλή εποικοδομητικός διάλογος και δεν θα έχουμε τα περίφημα φωτογραφικά νομοσχέδια που εξυπηρετούν πάντα ύποπτα και σκοτεινά, πολλές φορές, συμφέροντα.

    Οι βουλευτές απελευθερωμένοι από την υποχρέωση αυστηρής τήρησης της κομματικής γραμμής θα αρχίσουν να ψηφίζουν και σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολιτών που τους εξέλεξαν στη θέση αυτή, πράγμα φυσικά που είναι και το σπουδαιότερο ζητούμενο στην Δημοκρατία.

    Η πολυνομία που μαστίζει τη χώρα μας θα αρχίσει να διορθώνεται έως ότου σιγά-σιγά σταματήσει εντελώς.

    Η αυθαιρεσίες που γίνονται και ψηφίζονται καθημερινά (κυρίως νύχτα με τους βουλευτές απόντες) στο Ελληνικό κοινοβούλιο στηρίζονται ακριβώς στα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής και της κομματικής και τυφλής υποταγής των βουλευτών στην εκ των άνωθεν «κομματική» γραμμή.

    Κάθε νομοσχέδιο λοιπόν θα απαιτεί συναίνεση και αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να εφοδιαστούμε και εμείς ως χώρα κάποτε με σταθερούς και με μεγαλύτερη ευρύτητα αποδεκτούς νόμους που δεν θα αλλάζουν κάθε τετραετία.

    Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον κατά την άποψη μου και προήλθε ως αφορμή και από τη συζήτηση που είχε γίνει και στην προηγούμενη μου ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μερόπη μου γεια σου, Χρόνια πολλά και να περνάς καλά στην πατρίδα.

    Ο πρόεδρος σύμφωνα με το «όνειρο» μου θα είναι ένα πρόσωπο που θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου και νομίζω σε μια τέτοια σπουδαία θέση θα ήταν καλύτερο να εκλέγεται και να λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες και όχι αλλού.

    Ακόμη περισσότερο αυτός ο πρόεδρος που πολύ πιθανόν να είναι και αρχηγός κόμματος (όχι απαραίτητα φυσικά) θα εκλέγεται στη θέση του αρχηγού κόμματος από την ευρεία κομματική βάση, όπως έχει γίνει και στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ.

    Γίνεται φυσικά κομματικοποίηση της εκλογής του, αλλά αν αναλογιστούμε πως η κυβέρνηση που θα διορίσει δεν θα έχει μέσα κανένα εκλεγμένο βουλευτή, θα πάψει εκείνο το κυνήγι και η δουλοπρέπεια των βουλευτών για διάφορα υπουργεία και ανασχηματισμούς.

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ένα από τα κύρια μελήματα που θα έχει, θα είναι να ορίζει και να διορίζει υπουργούς με έξωθεν καλή μαρτυρία και αποδεκτούς ως ένα άλφα βαθμό και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (όπως γίνεται σήμερα με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας) μια και θα γνωρίζει κι αυτός πως κάθε νομοσχέδιο δεν μπορεί να περνάει με μόνο τεκμήριο τη στενή κομματική γραμμή και εξυπηρέτηση, όπως φυσικά γίνεται τις πιο πολλές φορές με το παρόν σύστημα.
    Και για να γίνουμε επίκαιροι, τι καινούργιο μπορεί να φέρει ένας ανασχηματισμός από βουλευτές του ίδιου κόμματος που μέχρι χτες με απόλυτη ομοφωνία και χωρίς αντιρρήσεις ψήφιζαν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο.

    Είμαστε γενικά ικανοποιημένοι όλοι με τους προέδρους της Δημοκρατίας που εκλέχτηκαν από μια σχετική συμφωνία κομμάτων στη βουλή, άσχετα αν οι αρμοδιότητες τους ήταν και είναι περιορισμένες. Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Ζολώτας μερικά παραδείγματα.
    Πολλαπλά ωφέλιμο θα ήταν, νομίζω, να υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες και σε άλλα επίπεδα και κύριους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η παιδεία , η υγεία κλπ. που το σύστημα που προτείνω σχεδόν το επιβάλλει.
    Οι επιλογές των Υπουργών που θα έχουν και αυξημένες αρμοδιότητες θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχουν και μια κάποια ευρύτερη λαϊκή αποδοχή.

    Πάντως έχεις δίκιο που μου λες πότε θα ξυπνήσω, γιατί αυτά που προτείνω δεν νομίζω να τα δεχτούν τα κόμματα εύκολα, μια και περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες να πράττουν και να ενεργούν αυθαίρετα και με απόλυτη σχεδόν αυτονομία.
    Ο πολίτης στο περιθώριο για 4 χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί νομίζω και πιστεύω μια καλή αρχή για πιο ενεργό συμμετοχή μπορεί να ξεκινήσει από το σύστημα που προτείνω μια και θα δίνει τη δυνατότητα απελευθέρωσης του, από τα εκβιαστικά διλήμματα που πάντα σε περίοδο εκλογών και όχι μόνον ζούσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν κατάλαβα καλά Vagnes μου το σύστημα που ονειρεύεσαι είναι όχι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα μας, αλλά Προεδρική Δημοκρατία, όπως το πολίτευμα της Κύπρου και της Γαλλίας. Δηλαδή θέλεις ο Πρόεδρος να κυβερνά ουσιαστικά και αυτός να διορίζει τους Υπουργούς. Οι δε βουλευτικές εκλογές να μη συμπίπτουν (χρονικά) με τις Προεδρικές. Έτσι είναι??? Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος δεν μπορεί να αναθεωρηθεί το άρθρο 1 που ορίζει τη μορφή του Πολιτεύματος ως Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι αυτό ακριβώς επιθυμώ Μερόπη μου

    Υπάρχει όμως το αρθρο 114...
    ...ή το σβήσανε αυτό;

    Μπορούμε όμως πάντα σαν πολίτες να αλλάξουμε το σύνταγμα μας αν αυτό απαιτήσουμε αν αυτό καταλάβουμε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα μας.
    Πάντα υπάρχει αυτή η δυνατότητα με σύγκληση συντακτικής συνέλευσης για αλλάγή του συντάγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε vagnes μου άρεσε το όνειρό σου και ως γνήσιος ..Υδροχόος αποφάσισα για πρώτη φορά να επισκεφτώ τη γωνιά σου..

    Πέρα από τις όποιες λεπτομέρειες και παρατηρήσεις που θα μπορούσε κανείς να κάνει -και που βλέπω μερικές στα σχόλια που ακολούθησαν- νομίζω πως όλα αυτά που γράφεις είναι τόσο αυτονόητα, κρυστάλινα, στοιχειωδώς απλά για κάθε καλόπιστο 'κοινό νου', τόσο πολύ μάλιστα που αν κανείς τα εξηγούσε σε ένα παιδί νομίζω πως η άμεση ερώτηση θα ήταν 'Μα γιατί δεν τα έχετε εφαρμόσει ακόμη;"...

    Η απάντηση δυστυχώς -προς το αθώο, τετράγωνο, παιδικό μυαλουδάκι- βρίσκεται στο κομάτι του ονείρου που έχασες ξυπνώντας πρόωρα φίλε μου Vagnes. Και μάλιστα αυτό το τελευταίο κομάτι θα ήταν το πιο 'σκανδαλιστικό':

    Θα ονειρευόσουν έναν ενεργό πολίτη.
    Θα ονειρευόσουν ένα πολίτη που δεν θα πάρκαρε το αυτοκίνητό του όπου τον βόλευε.
    Θα ονειρευόσουν έναν πολίτη που δεν θα εξαπατούσε την εφορία όποτε και όσο περισσότερο μπορούσε.
    Θα ονειρευόσουν έναν πολίτη που δεν θα έχτιζε ποτέ το αυθαίρετό του μέσα στο δάσος και μετά θα ζητούσε να αποζημειωθεί όταν αυτό θα καιγόταν.
    Θα ονειρευόσουν έναν πολίτη που δεν θα σκεφτόταν καν να πάει στον βουλευτή του για να του διορίσει τον κανακάρη του.
    Θα ονειρευόσουν ένα πολίτη που δεν θα έπαιρνε ποτέ φακελάκι όντας γιατρός ή εφοριακός, που δεν θα έκανε ποτέ ιδιαίτερα όντας εκπαιδευτικός, που δεν θα έκλεβε ποτέ όντας έμπορος, που δεν θα λουφαρε ποτέ όντας δημόσιος υπάλληλος, κλπ κλπ κλπ κλπ η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί επ'άπειρον..

