ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

Προσυμφωνο ονοματικης συμφωνιας...

Σημερα Φεβρουαριος του 2010(;) οι κατωθι υπογραφοντες συμφωνησαν οπως αποδεχτουν το προτεινομενο, απο τον εναν εκ των συμβαλλομενων αποκαλουμενο απο τουδε και στο εξης νονό Νιμιτς, ονομα για το κρατος των Σκοπιων το οποιο ειναι το εξης:
"Μακεδονικη Ανεξαρτητη Κεντρικη Ευρωπαϊκη Δημοκρατικη Ομοσπονδια Νεας Ιστορικης Αναδιαμορφωσης" και χαριν συντομιας και ευκολιας, θα αποκαλειται διεθνως με τα αρχικα των ως ανω λεξεων που απαρτιζουν τη συνθετη αλλα και πολυπλοκη αυτη ονομασια, ητοι: "Μ.Α.Κ.Ε.Δ.Ο.Ν.Ι.Α." (με τελείες) και οι κατοικοι αυτου Μ.Α.Κ.Ε.Δ.Ο.Ν.Ε.Σ. (με τελείες κι' αυτοι) οπως και πριν αλλωστε που λεγοταν Π.Γ.Δ.Μ. και οι κατοικοι αυτου ΠΟΥ.ΓΟΥ.ΔΟΥ.ΜΙΔΕΣ!
Συμφωνα με το ιδιο ως ανω συμφωνητικο, επετραπη η προς Ανατολας επεκταση του εν λογω κρατους εως την Ινδιαν, προς Δυσμας το πολυ εως Γαλλιαν, προς βορραν δε, εως λιγο πιο κατω απο τα συνορα της πρωην Ε.Σ.Σ.Δ.
Απηγορευθη ρητως και κατηγορηματικως η προς Νοτον επεκτασις και ετσι τα Νοτια συνορα θα παραμενουν ως εχουν.
οι υποραφοντες:
1) Οι Σκοπιανοι γονεις
2) Οι Νοτιοι γειτονες
3) Ο νονος

ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Αφου ετσι και αλλιως το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα υπαρχει στον τιτλο, απο το ποσα και ποια προσδιοριστικα επιθεματα, προθεματα και υποθεματα θα εχει αυτο το ονομα, θα εξαρτηθει και η μετεπειτα σταση και πολιτικη του κρατιδιου;

2) Αν η εκαστοτε δικη μας κυβερνηση, εξασκησει σοφη και μετρημενη Εξωτερικη πολιτικη συνεργασιας και συναδελφωσης των δυο λαων - που ηδη ειχε ξεκινησει- το οποιοδηποτε ονομα ειναι δυνατον να σταθει εμποδιο στην θετικη αυτη εξελιξη;

3) Ειναι δυνατον να ειναι προς το συμφερον των δυο χωρων, η αρνηση επιτευξης συμφωνιας για τον συν-καθορισμο ονοματος και η εξ αυτου του λογου, οξυνση της επικρατουσας σημερα καταστασης και των επωφελων διμερων σχεσεων;

4) Ποιους εξυπηρετει η οξυνση των σχεσεων, αν οχι τα σχεδια οσων επιβουλευονται την ειρηνικη συμβιωση, διαβιωση και συνεργασια των δυο χωρων;
Τα σκοτεινα και υποπτα κεντρα -που γνωριζουμε οτι υπαρχουν- συνεπικουρουμενα σκοπιμως ή οχι απο ακραια κομματα, δημιουργουν τεχνητες εστιες εντασης και εθνικιστικων (φανατικων) φαινομενων με σκοπο τη μελλοντικη και επικινδυνη εκμεταλευση τους.

ΛΥΣΗ:
Εκει που σημερα εχουν φτασει τα πραγματα, η διαφυλαξη του γοητρου και του πολιτικου και οικονομικου συμφεροντος της χωρας μας, εξασφαλιζεται και εξυπηρετειται περισσοτερο, απο μια πολιτικη ενεργους διαθεσης συμβιβασμου και κατανοησης, προς χαριν της συνεχισης και ενισχυσης του κλιματος καλης γειτονιας και αμοιβαια επωφελους συνεργασιας των δυο χωρων και των πολιτων τους, παρα με τη στειρα και αναποτελεσματικη αρνηση για ενα επουσιωδες θεμα -ουτως ή αλλως- οπως κατεληξε να ειναι η αποδοχη ή οχι ενος ονοματος.

34 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με τη λύση που δίνεις αλλά δεν νομίζω οτι όλοι αυτοί θα σκεφτούν τόσο νηφάλια ειδικά μετά τις περίφημες δημοσκοπήσεις που τελικά με βάση αυτές θα αποφασίζουμε τα πάντα κατά πως φαίνεται στην ζωή μας. ΄
    Ολα τα άλλα είναι πράγματι ένα διαρκές παιχνίδι που πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να πάει ακόμα και σε εκλογές :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως, ενα θέμα όπως η ονομασία κατέληξε να ειναι το σοβαρότερο ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής και να έχουμε και την αίσθηση οτι χάνουμε κιόλας.
    Αν και γέλασα με την αρχή του κειμένου σου, οι ερωτήσεις σου στη συνέχεια ειναι σοβαρές και κάθε νοήμων πολίτης θα τις έχει σκεφτεί λίγο-πολύ.
    Η λύση που προτείνεις ειναι καλή με την προϋπόθεση οτι στο εξής θα είμαστε σε συνεχή συναγερμό ως χώρα για τυχόν αλυτρωτικές βλέψεις γειτόνων.
    Δεν θα κάνουμε πάντα εμείς το καλό το παιδί. Ο μέσος Ελληνας ( οχι εγω ) φοβάται οτι θα χάσει μέρος της πατρίδας και της Ιστορίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. tractatus
    Να πως "εντεχνα" γινονται εχθροι δυο γειτονικοι λαοι που δεν εχουν να ωφεληθουν τιποτε απο μια παραλογη αντιπαραθεση.
    Παντα οι εθνικιστικες εως ρατσιστικες υπερβολες γινονται τα εργαλεια για επιβολη σκληρων μετρων ακομη και εντασεων, που παντα εξυπηρετουν ποικοιλομορφα συμφεροντα.
    Εδω ειναι που πρεπει να αντιστεκομαστε ολοι σε τετοιες μεθοδευσεις.
    Να αναδειξουμε ολοι ποσο αστειο ειναι να χασουμε τη φιλια τη συνεργασια και την ειρηνικη διαβιωση μας με τους γειτονους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tzonako
    Η σατυρικη αποψη της πραγματικοτητας παντα μου αρεσει γιατι δινει με πιο ξεκαθαρο τροπο τα μηνυματα που η σοβαρη αναλυση δεν κατορθωνει παντοτε.
    Ηδη αυτο που αναφερεις για τις βλεψεις των γειτονων ειναι μια αρνητικη εξελιξη στην αποψη σου, για τη συμβιωση και τη καλη γειτονία με το λαο της χωρας χωρις ονομα!!!! Αυτη η αποψη για μενα ειναι πλαστη ψευτικη δεν υπαρχει. Προσπαθουν να μας την επιβαλλουν αυτοι που μας εχθρευονται.
    Για ποιο λογο θα πρεπει η κυβερνηση με τους χειρισμους της να μας βαλει σε ενα συνεχη συναγερμο οπως λες;
    Ενας συναγερμος με την Αλβανια, ενας με την Τουρκια ενας τωρα αυτος. Ποιος ειναι αυτος που θελει να μας βαλει στην γυρω γυρω διαρκη απειλη;
    Αν εχουμε μονο φιλους γυρω μας καννενα υποπτο συμφερον δεν μπορει να εκδηλωθει.
    Εκει πρεπει να στοχευουμε ολοι, ειναι πολυ σοβαρο αυτο.
    Οι Ελληνες εχουμε να κερδισουμε τα παντα, μονον αν κανουμε "επιθεση" φιλιας σε ολους τους γειτονους.
    Υπαρχει καποιος υπουργος Εξωτερικων αυτο να το καταφερει;
    Αυτος θα ειναι χρησιμος και ωφελιμος για τη χωρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με το Tzonako. Από επιθέσεις φιλίας, αλλο τίποτα. Δηλαδή που είμαστε εχθρικοί με τα Σκόπια. Η Θεσσαλονίκη γεμάτη είναι από Σκοπιανούς επισκέπτες. Το καλοκαίρι η Χαλκιδική. Οι δικοί μας πάνε εκεί για καζίνο μέχρι και για οδοντίατρο. Απλά να πάρουνε χαμπάρι ότι δεν πρέπει να μας "πατάνε στο κάλο". Να βάλουνε λίγο νερό στο κρασί τους και να μην προκαλούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατι grammatea μου ειναι προκληση να θελουν να λεγονται Νεα Μακεδονια και δεν θα ειναι προκληση αν δεχτουν το ονομα που εμεις προτεινουμε ας πουμε Βορεια Μακεδονια;
    Δεν σου φαινεται αυτο το παιχνιδι στημενο απο καποιες αλλες δυναμεις που θελουν να μας εχουν του χεριου τους, ωστε ανα πασα στιγμη να δημιουργουν εντασεις με το πατημα ενος κουμπιου;
    Γιατι για ενα επουσιωδες θεμα τοση σπουδη και για αλλα θεματα τσιμουδια;
    Που ειναι η σοβαρη εξωτερικη πολιτικη να τα σαρωσει ολα στο διαβα της;
    Η ανυπαρξια αυτης της πολιτικης τοσα χρονια, μας οδηγει στα σκοτεινα σκαλοπατια της εντασης
    και των προκλησεων.
    Σε ενα πραγμα στη ζωη του ειχε δικιο ο Μητσοτακης και αυτο δεν μπορεσε να το πραγματοποιησει.
    Τι προβλημα θα ειχαμε σημερα αν ειχαμε δεχτει την ονομασια που προτεινε "Σλαβικη Μακεδονια";
    Ποιο το πραγματικο οφελος μας αν πετυχουμε το δικο μας ονομα;
    Πυρρειος νικη, δυστυχως θα ειναι με καθολου οφέλη.