    Θέλω να πω, φίλε Vagnes, αυτά πάνε ζευγάρι: Εμείς οι ίδιοι δομούμε το σύστημα. Είναι σκληρό, μα το πρώτο αναγκαίο βήμα είναι πάντα η αυτοκριτική. Από όλους μας. Αν θέλουμε στ' αλήθεια να δούμε αυτά τα ..σκανδαλιστικά και στον ξύπνιο μας...

    Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για να γίνουν αυτά που λες πρέπει να τα εγκρίνουν και να τα εφαρμόσουν αυτοί οι κυβερνοκάπηλοι που βρίσκονται ετην εξουσία εναλλάξ το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.

    δεν το βλέπω να γίνεται ούτε σε όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Vagnes μου,
    το αντίστοιχο άρθρο 114 σήμερα είναι το 120, το οποίο αναφέρει επί λέξει τα εξής:
    "Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

    Ο σφετερισμός, με οιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

    Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ονειρεμένη πολιτεία !! Απιαστο όνειρο !!
    Ολοι ίσως αυτά τα όνειρα θα θέλαμε να πραγματοποιηθούν,παραμένουμε όμως... ονειρευόμενοι, αδύναμοι μπρός στη πρόκληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. vagnes, βλέπω πολύ μεστό και γόνιμο πολιτικό λόγο με την αρχή της νέας χρονιάς. Συμφωνώ σχεδόν με όλα. Μάλιστα, το θέμα της προεδρικής δημοκρατίας μας είχε απασχολήσει πρόσφατα σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο μπλογκ του σχολιαστή. Στο μόνο που έχω επιφυλάξεις είναι στο να μην χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής η κυβέρνηση. Είναι βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις η αρχή της δεδηλωμένης και όσα προηγήθηκαν της εφαρμογής της ή ακολούθησαν την καταστρατήγησή της, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή η πρότασή σου. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν διασφαλίσεις της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, αλλά δυσκολεύομαι να τις προσδιορίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ vagnes, επειδή παίρνω τα πράγματα σοβαρά όταν γράφονται με την αντίστοιχη σοβαρότητα θα σου απαντήσω εξίσου σοβαρά, όπως κι εσύ έχεις καταγράψει εδώ μέσα τα 'όνειρά' σου.
    1ον: Αυτό που ονομάζεις πρόταση απο τη βάση πώς το διαφυλάσσεις; Η βάση δεν είναι μια απλά απρόσωπη μάζα αλλά μια διαμορφωμένη ήδη μάζα μέσα απο μηχανισμούς και ίντριγκες. Αυτό έχει γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο στην εποχή μας ακριβώς επειδή ο κόσμος δεν συμμετέχει κι επομένως τα περισσότερα πρόσωπα που 'προτείνονται' δεν είναι βγαλμένα μέσα απο δημοκρατικές διαδικασίες και συζητήσεις.
    2ον: Κανένα πρόβλημα με την απλή αναλογική αλλά μήπως έτσι δεν εκπροσωπηθεί ένα μικρό μέρος που δεν έχει τον κατάλληλο πληθυσμό κι έτσι μείνει χωρίς εκπροσώπηση; Ενα μικρό νησί για παράδειγμα.
    3ον: Με ποιά κριτήρια εκλέγεται ο αρχηγός του κράτους, της πολιτείας κ.λ.π. κατ' ευθείαν απο τον λαό; Μήπως μέσα απο την τηλεόραση που τον προβάλλει συχνά -πυκνά; Μέσα απο την επαγγελματική του καταξίωση; Και ποιός σου λέει οτι ένας καλός γιατρός ή δικηγόρος έχει προσόντα κυβερνήτη;
    4ον: Με ποιά κριτήρια και ποιός τα έχει θεσπίσει γι' αυτόν τον αρχηγό -τον συγκεκριμένο εκάστοτε- τοποθετούνται υπουργοί που δεν εκλέγονται; Αν δεν υπάρχουν κριτήρια σημαίνει οτι πρόκειται για μονάρχη που βάζει τους αρεστούς σε θέσεις...Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Απο την άλλη τι πειράζει κάποιοι να έχουν εκλεγεί με την απλή αναλογική που προτείνεις και να γίνουν και υπουργοί...δεν είναι όλοι οι βουλευτές διεφθαρμένοι και ατάλαντοι...
    5ον: Αν δεν έχεις μια ικανή πλειοψηφία πώς μπορείς να εξασφαλίζεις οτι θα περνάς προτάσεις στο κοινοβούλιο; Και ποιός τελικά είναι αυτός ο Υπεράνθρωπος που θα εκλεγεί και θα έχει το αλάθητο για τα επόμενα 4 χρόνια βρε vagnes; Τι βάρος είναι αυτό; Δηλαδή, έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη σε κάποιον για πάντας δίχως καμία αμφιβολία να παίρνει αποφάσεις αντι ημών;
    6ον: Συμφωνώ με τις θητείες αλλά γιατί 2 και όχι 1 η 3; Στα πόσα χρόνια τελικά διαφθείρεται ή τελειώνει πολιτικά κάποιος;
    7ον: Το θέμα που θέτεις είναι ηθικό και ο καθένας αποφασίζει για το αν έχει αγωνία ή όχι αλλά κι εδω αντιφάσκεις με τη πλειοψηφία που προηγουμένως δεν σου άρεσε...
    8ον: Δηλαδή αν μια κυβέρνηση καταθέσει 3-4 νομοσχέδια και δεν περάσουν...δεν σημαίνει κάτι αυτό; Οτι δλδ είναι απλά άχρηστη αφού δεν είναι ικανή να συνθέσει και να υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση; Και γιατί οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να κάθονται και να περιμένουν το τέλος της 4ετίας...απλά για να δούνε τη καταστροφή μέχρι τον πάτο; Κομμάτι μαζοχιστικό βρε Βαγγέλη...
    9ον: Μα αποφάσισε τελικά να εκλέγει ο λαός ή όχι αυτούς που τον κυβερνούν; Να κυβερνάει ο αρχηγός που προτείνεις μόνο δύο θητείες ή όχι; Δεν διαφωνεί κανείς για τα ρουσφέτια αλλά η λύση δεν είναι φίλε μου ο ΕΝΑΣ...αλλά η ΟΜΑΔΑ.
    Τους αρχηγούς τους φτιάχνει η σύνθεση της ομάδας και όχι το θεαθήναι μέσα απο αδιευκρίνιστες διαδικασίες. Οι ηγέτες ποτέ δεν ήσαν μοναδικοί...είχαν πάντα και μοναδικούς συζητητές για να μαθαίνουν. Ας φτιάξουμε πρώτα τη συλλογική μας καθημερινότητα μέσα απο τη Δημοκρατία κι οι Ηγέτες θα γεννηθούν. Ας μάθουμε να κουβεντιάζουμε και πάλι και οι Ηγέτες θα έλθουν...αλλά δεν θα είναι μόνο αυτοί που θα πέρνουν τις αποφάσεις αλλά κι εμείς μαζί τους...ακριβώς γιατί η διακυβέρνηση μιάς χώρας θέλει και συνέχεια και η συνέχεια δεν δημιουργείται απο παντοκράτορες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δεν είναι όλοι οι βουλευτές διεφθαρμένοι και ατάλαντοι...

    κάνεις λάθος.
    αν δεν ήταν δεν θα κοιμόνταν στα έδρανα ούτε θα ξε-αποσύρονταν από την κυβέρνηση ούτε θα έκαναν τον χαζό στις ψηφοφορίες(γιατί αυτό κάνουν)

    αμφισβητείς την κρίση του απλού πολίτη , πράγμα απαράδεκτο ακόμα και για ακροδεξιο.

    οι ως τώρα πρακτικές των κυβερνήσεων, με τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή στο ζενίθ δείχνουν ότι ίσως οι θεάρεστοι πολιτικοί μας (όπως ίσως να τους θεωρείς) δεν είναι παρά χωριάτες ντυμένοι με φανταχτερά ρούχα, στη συμπεριφορά και στη συνειδηση και στον νεοπλουτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλώς όρισες Θανάση
    Χαίρομαι κατ αρχήν που θεωρείς αυτά που λέω κρυστάλλινα, αυτονόητα και στοιχειωδώς απλά, γιατί δεν είναι οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα γενικά και ευρύτερα αποδεκτές όπως θα δεις αν συνεχίσεις να με επισκέπτεσαι.