    Λυπηθηκα ειλικρινα για τη μεθοδευση και τη μη εκλογη σου αλλα θα τα ξαναπουμε στο χωρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Όνομα
    Δεν το λένε ρητά.
    Οι περισσότεροι το αφήνουν να εννοηθεί. Μα τι χίμαιρες είναι αυτές τώρα; Μακεδονία ήταν εδώ και 60 τόσα χρόνια, ας προσγειωθούμε επιτέλους που προσπαθούμε να καβαλήσουμε το Βουκεφάλα και να φτάσουμε στα πέρατα με τη μεγαλομανία μας.
    Μας κλείνουν το μάτι...τς τς τς κι αυτοί οιεθνικιστές...ο Σαμαράς, ο Παπαθεμελής, καθόλου στη μόδα τελευταία καθόλου...
    Δεν εξετάζω την ουσία, ούτε θεωρώ πως μπορούμε να επιβάλουμε εμείς σε έναν λαό το όνομά του, πλαστό, ψευδεπίγραφο, ανιστόρητο, αυτό του δώσανε, μ' αυτό μεγάλωσε.
    Είναι αυτή η εύκολη αλλαγή σημαίας, ιδεολογικού στρατοπέδου, των πνευματικών ανθρώπων αυτής της χώρας. Αυτοί που έχουν το βήμα και τις δυνατότητες να καθοδηγήσουν, να δώσουν έστω μια κατεύθυνση σε μας τους χαμένους σ' αυτήν τη μπερδεμένη εποχή, μοιάζουν οι ίδιοι να παραπαίουν περισσότερο.
    Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια μέχρι ειδικό μάθημα στα σχολεία γίνονταν για το Μακεδονικό. Ας τολμήσει ένας άνθρωπος να βγάλει έστω μια φορά από τα αρχεία τους λόγους εκείνους τους πύρινους και να τους αντιδιαστείλει με τις σημερινές γαργάρες των ιδίων.
    Πριν και Μετά.
    Τι δηλαδή, πιο πολλά ξέρουν οι διαφημιστές ινστιτούτων αδυνατίσματος;
    posted by Gyristroula @ 9:06 AM 0 comments
    Monday, April 04, 2005

    Αυτά τα έγραφα σε ανύποπτο χρόνο, vagnes, και είναι μια άλλη οπτική στα όσα λες ή μάλλον είναι μια εξήγηση γιατί δεν πιάνει πια η φωνή της λογικής και η επίθεση φιλίας που προτείνεις.
    Από τη μια έχουμε έναν λαό που γαλουχήθηκε μ' αυτό το όνομα και ονειρεύεται Μεγαλέξανδρους και μεγαλεία, από την άλλη εμάς που του τραβάμε αυτό το όραμα, λέγοντας δικό μας είναι άστο κάτω, βρες δικό σου. Οι μεγάλοι και οι μικρομέγαλοι δεν το εκμεταλλεύονται στο βρόντο, υπάρχει θέμα λοιπόν. Ο grammateas και πολλοί βόρειοι συμπολίτες μας έχουν μια άλλη ευαισθητοποίηση επί του θέματος, αν και συχνά δεν την εκφράζουν ανοιχτά για το φόβο μην τους προσάψουν εθνικισμό.
    Δεν είναι λοιπόν όλο αυτό ένα κατασκεύασμα, κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει έδαφος και δεν ωφελεί να εθελοτυφλούμε. Ναι, άλλο βόρεια, άλλο νέα Μακεδονία. Το ένα προσδιορίζει γεωγραφικά, το άλλο εθνοτικά, γι' αυτό και δεν θα το δεχτούν το πρώτο οι γείτονές μας.
    Για μένα η "λύση" βρίσκεται στο να δεχθούμε εμείς να λέγονται όπως θέλουν και στο να απορρίψουν αυτοί οποιαδήποτε αλυτρωτική διεκδίκηση, λόγω του ονόματός τους. (συγνώμη για την κατάχρηση χώρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε VAGNES,

    Δεν διαφωνώ καθόλου στο σκεπτικό σου, αλλά δυστυχώς ο φανατισμός και η μικροκομματική σκοπιμότητα θα επικρατήσει της λογικής. Η προσέγγιση με τα Σκόπια πρέπει να γίνει επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει ως κράτος να κρατήσεις κάποια όπλα διότι σήμερα είναι η Ανω Μακεδόνία, αυριο είναι η Βόρεια Κύπρος. Το έχω πει πολλές φορές ότι η φασαρία για όνομα είναι χαμένη υπόθεση. Το ζήτημα είναι να χάσουμε όσα λιγότερα γίνεται.Κανέναν δεν έχω συναντήσει που να ξέρει ότι υπάρχει κράτος με το όνομα FYROM και κανένας δεν γνωρίζει ότι η Μακεδονία είναι τμήμα της Ελλάδας. Αυτή η αντίληψη έχει παγιωθεί έξω και δεν μπορεί να αλλάξει με κανέναν τρόπο. Για λόγους «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά» είναι καλό να υπάρχει ένας γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα.
    Πάντως εκλογές δεν βλέπω για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Vagnes Καλησπερα
    Σου εχω γραψει κατι στο κειμενο της Βοηθειας.Αν θελεις απαντησε μου.
    Σε ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οταν gyristrula και αλλοι φιλοι τα ακραια εθνικιστικα αισθηματα και τα κομματα που τα υποθαλπουν, συνεχως οξυνονται τοτε ολες οι αντιδρασεις ξεφευγουν απο τη λογικη και φανατιζουν αναλογα και τους Σκοπιανους και οσους δεν μας βλεπουν ως Ελληνες με καλο ματι.
    Που ειναι αυτη η πνευματικη ηγεσια των πανεπιστημιων να αρθρωσει μια σωστη και μετρημενη κουβεντα για ολα αυτα.
    Πνευματικη ηγεσια ειναι αυτη ή πνευματικη αφασια
    Που βρισκεστε κ.κ καθηγητες;;
    Παρτε το λογο επιτελους.
    ΜΙΛΗΣΤΕ ή σωπαστε δια παντος.

    Δεν θελω να σας στεναχωρησω, φιλοι μου, αλλα δειτε που μπορει να φτανουν και τι αποτελεσματα μπορει να εχουν οι εθνιστικες κουβεντες ενθεν και κακειθεν (διορθωσε με Θερσιτη) σε τουτη την ιστοσελιδα ντροπη για τους δημιουργους της http://www.bulgarmak.org/you_tube.htm
    Ολα αυτα τα γελοια δεν θα υπηρχαν αν ειχαμε αποδεχτει τοοοοτε το ονομα "Σλαβικη Μακεδονια"
    Ποτε δεν ειναι αργα. Το ονομα ας το καθορισουν οι Σκοπιανοι και ο Νιμιτς τελεια και παυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ndn φιλε μου Μακεδονα
    Πες μου σε παρακαλω δεν υπαρχουν αλλες χωρες στη γη που η ονομασια τους να παραπεμπει και σε μια περιοχη ή τοπωνυμιο αλλης χωρας;