    Τώρα όσον αφορά το όνειρο που έχασα είμαι απόλυτα σύμφωνος πως ισχύουν αυτά που λες και θα σου προτείνω και μια παλιότερη ανάρτηση μου που λέει περίπου αυτά που και συ επισημαίνεις με ακρίβεια και αντικειμενικότητα.
    Όμως μιλάμε πως αυτά συμβαίνουν γιατί το παρόν σύστημα κυρίως στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις του με τους πολίτες και κατά συνέπεια τα χαϊδέματα και η δαμόκλειος σπάθη του πολιτικού κόστους δεν επιτρέπει(;) τον έλεγχο και την επιβολή τιμωρίας στους παρανομούντες πολίτες. Με άλλα λόγια δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και έτσι δημιουργούνται αυτά που πολύ σωστά περιγράφεις.
    Η αλλαγή του συστήματος σε αυτό ακριβώς θέλει να εστιάσει πιο πολύ στην δυνατότητα επιτέλους οι νόμοι να εφαρμόζονται, αφού με τις προτάσεις μου επιδιώκεται κυρίως να σπάσουν οι πελατειακές σχέσεις πολίτη-πολιτικού που γεννάνε και ανέχονται πολλά από τα συμπτώματα που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. athinovio στην απάντηση μου πιο πάνω στη Μερόπη ακριβώς αυτό που λες επεσήμανα και αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο ως ανυπέρβλητο εμπόδιο.

    ...και στο άλλο σου σχόλιο που απαντάς στην tractatus επίσης συμφωνώ και μάλιστα μπορώ και να επαυξήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μερόπη πάντα όμως υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης και αλλάγής του συντάγματος όσον αφορά το σύστημα διακυβέρνησης, ή δεν είναι αλήθεια αυτό που λέω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είναι ένα μεγάλο βήμα να το συνειδητοποιήσουμε όμως Λεοντόκαρδε και νομίζω πως αυτή είναι η αρχή, όλο και περισσότεροι να αναλύσουμε να καταλάβουμε τα οφέλη και μετά με την όποια δύναμη διαθέτει ο καθένας μας να το προωθήσουμε και παρακάτω για υλοποίηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οι ως τώρα σικέ προτάσεις μομφής και με βεβαιότητα ότι δεν θα επικυρωθούν πια αξία είχαν γυριστρούλα μου;

    Η καθημερινή συζήτηση που γίνεται από μεριά του ΠΑΣΟΚ σήμερα, της ΝΔ αύριο στα ΜΜΕ είναι να πάμε από τον πρώτο κιόλας χρόνο σε εκλογές.

    Σταματάνε να συζητάνε, σταματάνε να προβληματίζονται και να αναλύουν και επιρρίπτει η αντιπολίτευση μονίμως ευθύνες στην εκάστοτε κυβέρνηση και η συζήτηση περιστρέφεται για το πότε και πόσο γρήγορα θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.
    Αυτό δεν είναι κατάκτηση είναι μάστιγα κατά την άποψη μου.

    Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί, αν όλοι ξέραμε ότι εκλογές θα έχουμε σε 4 χρόνια;

    Απλά και μόνο ότι η πρόταση μου δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από κόμματα και τα επαγγελματικά κομματικά στελέχη, αλλά και από τους ηγέτες της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, πρέπει να μας δίνει τη βεβαιότητα ότι βαδίζουμε σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. tractatus καλή μου

    1) η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ συσπείρωσε τεράστιο πλήθος, γιατί είχε το άρωμα της συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις γι αυτή την ευρεία κομματική βάση μιλάω και για όλα τα κόμματα. Αυτήν την βάση δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να την αμφισβητούμε; Με το δικαίωμα όλων να προταθούν ή να αυτοπροταθούν. Που υπάρχει τέτοιο δικαίωμα σήμερα;

    2)Εύκολη η λύση για το δεύτερο θέμα που συζητάς, μπορεί να το βρούμε με ένα μικρό αριθμό εδρών που θα κατανέμεται και στα μικρά νησιά, στερώντας αντίστοιχα έναν βουλευτή από τις μεγαλύτερες περιφέρειες.

    3)Μέσα από την ευρεία κομματική βάση εκλέγεται και ο αρχηγός του κάθε κόμματος με καθολική μυστική ψηφοφορία, ο οποίος θα είναι και ο προτεινόμενος από το αντίστοιχο κόμμα για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της κυβέρνησης. Δεν είναι εύκολο σε μια ανεξάρτητη προσωπικότητα να προταθεί και να κερδίσει τους υποψηφίους των κομμάτων, αλλά αν αυτό γίνει την απόφαση θα την πάρει πάλι ο λαός όλος ο λαός στις εκλογές. Έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε την βούληση του λαού;

    4)Αν οι βουλευτές προσβλέπουν και σε υπουργικές θέσεις τότε κύριο μέλημα τους καθίσταται να είναι αρεστοί και yes men του αρχηγού, ακριβώς αυτό το πράγμα ψάχνουμε να αποφύγουμε με το σύστημα. αυτό που μετατρέπει τους βουλευτές σε εξαρτώμενες προσωπικότητες και αντιπροσώπους του αρχηγού και όχι του λαού που έχουν οριστεί με καθολική μυστική ψηφοφορία και αυτοί. Όσο για τους αρεστούς που λες πρέπει να προσέξει ποίους θα βάλει γιατί με δεδομένη την μειοψηφία που θα έχει στη βουλή, θα πρέπει οι αρεστοί αυτοί να έχουν μια πιο ευρεία απήχηση και σε άλλους κομματικούς χώρους ή να είναι εντελώς ακομμάτιστοι αν θέλουν τα νομοσχέδια τους να γίνονται ευκολότερα αποδεκτά. Αυτό πάλι γιατί είναι κακό τι γίνεται δηλ. σήμερα; Δεν μπαίνουν οι αρεστοί και μάλιστα μονότονα επαναλαμβανόμενα πρόσωπα. Τι νέο σου έφερε ο πρόσφατος ανασχηματισμός;

    5)Θα περνάς προτάσεις στο κοινοβούλιο που θα έχουν και θα επιδιώκουν ευρύτερες συναινέσεις και έτσι θα αποκτούν και μονιμότητα αφού θα γίνονται αποδεκτές και από άλλα κόμματα που όταν θα έρθουν στην εξουσία δεν θα τα καταργούν και άντε πάλι από την αρχή. Όσο για την τυφλή εμπιστοσύνη που λες, ισχύει σήμερα με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και είναι πιο ανώδυνο με τις κυβερνήσεις που θα είναι απαραίτητο συνεχώς να επιδιώκουν συναινέσεις.

    6)Δεν συμφωνώ σε τρεις είναι πολλές και δημιουργούν κατεστημένα και διάφορα τζάκια, οι 2 θητείες για όλους είναι καλές. Είπαμε δεν θέλουμε επαγγελματίες πολιτικούς.

    7)Για το σημείο αυτό δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς...

    8)Όχι θα είναι υποχρεωμένη να ξαναμελετήσει το θέμα και να ανοίξει τα αυτιά της στις άλλες προτάσεις από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς, που σήμερα αδιαφορεί γι αυτά, αφού η ψηφοφορία είναι δεδομένη από την σικέ πλειοψηφία που τις εξασφαλίζει το σύστημα των ενισχυμένων αναλογικών. Μαζοχισμός λοιπόν είναι η σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανασχηματισμών για να μη υπάρξει τελμάτωση όπως λες.

    9)Αποφάσισα και το είπα όσο πιο καθαρά γίνεται η εκλογή του οποιουδήποτε γίνεται από την ευρεία κομματική βάση. Γιατί δεν έγινα κατανοητός; Μάλιστα αν συνεχίσουμε τη συζήτηση θα πρότεινα και άλλους να ψηφίζονται από τους πολίτες, με καθολική ψηφοφορία όπως πχ ο γενικός εισαγγελέας, ο τοπικός εισαγγελέας , ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου και πολλά άλλα.