    Απολυτα συμφωνω βλεπεις με αυτο που τοσο απλα ειπες στο σχολιο σου:
    "...η φασαρία για όνομα είναι χαμένη υπόθεση"
    Επιτελους δεν καταλαβαινουμε οτι η ενταση στην περιοχη, για ενα αστειο θεμα οπως ειναι το ονομα, την πιο προοδευμενη χωρα μπορει να βλαψει περισσοτερο, εμας δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αληθεια ρωταω την ομηγυρη, ποιος ηταν αυτος που πρωτος κινησε το θεμα με το ονομα;
    Ηταν πολιτικος ηταν καθηγητης, δημοσιογραφος τι ηταν τελος παντων αυτος που το εκανε θεμα;
    Γνωριζει κανείς φιλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν δεν κάνω λάθος το θέμα κίνησε ενας αλβανικής καταγωγής συγγραφέας στα Σκόπια κι ενας Σέρβος καθηγητής στη συνέχεια. Δεν θυμάμαι ονόματα.
    Αυτο πριν 18 χρόνια περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τζονακο μου εισαι φοβερος.
    Θα ηθελα για τον Ελληνα που πρωτος ξεκινησε την ιστορια να μας πεις αν γνωριζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολλά παραδείγματα φίλε vagnes.

    Το πιο χαρακτηριστικό είναι η (πανέμορφη) Βρετάννη που μπορεί να συνορεύει με την Μεγάλη Βρεταννία, είναι όμως κομμάτι της Γαλλίας!

    Είμαι σίγουρος όμως ότι θα υπαρχουν κι άλλες περιοχές στον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλή ερώτηση vagnes.
    Ομολογώ οτι δεν ειμαι σίγουρος.
    Θα το ψάξω όμως.