    Η πρόταση μου ακριβώς παντοκράτορες και με κληρονομικό και οικογενειακό δίκαιο άρχοντες πάει να καταργήσει, που είδες να προτείνω το αντίθετο βρε Ελένη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. μια σύντομη απάντηση στο athinovio
    Δυστυχώς δεν ακολουθώ ποτέ στη κρίση μου τσουβάλιασμα πιάνοντας μια φράση για να επιχειρηματολογήσω...
    και φυσικά δεν κάνω εύκολες κρίσεις για ανθρώπους που δεν γνωρίζω...τύπου "ακροδεξιό" και "αμφισβητείς τη κρίση του απλού πολίτη" "θεάρεστοι πολιτικοί" κ.λ.π.

    Εύχομαι αγαπητέ vagnes (έχοντας διαβάσει αρκετές φορές τα κείμενά μου) η προσαυξημένη συμφωνία σου να μην ήταν για τις παραπάνω απόψεις...
    Οταν διευκρινιστεί αυτό θα συνεχίζω τη ...πολιτισμένη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνώ και επαυξάνω Ελένη για την κακή ποιότητα των βουλευτών μας από απόψεως της πρακτικής που πιστά ακολουθούν τόσα χρόνια στη βουλή. Σπάνιώττα κάποιος σήκωσε το ανάστημα του και όταν αυτό έγινε τις περισσότερες φορές βρέθηκε εκτός κόμματος. Έτσι συνθλίβεται η ελεύθερη άποψη έτσι εξευτελίζεται και δεν έχει κανένα αντίκρισμα η ψήφος των πολιτών που έστειλαν στην βουλή τους αντιπροσώπους των.
    Οι προτάσεις μου για δυο θητείες και εκλογή των βουλευτών από την ευρεία βάση αυτά τα φαινόμενα σήψης προσπαθούν να διορθώσουν. Κανένας δεν θα έχει μέλλον επαγγελματικό άρα, αναγκαστικά αν θες, θα επενδύσει στην αξιοπρέπεια του και στην σωστή αντιπροσώπευση μου.
    Εκεί είναι που επαυξάνω και ξέρεις πολύ καλά ότι δεν μου αρέσουν οι προσωπικές διαμάχες γιατί αποπροσανατολίζουν την συζήτηση και δεν προσφέρουν στον εποικοδομητικό διάλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φίλε Vagnes,

    Εχω γράψει και σε ανάρτησή μου ότι το πολίτευμα που ταιριάζει καλύτερα στον ψυχισμό και τις ιδιομορφίες του Ελληνα είναι η Προεδρική Δημοκρατία... δεν χρειάζεται να "εφεύρουμε" άλλο, εφαρμόζεται με επιτυχία σεπολλές ανεπτυγμένς(και λιγώτερο ανεπτυγμένες) χώρες του κόσμου.

    Αυτό ήταν και το πολίτευμα που ήθελε να εφαρμόσει και στην Ελλάδα ο Καραμανλής το 74, αλλά δεν το έκανε από ...ευαισθησία, μην και πουν ότι φτιάχνει το πολίτευμα στα μέτρα του...

    Εκεί υπάρχουν ΟΛΑ όσα θα διόρθωναν τις παθογένειες (κοινωνικές- που επηρρεάζουν την πολιτική, και πολιτικές) στην χώρα μας... ανεξάρτητη εκτελεστική εξουσία, πλήρως διαχωρισμένη από την νομοθετική, υπουργοί μη-βουλευτές, δύο βουλές, κλπ. κλπ.

    Αλλά... και εδώ το πρόβλημα... ποιός περιμένει από τους ...βολευτές μας να καταργήσουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ τα προνόμιά τους και να αλλάξουν ...πολίτευμα.

    Και ποιός περιμένει από τους πολίτες αυτής της χώρας, ιδιαίτερα της αριστεράς που ...μαξιμαλίζουν ανερυθρίαστα να ...συμφωνήσουν... εδώ μιλούν γιά ...πολυκομματικές κυβερνήσεις όταν ΚΑΜΜΙΑ παράταξη δεν είναι διαυεθειμένη να συνεργαστεί με άλλη... όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν γιά τα απλούστερα και πιό ανώδυνα...

    Χρειάζεται είτε επανάσταση (και δεν την βλέπω από τα ...βρέφη) είτε κάποιος ΜΕΓΑΛΟΣ πολιτικός που θα υπερβεί τα κατεστημένα συμφέροντα κλπ. κλπ...

    Μην τον είδατε πουθενά? Εγώ βλέπω τους "ελάχιστους" και με υποκοριστικά... Κωστάκηδες, Γιωργάκηδες... τραγικά κακέκτυπα των προγόνων τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημερα Βαγγελη & στους λοιπους @φιλους εδω.
    Απαντω συντομα σε ενα ενα.

    1.Συμφωνω με την προταση των υποψηφιων βουλευτων από την κομματικη βαση. Θεωρητικα παντα, γιατι σημερα αυτο δεν υπαρχει. Δεν υπαρχουν κομματικες οργανωσεις, παρα μονο παρεΐτσες κολλητων.

    2. Συμφωνω με την απλη αναλογικη θεωρητικα. Το μονο που δεν ξερω είναι αν στις παρουσες συνθηκες μπορει η εφαρμογη ενός τετοιου συστηματος να βοηθησει να παμε παραπερα, ή θα αποτελεσει τροχοπεδη λογω των χαζο-κομματικων αντιπαραθεσεων.

    3.Αυτό δεν το καταλαβαινω. Τι αρμοδιοτητες παραπανω μπορει να εχει σε αυτή την περιπτωση ο αρχηγος του κρατους σε σχεση με τον σημερινο πρωθυπουργο;

    4.Εδώ θελει περισσοτερη συζητηση. Οι υπουργοι αυτοι θα είναι πολιτικα στελεχη; Θα είναι τεχνοκρατες; Συμφωνω με την υπαρξη ασυμβιβαστου μεταξυ βουλευτη και υπουργου. Αλλά σε αυτή την περιπτωση οι υπουργοι θα είναι πολιτικα στελεχη.

    5.Τοτε η Βουλη γιατι να υπαρχει; Ας νομοθετουσαν μερικοι διορισμενοι τεχνοκρατες. Όπως καταλαβες διαφωνω.

    6.Συμφωνω με τις θητειες των εκλεγμενων ΠΑΝΤΟΥ. Οχι μονο στη Βουλη. Και στην Τοπικη Αυτοδιοικηση και στα συνδικατα και οπου αλλου.

    7. Στο να υπαρχουν παλιοτερα σταθερες κυβερνησεις μηπως; Μην ξεχναμε ότι η χωρα περασε από σαραντα κυματα μεχρι πριν λιγο καιρο. Αν υπηρχε πχ η απλη αναλογικη τις δεκαετιες πριν το 1980 θα ηταν καλυτερα για τον τοπο;

    8.Υποθετικα μιλωντας, αν για 2 χρονια η κυβερνηση δεν μπορει να περασει κανενα νομοσχεδιο της από τη Βουλη τοτε θα συνεχισει να είναι κυβερνηση;

    9.Αν απαντηθει το ερωτημα μου στο τι θα είναι οι υπουργοι, τοτε θα πω τη γνωμη μου.

    Και μια γενικοτερη παρατηρηση-σχολιο, επειδη η πολιτικη εκτος απο θεσεις και αρχες χρειαζεται και προσωπα. Ποιος σημερα κατα τη γνωμη σου θα μπορουσε να ειναι αυτος ο ενας, που θα εκλεγοταν απευθειας απο το λαο και θα πηγαινε τη χωρα μπροστα;

    Και ενα τελευταιο ερωτημα, ολα αυτα αποτελουν προσωπικες σου θεσεις Βαγγελη ή ειναι αποψεις του νεου κομματος που εχεις δεξια στο μπλογκ σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ vagnes η διευρίνισή σου δεν έχει να κάνει με τη δική μου άποψη για τους βουλευτές την οποία δεν εξέφρασα άλλωστε...είπα μόνο οτι δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι κι επιμένω σε αυτό ακριβώς γιατί τα τσουβαλιάσματα δεν έχουν καμία λογική....
    Επίσης, κάποιοι που και ταλέντο έχουν και έντιμοι είναι, όπως καταλαβαίνεις είτε καταπίνονται απο το σύστημα πολύ γρήγορα είτε αποχωρούν εγκαίρως και άδοξα...εχουμε τέτοιες περιπτώσεις (θυμάσαι ελπίζω τον Δρεττάκη...)Αυτό λές κι εσύ μέσα απο δευτερολογιά σου οπότε καλά θα ήταν αντί να τσουβαλιάζουμε τα πρόσωπα να βλέπουμε και τις συνθήκες γιατί εκεί είναι το πρόβλγημα αγαπητέ μου Βαγγέλη...ακόμα και στα όσα λές τίποτα δεν θα επιβιώσει απο τις καλές προθέσεις όλων των προτάσεών σου εάν δεν υπάρξει συλλογική αυτοσυνειδησία....
    Θα σου συζητήσω εκ νέου μαζί σου αναλυτικά σε όσα απαντάς μόλις έχω το χρόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Είναι απαραίτητο να κάνω μια διευκρίνηση αφού το έθεσε ο Αντώνης.

    Η άποψη μου για προεδρική δημοκρατία ήταν στη σκέψη μου από πολύ παλιά γιατί θεωρούσα και σήμερα θεωρώ με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα πως είναι ένα σύστημα που μπορεί να μας βοήθήσει να απαλείψουμε πολλά αρνητικά φαινόμενα που μας ταλαιπωρούν χρόνια τώρα, με κυριότερο ίσως το πρόβλημα των πελατειακών σχέσεων πολίτη- πολιτικού που κατα την αποψη μου γεννά και ενισχύει όλα τα υπόλοιπα προβληματα.

    Την αφορμή όμως για να μελετήσω και στις λεπτομέρειες αυτό το πολίτεύμα μου την έδωσαν ο σχολιαστής αρχικά με μια σχετική αναρτηση που έκανε, η tractatus και ο τζονάκος με σχόλια που κάνανε στην προηγούμενη ανάρτηση μου και το νέο κόμμα που έθεσε το θέμα στο τραπέζι των προβληματισμών του και που θεωρώ μπορεί να το ανοίξει με πιό μεγαλη δημοσιότητα, από ότι εμείς μεσα απο τα μπλόγκς.

    Γι αυτό το συζητάμε διαφωνούμε ή συμφωνούμε μερικώς και προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε ή να το στηρίξουμε ή να το απορρίψουμε.

    Θεωρώ Αντώνη πως με βοήθησες να κάνω αυτή την απαραίτητη διευκρίνιση και σ' ευχαριστώ για την ερωτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βαγγελη οταν βρεις χρονο σχολιαζεις και τα υπολοιπα που εγραψα.

    Κυριως θα με ενδιεφερε το θεμα των αρμοδιοτητων του προεδρου και το αν βλεπεις σημερα καποιον να ειναι ικανος να παιξει ενα τετοιο ρολο.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φίλε σχολιαστή επειδή συμφωνώ με όλα όσα λες αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως κάνω λάθος...χαχα
    ...νασαι καλά

    για τον ηγέτη που μιλάς και συ και ο Αντώνης φίλε μου, δεν ανησυχώ και πολύ, ας είναι και κατώτερος στην αρχή από το αναμενόμενο.

    Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από το νέο πολίτευμα, θα βγάλει από το λήθαργο πολλούς ηγέτες που σήμερα δεν τολμούν ούτε επιθυμούν να αναμιχτούν, αφού με τις παρούσες διαδικασίες δεν έχουν καμιά πιθανότητα να αναδειχτούν, γιατί για να αναδειχτούν θα πρέπει πρώτα να χάσουν την αξιοπρέπεια τους αν όχι και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.
    Είναι άλλο πράγμα να σε προωθεί μια στενή κομματική γραμμή κορυφής και άλλο τελείως πράγμα να σε ψηφίζει η ευρύτατη κομματική βάση που περιλαμβάνει στελέχη, μέλη, φίλους και συμπαθούντες του κάθε κόμματος...

    αλλά είπαμε είναι όνειρα ακόμη αυτά που ας τα προωθούμε όμως σιγα-σιγα, άμα τα πιστεύουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αντώνη
    1) εκλογές όπως για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εννοώ και να ισχύει για όλα τα κόμματα, όποιο κόμμα δεν το τολμά βγάζουμε συμπεράσματα

    2)Εφ όσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει υποχρεωτικά θα επιχειρείται συναίνεση (με κόμματα και οργανώσεις συνδικαλιστικές) και αυτό μπορεί να μη συμφέρει τα κόμματα, συμφέρει όμως εμας τους πολίτες.

    3) Ο πρωθυπουργός σήμερα είναι παντοδύναμος ή όχι και παίζει όπως θέλει με το "παιχνίδι" των εκλογών και των εκβιασμών που αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος στο νεο πολίτευμα έχει σαφώς λιγότερες ευκαιρίες για αυταρχισμό και εκβιαστικά διλήμματα.
    Μη ξεχνάμε εδώ και τις δύο θητείες το πολύ, που είναι μέσα στην πρόταση.

    4)Τεχνοκράτες, πολιτικά στελέχη, υποψήφιοι βουλευτές που δεν εκλέχτηκαν. Αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι ελέγχονται κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης, γιατί πρέπει να γίνονται τα νομοσχέδια τους ευρύτερα αποδεκτά για να τα ψηφίζει το νομοθετικό σώμα η βουλή. Είναι μεγάλη κατάκτηση αυτό... ας το εμβαθύνουμε λίγο αυτό είναι το σπουδαιότερο ίσως.

    5) Η απάντηση σ αυτό είναι η πιο πάνω η μεγαλύτερη αποδοχή είναι το ζητούμενο. Το νομοθετικό σώμα (τη βουλή) κανένας δεν επιτρέπεται να το παρακάμψει. Αν η βουλή πει όχι πάμε για τροποποίηση και συναίνεση μέχρι να βρεθεί λύση ακόμη και ανασχηματισμό ουσιαστικό μπορεί να επιφέρει η άρνηση της βουλής να συναινέσει..

    6)ΟΚ και επαυξάνω

    7)Η κυβέρνηση δεν πέφτει, δεν περνάνε Σαμαράς ούτε Κατσίκης, ούτε πρόταση μομφής, τι πιο σταθερό απ αυτό. Κάναμε εκλογές σήμερα μιλάμε για εκλογές μετα από 4 χρόνια. Όχι αυτό το κακό μόλις μπει δεύτερος χρόνος όλοι μιλάνε για εκλογές

    8)Σου απάντησα πιο πάνω ανασχηματισμός ουσιαστικός και αποδεκτός από περισσότερους

    9)...

    ...Φεύγω για δουλειά επανέρχομαι τη συνηθισμένη ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελένη η συλλογική αυτοσυνειδησία που λες είναι απολύτως αναγκαία αλλά πιστεύω πως θα ωριμάσει γρηγορότερα με το πολιτευμα που θα επιτρέπει περισσότερη συμμετοχή και συναπόφαση για μια σειρά εκλογής νέων πρόσωπων για νομοσχεδια μέσω των συνδικαλιστικών φορέων που σήμερα έχουν καταντησει σφραγιδες στην ουσία...

    αλλά θα επανέλθω κι εγώ το άτιμο το ρολόϊ δεν σταμάτησε τον χρόνο δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φίλε Vagnes,

    Εχεις δίκιο... και στο θέμα του ηγέτη, και στα ..όνειρα, που σιγά-σιγά, βήμα-βήμα πάιρνουν υπόσταση...

    Είναι πάρα πολλοί αυτοί που αρνούνται να ασχοληθούν με την π[ολιτική σήμερα... και θα είναι ακόμα περισσότεροι, τώρα που στην συνείδηση του κοσμου έχει περάσει ότι ...όλοι ίδιοι είναι...

    Ας αρχίσει να τίθεται το θέμα ευρύτερα... που ξέρεις... μπορεί κάτι να γίνει τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. vagnes
    Νομίζω οτι έφαγες πολύ τα Χριστούγεννα και το βαρυστομάχιασμα έφερε τα παραπάνω αποτελέσματα... (χε χε χε) Ένα SIMECO ή Μaalox θα βοηθούσε την κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. fisherman καλως ήρθες,
    έχω τόσο καιρό να σε δω και περιμένω μετα τη συμβουλή σου για το βαρυστομάχιασμα και τη συμβολή σου σε βαρυστοχασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αντώνη μου πρόσωπα...
    Εγώ εσύ ο σχολιαστής η Ελένη, όσοι έχουν την πολιτική μέσα τους και διψάνε για αξιοκρατία, βρίσκονται σε υποχρεωτική εκ των πραγμάτων πολιτική απραξία.
    Δεν θυσιάζω, δεν θυσιάζεις δεν θυσιάζουν τις αξίες τους πάρα πολλοι Αντώνη για να μετατραπουν σε παπαγάλους, σε γλύφτες των αρχηγών και σε κυνηγούς καρεκλών και αξιωμάτων χωρίς ουσιαστική αξία.
    Όλοι αυτοί όλοι εμείς θέλουμε μια σπίθα φωτεινή να μας κινητοποιήσει.
    Είναι μια σπίθα η αλλάγή του πολιτεύματος, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στην πραγμάτωση και κυρίως θέλει να το χωνέψουμε κάθε μέρα και πιό πολλοί.
    Τότε θα δεις τα πρόσωπα και τους ηγέτες να ξεπηδάνε από κει που δεν τους περιμένεις.