    NdN, η Βρετάνη δηλαδη ονομάζεται όπως η Βρετανία ; αστοχο παράδειγμα.
    Οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να ονομαστούν Ελληνία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πρασινο λικερ
    Να δωσεις τα τηλεφωνα και τις πληροφοριες που λες και στους δυο μας για να τα κοινοποιησουμε μεσα απο τα ιστολογια μας.
    Τις πληροφοριες θα τις διαβασει ο τραγικος πατερας πρωτα στον σχολιαστη, γιατι με αυτον πρωτοηρθε σε επαφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τζονακο
    Τα Σκοπια θελουν ονομα περιοχης της Ελλαδας, οπως και η Βρετανια εχει ονομα περιοχης της Γαλλιας που μας λεει ο ndn.
    Για να δουμε υπαρχουν αλλα παραδειγματα τετοια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και η πολιτεια Νέο Μεξικό τως ΗΠΑ συνορεύει με το Μεξικό. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά το βρήκα στον γουγλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. τα παραδείγματα είναι απαραίτητα όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά όλοι οι άλλοι λαοί σύνορα δεν είχαν, διαφορετικές κουλοτύρες δεν είχαν, γλώσσες, θρησκείες, πολέμους...εμείς γιατί τα κουβαλάμε όλα απο το Βυζάντιο και τα επιλύουμε βυζαντινά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρεπει να βρουμε ποιος Ελληνας το ξεκινησε και ποιος το εκμεταλευτηκε στη συνεχεια, για να βγαλουμε πιο σωστα συμπερασματα και να καταλαβουμε τι παιζεται και απο ποιους.
    Το πιο πιθανο ξεκινησε απο μικροκομματικο συμφερον και κατεληξε να μας απασχολει περισσοτερο και απο τα σοβαρα αλλα προβληματα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ndn η υπαρξη και μονον τετοιων ομοιων περιπτωσεων αποδεικνυει περιτρανα ποσο κουτο ειναι να σχολουμαστε με αυτο το θεμα.
    Για τη μεγεθυνση που πηρε το θεμα, ευθυνονται το ΥΠΕΞ μας και οσοι εκτός Ελλαδας εντεχνα διατηρησαν αυτο το κλιμα τοσα χρονια, για να επιτυχουν τα κρυφα σχεδια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ φοβάμαι, vagnes, ότι είναι αλλού το θέμα. Τι σημασία έχει πώς ξεκίνησε και από ποιον η ενασχόληση με το όνομα, αφού το όνομα υπήρχε από τη δημιουργία της Γιουγκοσλαυίας του Τίτο και μάλιστα δεν ήταν μια αυθαίρετη ονομασία, αφού πάντα υπήρχε μια μειονότητα σλαβομακεδόνων και εντός και εκτός Ελλάδος;
    Κι αυτή η μειονότητα εντός Ελλάδος είναι ακόμα υπαρκτή και με πολλά αρνητικά βιώματα στο... ενεργητικό της, όπως όλες σ'αυτό τον τόπο.
    Εγώ, νότια ελληνίδα, δεν είχα ιδέα και δεν πίστευα στ' αφτιά μου, όταν κάποιος συνάδελφός μου μου είπε κάποτε:"Εγώ είμαι από αυτούς που δεν υπάρχουν", χωρίς κανένα φανατισμό ο άνθρωπος, χωρίς καν πικρία ή διάθεση επίκρισης, αλλά μάλλον με ένα πικρό χιούμορ. Κι όμως όταν τραγούδαγαν τα τραγούδια τους σε κανένα γάμο ή πανηγύρι, τους πλησίαζε ο χωροφύλακας και τους σταματούσε. Εκεί είναι οι ρίζες, vagnes, εκεί ποντάρει ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, όχι στο όνομα αυτό καθεαυτό, μα στην άρνηση να δούμε και να αποδεχτούμε τις διαφορές, να κατανοήσουμε πως στο μεγάλο χωνευτήρι των βαλκανίων πολλά πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο, όπως μας βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. όπως είπε κι ο Λαζόπουλος χτες ας ονομαστεί κάτω Σερβία..ΣΩΣΤΟΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι αιτιες υπαρχουν παντα και συμφωνω με αυτα που λες gyristroula στο σχολιο σου, εχει σημασια ομως και ποιος δινει την αφορμη που χρειαζεται για να αναδειχθει κατι σε συγκεκριμμενη στιγμη.
    Η εξεταση αυτη αποδεικνυει αν καποιος επαιξε το ρολο του προβοκατορα και ποιος ειναι αυτος ή αν ξεκινησε απο μικροκομματικα οφελη ή τελος απο ανθρωπινη αφελεια και επιδειξη ακρατου πατριωτισμου.
    Συμφωνοντας μαζι σου, ειναι δευτερευον αυτο το θεμα, αλλα αξιζει μιας διερευνησης για να εξαγουμε και ασφαλεστερα συμπερασματα για προθεσεις, διαθεσεις, εως και μελλοντικες επιθεσεις.
    Σε ολα τα μεγαλα και τραγικα ιστορικα γεγονοτα η αφορμη εδωσε το εναυσμα για τις καταστροφες που ακολουθησαν και τις συνεπειες αυτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλως ορισες Νικο κ. πραγματι θα μπορουσαν να βρεθουν δεκαδες ονοματα, αλλα το κυριοτερο λογο για το ονομα τον εχει η ιδια η χωρα και οχι οι γειτονες που καποια στιγμη ξυπνησαμε και ειπαμε οχι στο ονομα Μακεδονια, που ειχε η χωρα τους απ' οταν ηταν ενωμενη η Γιουγκοσλαβια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ελα να δείς τους συνειρμούς στο blog μου αλλά θα μείνεις μέχρι το τέλος για να τα δείς όλα...είμαστε τόσο μα τόσο κοντά τελικά με όλα αυτά στις μέρες μας και όχι μόνο με το σκοπιανό...με όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε μου Vagnes,

    Επειδή το blog σου (και τα σχόλιά σου γενικότερα) διαπνέονται από το αρχαιοελληνικό "μέτρον", θα ήθελα να επισημάνω ότι το "μέτρον άριστον" θα πρέπει να κυριαρχεί στα σχόλια και των δύο πλευρών -και αυτών δηλαδή θεωρούν ως "θέμα" την ονομασία της γειτονικής χώρας, και αυτών που δεν το θεωρεί.

    Να θυμηθούμε ότι κανένα ελληνικό κόμμα δεν αδιαφορεί γιά την ονομασία: Ολα, μηδε του ΚΚΕ εξαιρουμένου, υποστηρίζουν την σύνθετη ονομασία.

    Επίσης, σήμερα που η βαλκανική έχει ουσιαστικά τριπλασιάσει τον αριθμό των ανεξαρτήτων κρατών (διάβαζε εθνικών), θα πρέπει να είμαστε (εμείς οι πολίτες) εξαιρετικά υποψιασμένοι γιά τις "προθέσεις" αμφοτέρων των πλευρών (και της ελληνικής).