    Αλλά σου τα είπα όλα αυτά όχι για να αποφύγω ονόματα, αλλά γιατί τα ονόματα που μου ερχονται στο νου είναι αυτά που προβάλλονται πιό πολύ και δεν με ικανοποιούν, αφού έχουν λίγο ως πολύ συμβιβαστεί με τη μίζερη πολιτική πραγματικότητα.

    Θα ήθελα να έβλεπα σαν αρχηγό ένα καθηγητη πανεπιστημίου οικονομικών επιστημών, έναν καθηγητή άξιο, που η μη αναγνωριση της αξιας του στην Ελλάδα, τον έκανε ξενιτεμένο και εκει στην ξενιτιά μεγαλουργεί.

    Θα ήθελα ένα νεο Γεννηματα γιατί κάπου κρύβεται αλλα είμαι σίγουρος πως υπάρχει, ενα Τρίτση, ενα Δρετάκη, ένα Κουλουριάνο, ενα Στεφανόπουλο, ένα νεο Θεοδωράκη, ενα νεο Κύρκο, ένα βουλευτή που αποτελούσε τη βιτρίνα των ψηφοδελτίων των κομμάτων αλλά στις εκλογές δεν στηριζόταν από την κομματικη συμπαιγνία και πάντα έβγαινε επιλαχών, θα ήθελα μια γυναίκα, μια Μελίνα, μια τεχνοκράτισα, ένα τεχνοκράτη, ένα μηχανικό, ένα καλλιτέχνη...

    Υπάρχουν Αντώνη μην ανησυχεις απλά θέλει λίγο χρόνο μέχρι να πειστούν πως τα ψέματα κάποτε πρέπει να τελειώσουν και ήρθε η ώρα να φύγουν απ τη μέση τα παιδάκια οι Κωστάκηδες και οι Γιωργάκηδες καθως και οι κληρονόμοι Ντορούλες και Κυριάκοι και να εμφανιστούν οι ώριμοι αντρες και γυναίκες με τις αξίες παραμάσχαλα...

    Όνειρο; όχι να το πιστέψουμε και να το βοηθάμε κάθε μέρα με τις πράξεις μας στην πολιτική αλλά και στην ζωή μας είναι αυτό που χρειάζεται.

    Να το πρώτο βήμα, κατα την άποψη μου, το συζητάμε σήμερα εδώ, θα πάμε και στο δευτερο μετά... κοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σχολιαστη για βρες ένα καλό τρόπο, να τεθεί το θέμα ευρύτερα.
    Μια αφίσα πχ. που να τη βάλουμε στα μπλογκ πρώτη σελίδα και να τη διαδώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συγνώμη εάν σε προσέβαλα δεν είχα τέτοιο σκοπό... ένα αστείο πήγα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γνωριζόμαστε από παλιά fisherman και ξέρεις πόσο μου αρέσει το χιούμορ (το ζητάω ακριβώς από πάνω αν το προσέξεις) και σ' ευχαριστώ, αλλά πράγματι μαζί με το καλοδεχούμενο χιούμορ, περιμένω τη σκέψη σου πάνω στο θέμα που συζητάμε.
    Απλά στο δικό μου σχόλιο, θέλησα να ταιριάξω τη λέξη που χρησιμοποίησες με μια ομόηχη της, που να σου ζητά τη γνώμη σου για το θέμα, γιατί πράγματι αυτό με ενδιαφέρει πολύ.

    Νομίζω λοιπόν πως δεν πρέπει να μου ζητάς συγνώμη, όλα επιτρέπονται εδώ μέσα, ακόμα και αν κάποιος νοιώσει την αναγκη να μιλήσει άσχημα σε κάποιον, αρκεί να είναι αυθόρμητο και να αισθάνεται έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Βαγγέλη, θα επανέλθω καταρχάς στη συζήτηση περί Προέδρου και στη συνέχεια θα αναπτύξω και όλα όσα έχεις απαντήσει...
    Θεωρείς, λοιπόν, απ' οσα γράφεις οτι η Δημοκρατία συνίσταται στο να εκλέγεται, στη καλύτερη των περιπτώσεων, ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε 8 χρόναι κι οτι έτσι θα λειτουργεί το πολίτευμα.Πώς, όμως, συνδέεται αυτό με τη συμμετοχή του Πολίτη σε όλες τις πλευρέρς της κοινωνικής ζωής και οργάνωσης; Υπάρχει κάποιος τρόπος που διασφαλίζει πράγματι μέσα απο την εκπροσώπηση του ενός και μόνου ανδρός τη φωνή των πολιτών; Αυτό δεν φαινεται να σε ενδιαφέρει να το λύσεις καθόλου θεωρώντας ως πανάκεια την αρχή του Super Προέδρου...
    Η ανταπάντησή μου είναι οτι τα πράγματα δεν αλλάζουν με 'κερασάκια στη τούρτα' αλλά με τη τούρτα...Και εξηγούμαι: Αυτό που πρέπει οι πολίτες που ενιαφέρονται να αλλάξουν κάτι να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα είδος κινήματος που θα θέσει αρχικά υπο αμφισβήτηση τις υπάρχουσες θεσμικές νόρμες που ΔΕΝ λειτουργούν, όπως είναι η εκπροσώπηση, μέσα απο τη δημιουργία εντελώς νέων τρόπων δημοκρατικής διασφαλισής τους. Κι αυτό δεν γίνεται μεμονωμένα σε μια μορφή του συστήματος...αλλά σε πολλές.
    Ξέρεις, ο σημαντικότερος ιστορικός και κοινωνικός μετασχηματισμός δεν ήταν η ρωσική επανάσταση ούτε η Κίνα...αλλά η αλλαγή της κατάστασης του ρόλου της γυναίκας που κανένα πολιτικό κόμμα δεν είχε συμπεριλάβει σε πρόγραμμά του αλλά το θεωρούσε ως ένα υποπροϊόν του μάλλον δευτερογενές. Εξού και οι γυναίκες ακόμα και στη Ελβετία ψήφισαν για πρώτη φορά το 1974!!!
    Συντελέστηκε αυτή η αλλαγή με συλλογικό, ανώνυμο, καθημερινό τρόπο απο τις ίδιες τις γυνάικες...και κανείς απο τους ιθύνοντες νούς δεν το είχε προβλέψει...απλά γινόταν για καιρό και κανείς δεν το είχε δει να διαγράφεται. Μπορούμε να συζητάμε ώρες τι δεν πήγε καλά στη συνέχεια αλλά η ΑΡΧΗ είχε γίνει απο ένα ολόκληρο κίνημα...
    Το ίδιο ισχύει και για τους νέους σήμερα...αυτούς που κάποιοι λένε ΤΑ 15άρικα...κανένα πολιτικό πρόγραμμα δεν είχε προβλέψει οτι ξέρουν περί τίνος πρόκειται όταν συζητάμε ΕΜΕΙΣ για το δικό τους μέλλον. Κι όμως ξέρουν! Οι πολιτικοί ακόμα εξακολουθούν να μιλάνε τη δική τους γλώσσα αντί να αντιληφθούν οτι ο δικός τους ρόλος εν τέλει είναι να κατεδαφίσουν τις ιδεολογικές αυταπάτες που παρεμποδίζουν να γεννηθεί το νέο...κι αυτό το νέο, αγαπητέ μου Βαγγέλη, δεν μπορεί να βασίζεται σε συνταγές που έχουν αποτύχει...και μιάς και μιλάμε για προεδρική Δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή (20ο αιώνα...)....ακόμα περιμένω να μου δείξεις ...το δείγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Tεράστιο θέμα ανοίγουν τα όνειρά σου vagnes.
    Εγω αυτά τα ονειρεύομαι πάντως και ξυπνητός. Δεν εχω αυταπάτες πια όμως. Δεν βάζω πια στοίχημα οτι θα γίνουν και ειδικά όλα μαζι, απίθανο.
    Και θα σου πω γιατι :
    Επειδή πρέπει πρώτα αλλαγή νοοτροπίας του ίδιου του λαού, πράγμα δύσκολο αφου το βόλεμα του δεν θέλει κανείς να χάνει, ακόμα κι αν αυτό ειναι σε βάρος των υπολοίπων.