    Ο "οικονομικός εναγκαλισμός" της FYROM από την Ελλάδα, όπως προτέινεις, έχει συντελεστεί σε βαθμό 30% κατά μέσο όρο: οι τομείς της οικονομίας που ελέγχονται από επιχειρήσεις ελληνικών οικονομικών συμφερόντων είναι τεράστιος.
    Εν τούτοις, οι "αλυτρωτικές" τάσεις των γειτόνων μας δεν περιορίστηκαν... αντίθετα

    Οι οικονομικές επίσης παράμετροι από την χρήση του ονόματος είναι σημαντικές: Οσο και αστείο αν ακούγεται, μέχρι και ο "Μακεδονικός Χαλβ'ας" έχει γιά κάποιους τεράστια σημασία.

    Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι χρειάζεται προσοχή μήπως μαζί με την αρνηση -και συμφωνώ - της πατριδοκαπηλίας, αρχίσουμε να ντρεπόμαστε μήπως χαρακτηριστούμε "πατριώτες".

    Ανέφερα κάποια επιχειρήματα της "πρώτης" πλευράς, όχι επειδή τα ενστερνίζομαι, αλλά επειδή οι περισσότεροι φίλοι υποστήρίζουν τα επιχειρήματα της "δεύτερης"

    Μετρον Αριστον, ας το θυμώμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. sxoliasti φιλε μου
    Θα σου πω το σπουδαιοτερο επιχειρημα, κατα την αποψη μου, απο τη αντιπερα οχθη που διαλεξα.
    Τα Σκοπια ονομαζοταν Ομοσπονδιακη Δημοκρατια της Μακεδονιας (ή καπως ετσι) οταν η Γιουγκοσλαβια ηταν ενωμενη. Οταν λοιπον με αυτο το ονομα γεννηθηκαν ολοι οι σημερινοι κατοικοι του κρατιδιου ποιοι ειμαστε εμεις που μπορει αυτο να τους το αμφισβητησουμε και μαλιστα μετα απο τοσα χρονια σιωπης;
    Με βαση πιο δικαιωμα το απαιτουμε;

    Θα κανω μια τολμηρη υποθεση για να δουμε το μεγεθος της παραλογης απαιτησης μας:
    Ας υποθεσουμε οτι η Ιταλια ζητα, να αλλαξει το ονομα της Αυστριας για παραδειγμα, επικαλουμενη οτι αυτο προερχεται απο δικες της παραδοσεις και Ιταλικες περιοχες ή τοποθεσιες.
    Πως θα μας φανει αυτο σαν λογικη; Ας παρουμε το παραπανω σαν παραδειγμα και να το επεκτεινουμε σε ολο τον πλανητη και ας αρχισουμε τις αναζητησεις για Παλαιστινη, Ισραηλ, Ιραν, Περσια, Ινδια, Ιρακ, Μεξικο, Μαροκο , Αρμενια, Κουρδισταν, Πακισταν, Υεμενη, Καταρ, Κουβεϊτ, Νοτια Αφρικη, Ζηλανδια, Κινα, Ιαπωνια, και οποια αλλη χωρα που μπορει καποιος να σκεφτει.
    Αξιζει να δημιουργουνται προσθετα προβληματα τριβων και εντασεων απο το λογο της διεκδικησης της πατροτητας και μητροτητας ενος ονοματος;
    Σε λιγο θα ζηταμε εξεταση DNA για την προελευση του καθε ονοματος κρατους, περιοχης και τοποθεσιας.
    Το ζητουμενο ειναι εμεις σαν λαοι να προσπαθουμε με τις αποψεις μας να μειωνουμε τις εστιες εντασης του πλανητη και οχι να ριχνουμε λαδι στις διαφορες φωτιες που εντεχνα αναβουν τα πολλα και κρυφα συμφεροντα.

    Ενα δευτερο σημειο που θα ηθελα να επισημανω.
    Επειδη τα κομματα συμφωνουν στη συνθετη ονομασια αυτο αυτοματως δεν συνεπαγεται πως ειναι και το σωστο!!
    Τα κομματα μας ολα μηδενος εξαιρουμενου μας εχουν χορτασει με ατελειωτες λιστες σφαλματων.
    Ποσο ευκολο θα ηταν να βρουμε τις σωστες πολιτικες των σημερινων κομματων της χωρας μας;
    Ας κανουμε μια προσπαθεια, θα εχει πολυ ενδιαφερον αν βρουμε τα σωστα και θετικα τους να ειναι περισσοτερα απο τα λαθη και τα αρνητικα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλό μήνα vagnes!