    Με καλύπτει το μεγα-σχόλιο της tractatus 8/1/2009 σχεδόν σε όλα.
    Μόνο μιά παρατήρηση :
    Θα ήθελα να νομοθετούν τεχνοκράτες αντι για δικηγοράκους που εκλέχθηκαν βουλευτές !
    Μου άρεσε οταν ο Σημίτης ειχε διορίσει υπουργούς μη εκλεγμένους. Τόλμησε να το κάνει και μπράβο του.
    Κανείς δεν θα με πείσει οτι οι εκλεγμένοι δικηγοράκοι θα νομοθετούν καλύτερα, αλλα κυρίως δεν θέλω να με πείσει κανεις οτι πρέπει να νομοθετούν !
    Αλλο πρέπει να κάνουν, να τηρούν τους ήδη υπάρχοντες νόμους, δόξα τω θεώ έχουμε χιλιάδες απο δαύτους και άκρη δεν βγαίνει !

    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κατ’ αρχήν Ελένη συμφωνώ με τα περισσότερα που λες, για τις γυναίκες και για τα παιδιά.
    Μου δημιούργησε πολύ άσχημη εντύπωση πως είναι δυνατόν να αποκαλούν μερικοί τα παιδιά του σχολείου 15αρικα (λες και πρόκειται για νομίσματα!!!) ίσως μιλούν αυτοί που δίνουν περισσότερο σημασία στα νομίσματα παρά στα παιδιά μας στο ίδιο το μέλλον μας.
    Δεν το παρατήρησα εγώ σε συζητήσεις που έκανα πάντως αυτό.

    Να κάνουμε κριτική για την «άγουρη» εξέγερση τους και τα αναπόφευκτα λάθη τους, είναι δικαίωμα του καθενός. αλλά οι απαξιωτικοί τίτλοι όταν πρόκειται για παιδιά που έχουν ευαισθησίες και αισθήματα παραπάνω και από μας αυτό μου χτυπάει πολύ άσχημα (για να είμαι επιεικής στην έκφραση μου).

    Τώρα όσο αφορά το θέμα μας. Η δημοκρατία δεν συνίσταται από την ύπαρξη ή όχι ενός συστήματος. Όχι, απλά το σύστημα που προτείνω είναι σαφώς καλύτερο και δίνει περισσότερες ευκαιρίες συμμέτοχής στον πολίτη που το υπάρχον δεν το κάνει.
    Αν το υπάρχον σύστημα είναι καλό για την Ελλάδα συζητάμε και αυτό νομίζω πως δεν μπορεί κανένας μας να το υποστηρίξει με επιχειρήματα .
    Πάντα στην πολιτική κοιτάμε να βρούμε πια διαδικασία βοηθάει να παλέψεις κάποιες διεκδικήσεις από καλύτερη θέση.
    Η προεδρική Δημοκρατία αυτό το κάνει με καλύτερο τρόπο κατά την άποψη μου και με βάση και τα όσα έχω σημειώσει στα σχόλια μου, για να μη τα επαναλάβω και εδώ. Ποτέ δεν είπα ότι αποτελεί πανάκεια.

    Είπες και συμφωνώ:
    «Αυτό που πρέπει οι πολίτες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν κάτι να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα είδος κινήματος που θα θέσει αρχικά υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες θεσμικές νόρμες που ΔΕΝ λειτουργούν, όπως είναι η εκπροσώπηση, μέσα από τη δημιουργία εντελώς νέων τρόπων δημοκρατικής διασφάλισης τους.
    Κι αυτό δεν γίνεται μεμονωμένα σε μια μορφή του συστήματος...αλλά σε πολλές.»
    Μια λοιπόν από τις πολλές θεωρώ πως είναι και το σύστημα, εκεί φυσικά που είναι και η αντίθεση μας.

    Η βεβαιότητα ότι η συμμετοχή του πολίτη δεν πέφτει στο κενό θα ξυπνήσει συνειδήσεις που σήμερα δεν μπορούν και δεν θέλουν να αναμιχτούν.

    Όταν η βουλή ψηφίζει μόνο με τα κριτήρια της πλειοψηφίας, που προέρχεται από συστήματα που νοθεύουν την αναλογική εκπροσώπηση, ποιος είναι ο τρόπος που ο απλός πολίτης θα αφυπνιστεί, θα αφήσει τη δουλειά του και θα πάει να προτείνει σε συνελεύσεις και οργανώσεις επαγγελματικές ιδέες που εκ των προτέρων γνωρίζει πως ούτε στο συρτάρι κάποιου υπουργείου δεν θα μπουν;
    Να ένας από τους λόγους γιατί δεν υπάρχει μαζικότητα και η αγωνιστικότητα είναι περιορισμένη στους συλλόγους στα κόμματα και σε άλλους φορείς.

    Όμως θα ήθελα την εξήγηση σου γιατί το παρόν σύστημα το θεωρείς καλύτερο σε σύγκριση με το προτεινόμενο (μια και δεν αναφέρεσαι καθόλου για την αντικατάσταση του), αφού πολλά από τα αρνητικά φαινόμενα με κύριο τις πελατειακές σχέσεις που αποτελούν μάστιγα για τον τόπο μας, το παρόν σύστημα όχι μόνο δεν τις περιόρισε αλλά τις ανήγαγε σε κυρίαρχη καθημερινή πρακτική σε «ιδεολογία» θα έλεγα του πολίτη που θέλει να εξυπηρετηθεί είτε νόμιμα είτε λιγότερο νόμιμα!

    Το παράδειγμα που ζητάς είναι εύκολο και μπορώ να σου μιλήσω για Κύπρο, Γαλλία, Αμερική, αλλά αυτό κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει πως πρέπει να συζητήσουμε γι αυτές τις χώρες έτσι ώστε να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς επιχειρήματα για τη δική μας.

    Τη σύγκριση των δύο συστημάτων προτείνω να κάνουμε και από κει να βγάλουμε συμπεράσματα για το συμφερότερο, όχι να βρούμε τα αρνητικά του ενός και να αποσιωπήσουμε τα αρνητικά του άλλου και μάλιστα αυτά που ζούμε καθημερινά.

    Τέλος για 4 χρόνια του προέδρου με καθολική εκλογή από τους πολίτες, μιλάει το σύστημα αυτό όχι για οκτώ.
    Μόνο αν ψηφιστεί ξανά σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να παραμείνει άλλα 4 και μετά φυσικά έρχεται η αποστρατεία.
    Αυτό από μόνο του δεν είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση.

    Απέχουμε πολύ από την πεμπτουσία της Δημοκρατίας που λέει: Η εξουσία πηγάζει από τους πολίτες και εξασκείται προς όφελος τους.
    Να περπατήσουμε μερικά βήματα μπροστά είναι η ελπίδα της πρότασης μου με βάση την αρχική τοποθέτηση μου και τα σχόλια που επακολούθησαν και όχι συνεχώς σημειωτόν ή πίσω που παρατηρούμε με τωρινό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τζονάκο δεν νομοθετούν τεχνοκράτες αυτό είναι που δεν έχεις καταλάβει με το σύστημα αυτό.

    Νομοθετεί η βουλή οι βουλευτές, οι τεχνοκράτες και όλοι οι άλλοι που θα αποτελούν την κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις αποφάσεις και τα νομοσχέδια που θα ψηφίζονται, όσα ψηφίζονται, από τη βουλή.

    Αν ένα νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ πως δεν έχει ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ και από άλλα κόμματα, αφού κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, (με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα της δύναμης των κομμάτων) και ένας νόμος για να ψηφιστεί θα απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία 50%+1!!

    Αυτό και μόνο τζονακο είναι κατάκτηση που δεν την έχουμε.