    Tα παραδείγματα άλλων κρατών που αναφέρεις δεν είναι ίδια με την δική μας περίπτωση.
    Εαν και οι γείτονες μας έμεναν απλώς στον γεωγραφικό τους χαρακτηρισμό δεν θα υπήρχε πρόβλημα, άλλωστε ένα κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας κατοικούν και αυτοί. Η επίκληση όμως περί Μακεδονικού έθνους (πριν 100 χρόνια δεν υπήρχε) και η παραχάραξη της ιστορίας ισχυριζόμενοι ότι είναι απόγονοι των Αρχαίων Μακεδόνων και του Μ.Αλεξάνδρου όταν αυτοί είναι Σλαύοι και ομιλούν Σλαυικές διαλέκτους τι σημαίνει; Γιατί αυτή η πρεμούρα να σφετεριστούν κάτι που δεν τους ανήκει;
    Και αυτή η δική μας υποχώρηση και αδιαφορία ως που θα φτάσει;
    Και γιατί οι καλες σχέσεις με το γείτονα πρέπει να επιδιώκονται μόνο με δική μας υποχώρηση;
    Αν στο σπίτι που μένεις ο γείτονας σου σου δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα θα υποχωρούσες συνεχώς για να τα έχεις καλά μαζί του;

    Ειλικρινά δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε αλλά όσο με ενοχλούν οι φανατισμοί των συλλαλητηρίων, άλλο τόσο με ενοχλεί και αυτή η συνεχώς υποχωρητική στάση προς τους γείτονες. Και πιο πολύ απ' όλα με ενοχλεί πως μας πήραν χαμπάρι ακόμη και οι Σκοπιανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλως ορισες φιλε greconik
    Η προσπαθεια μου με την αναρτηση μου αποβλεπει στο εξης απλο (κατα την αποψη μου):
    Να μη συνδεσουμε τις οποιες παραλογες και ανιστορητες εδαφικες (αλυτρωτικες) απαιτησεις τους, με το αναφαιρετο δικαιωμα τους να επιλεξουν πως θελουν να αποκαλειται η χωρα τους.

    Αν μετα οι αλυτρωτικες απαιτησεις τους αρχισουν να λαμβανουν καποια μορφη (αν τολμησουν να αρχισουν ποτε) θα τις αντιμετωπισουμε ολοι ως μια γροθια ενωμενοι.
    Αλλο ομως αυτο το θεμα αλλο το ζητημα της ονομασιας.
    Νομιζω προσπαθουν να μας φανατισουν οι κυκλοι που επιβουλευονται δυσαρεστες και κερδοφορες γι΄αυτους εξελιξεις στα Βαλκανια, και γ΄ αυτο δεν πρεπει να συνεχιζουμε να "τσιμπαμε".
    Καθε ρηξη ή ενταση ή ακομη και πολεμικη συρραξη εχει σαν αφορμη τον φανατισμο και τις εθνικιστικες ακροτητες.
    Τα Σκοπια καθοδηγουνται απο αυτα τα υπουλα συμφεροντα, θα πρεπει εμεις να πεσουμε στην παγιδα τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μη με κανετε να αισθανομαι σαν ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ.
    Ακουστε την καρδια σας οχι την TV σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε Vagnes, δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχω το δικαίωμα να αποφασίζω εγώ για το δικό σου όνομα. Με ποια νομιμοποίηση; Επειδή είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων;
    Τότε να ρωτήσω: Είμαστε; Φέρουμε πάνω μας τον πολιτισμό τους; Γνωρίζουμε τη γλώσσα τους; Η Καλομοίρα είναι ελληνικός πολιτισμός; Τα σκυλοτράγουδα που μας ρίχνουμε κατάμουτρα τα εθνικιστικά κανάλια είναι ελληνικός πολιτισμός;
    Αηδία πια αυτή η υποκρισία των αυθεντικών απογόνων των αρχαίων. Ας ανοίξουν να διαβάσουν και λίγο τους αρχαίους. Επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ας φωναξουμε πιο δυνατα Θερσιτη μου και αλλοι φιλοι, μηπως μας ακουσουν γιατι οι πιο πολλοι εχουν στη διαπασων τον Καρατζαφερη και τις τηλεορασεις τους και χρειαζεται ΚΡΑΥΓΗ.
    Ολα τα εχουμε τακτοποιησει στη χωρα μας θα επιβαλλουμε τωρα και το ονομα στους γειτονους.

    Ολα ταχει η Μαριωρη... η βαφτιση της λειπει για να σουλουπωθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;