    Σήμερα όποιο κόμμα έχει την πλαστή πλειοψηφία στη βουλή (λόγω της ενισχυμένης αναλογικής που ισχύει) περνάει όποιο νομοσχέδιο γουστάρει, και μάλιστα μετά τα μεσάνυχτα πολλές φορές και με παρουσία ελάχιστων βουλευτών.

    Αυτό σου αρέσει;
    Αυτό το σύστημα πιστεύεις πως είναι το καλύτερο;
    Αυτό νομίζω πως πρέπει να συζητήσουμε και να αποδείξουμε.

    Όσο αφορά την τήρηση των νόμων αυτό μπορεί να λειτουργήσει πάλι καλύτερα, από ότι σήμερα, γιατί πάλι θα επαναλάβω πως τα νομοσχέδια για να ψηφιστούν θα πρέπει να είναι αποδεκτά και να ψηφίζονται τουλάχιστον από δυο κόμματα.
    Δες πόσο σημασία έχει αυτό το τελευταίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δεσμεύομαι να δώσω μιά απάντηση για να αποφύγουμε παρανοήσεις τουλάχιστον. Θα το κάνω μόλις μπορέσω γιατι δεν θέλω να απαντώ ουτε βιαστικά ουτε χωρίς ουσία.
    Θα επανελθω αύριο γιατι το θέμα ειναι πάρα πολυ μεγάλο κι ελπίζω να συνεχίσουμε και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Kαλημερα.
    Λοιπόν για να δω τι έχω καταλάβει και τι όχι.

    -Βασικά δεν ειπα οτι νομοθετούν τεχνοκράτες αλλα οτι θα έπρεπε να το κάνουν. Ως ενα βαθμό σίγουρα.

    -Οπως ειναι τωρα η κατάσταση, κατατίθεται νομοσχέδιο απο την κυβέρνηση και συνήθως υπερψηφίζεται αυτό απο την πλειοψηφία της κυβέρνησης, με την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει.
    Η λογική / τακτική μαντριού δεν μου αρέσει.
    Θα ηθελα κάθε βουλευτής να ψηφίζει κατα συνείδηση

    Εδω να πώ οτι ενας 'τεχνοκράτης' πρέπει να δρά ανεπηρέαστος με κριτήρια οχι κομματικής εξυπηρέτησης.
    Οπότε μπαίνει ενα θέμα εδω, ποιός πληρώνει τον τεχνοκράτη και τι του ζητάει να κάνει.

    Ενας δικηγοράκος της πλάκας που κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, επειδη ψιλοκαταλαβαίνει απο νομικά, θεωρείται με το ζόρι ειδικός και επιστήμονας ; Αυτο δεν ακυρώνει τους άλλους βουλευτές που δεν ειναι νομικοί ;

    * Οπως καταλαβαίνεις πού το πάω, οι δικηγόροι ειναι μιά μεγάλη πληγή για τον τόπο αφου κατασκεύασαν ενα Κράτος για δικηγόρους.

    Μη βγαίνω απο το θέμα, δηλ. βγαίνω αλλα κάνω να ξαναμπώ με τρόπο.

    -Συμφωνούμε οτι το υπάρχον σύτστημα νοθεύει την αναλογική εκπροσώπηση και εξ αυτού υπερψηφίζει με σκέτη πλειοψηφία στο όνομα της Δημοκρατίας.
    Επανίδρυση θεσμών λοιπόν. Οτι να ναι.

    -Σαν να σκέφτεσαι είτε κυβέρνηση συνεργασίας είτε ενα ιδανικό πολίτευμα όπου η αντιπολίτευση θα μπλοκάρει την κυβέρνηση όποτε δεν συμφωνεί και γιατι οχι, να καταθέτει νομοσχέδια.
    Ρομαντικό αλλα καλό.
    Στην Ελλάδα βέβαια όποια λέξη εχει μέσα ως πρώτο συνθετικό το αντι- θεωρείται ντε φάκτο και αντίπαλος, κάτι σαν πόλεμος, σφαγή, όχι σε όλα, λύσσα και άρνηση.

    -Αρμοδιότητες Προέδρου : Πρέπει να ειναι περισσότερες. Αν ηταν για διακόσμηση ας είχαμε και Δούκα, Πρίγκηπα και τέτοια.

    Αυτά, δεν μπορώ να πω περισσότερα τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ...έτσι όπως τα θέτεις τζονάκο μάλλον στα πιό πολλά σημεία συμφωνείς αν κατάλαβα καλά.

    Όσο για τον τεχνοκράτη που ενδέχεται αν επιλεγεί από τον πρόεδρο να γίνει υπουργός, δεν θα έχει την απόλυτη κυριαρχία που έχει ο σημερινός πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του.
    Θα ελέγχονται από τη βουλή ολοι.
    Αφου θα υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός νομοθετικής (βουλή) από εκτελεστική (κυβέρνηση) εξουσία.

    Θα απελευθερωθούν σιγα σιγα οι φωνές των βουλευτών (αφού κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα να γίνει υπουργός) και θα αρχίσουν να ψηφίζουν κατα συνείδηση και σύμφωνα με τα αιτήματα των πολιτών που τους ψήφισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Φίλε vagnes, σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου.
    Επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σ' αυτό το διάλογο για τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους.
    Άντε παιδιά, κάτι αρχίζει να κινείται, χάρις στο διαδίκτυο, που έδωσε λόγο σε ανήσυχους ανθρώπους που πνίγονταν. Είστε στη σωστή κατεύθυνση και δεν είστε μόνοι.
    Πιστεύω μόνο, ότι τέτοιες ιδέες θα πρέπει να ωριμάσουν πρώτα καλά, μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο στο διαδίκτυο, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, ώστε να θωρακιστούν στη συνείδηση των ελεύθερων πολιτών, πριν συγκρουστούν με το πολιτικό κατεστημένο, που διαθέτει όλα τα μέσα μαζικής επιρροής για να τις απαξιώσει εύκολα στη συνείδηση των ανύποπτων πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Φίλε vagnes, σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου.
    Επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σ' αυτό το διάλογο για τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους.
    Άντε παιδιά, κάτι αρχίζει να κινείται, χάρις στο διαδίκτυο, που έδωσε λόγο σε ανήσυχους ανθρώπους που πνίγονταν. Είστε στη σωστή κατεύθυνση και δεν είστε μόνοι.
    Πιστεύω μόνο, ότι τέτοιες ιδέες θα πρέπει να ωριμάσουν πρώτα καλά, μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο στο διαδίκτυο, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, ώστε να θωρακιστούν στη συνείδηση των ελεύθερων πολιτών, πριν συγκρουστούν με το πολιτικό κατεστημένο, που διαθέτει όλα τα μέσα μαζικής επιρροής για να τις απαξιώσει εύκολα στη συνείδηση των ανύποπτων πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. "νέο πολιτικό σύστημα" σ΄ ευχαριστώ.

    Η επίσκεψη μου στον ιστοχώρο σου μου αποκάλυψε πολλά από αυτά που εδώ συζητήσαμε.
    Από αρχαιοτάτων χρόνων μας άρεσε σαν λαός να ασχολούμαστε με την πολιτική, όμως οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λάβει ενεργό μέρος στην πολιτική περνάνε συχνά από σκοτεινά "κανάλια" που απαιτούν θυσίες που λίγοι, πιστεύω είναι διατεθειμένοι να υποστούν.
    Αυτό σχεδόν σχεδιάζεται και επιβάλλεται από τους επαγγελματίες της πολιτικής και τους "εκμεταλλευτές" της οικογενειοκρατίας.
    Είμαι από πολύ καιρό σίγουρος πως ένα, μικρό έστω, βήμα για το σπάσιμο αυτής της νοσηρής κατάστασης είναι και η αλλαγή του σημερινού συστήματος με το προτεινόμενο, της προεδρικής Δημοκρατίας.
    Σ' ευχαριστώ και θα φροντίσω με κάποια ευκαιρία να επανέλθω στο θέμα σύντομα ώστε να έχουμε και τις δικές σου απόψεις που θα μας βοηθήσουν στην εξαγωγή και άλλων χρήσιμων συμπερασμάτων.

    Πιστεύω θα είναι χρήσιμο να κρατήσουμε μια επαφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. diabasa kapou : h ennia tou xristianismou exei ena megalo paradokso mias kai enas mono pragmatikos xristianos uphrkse kai pe8ane pano ston stauro...!!!!!
    aytos den htan kai o dhmokratikoteros olon???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;