ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

Η προστιθεμενη αξια της επιχειρηματικης "αγιας τριαδας"!!

Στροφή στον «καπιταλισμό κοινωνικής ευθύνης» μέχρι το 2015 συνιστά ο διάσημος επιχειρηματικός σύμβουλος των ΗΠΑ, Μπρους Πιασέσκι στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις.
Όπως είπε ο κος Πιασεσκι (δωστε σημασια στο πιασαρικο ονομα του), «η ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών εξαρτάται πλέον από μια ιδιότυπη 'Αγία Τριάδα'!!, όπου η τιμή είναι ο 'θεός', η ποιότητα ο 'υιός' και η ευαισθησία στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες (π.χ., προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας) το 'άγιο πνεύμα'. Αυτή η 'αγία Τριάδα' αποτελεί τη βάση της μετεξέλιξης του παραδοσιακού καπιταλισμού σε 'καπιταλισμό κοινωνικής ευθύνης'».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις, ασχέτως μεγέθους, έχουν ενσωματώσει μια νέα, προστιθεμένη αξία στα προϊόντα τους: την κοινωνική ευαισθησία.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του «Βαρόμετρου Αναγνωρισιμότητας της Κοινωνικής Συμπεριφοράς», που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση: επτά στους δέκα πολίτες μπορούν να αναγνωρίσουν μια εταιρία με κοινωνικό έργο και έξι στους δέκα επηρεάζονται θετικά από την κοινωνική συμπεριφορά μιας επιχείρησης.

Ιερο και οσιο δεν ειχε ουτε σκοπευει να εχει ο καπιταλισμος πλην, φυσικα του αγιου παντοδυναμου Κερδους, αλλα να σκεφτει ο Πιασεσκι να πιασει και την αγια τριαδα στο στομα του, αυτο ξεπερνα καθε γηινη φαντασια.

Η αριστερα και οι διανοητες της εχουν ετοιμασει τα αντιδοτα στην "ποιοτικη" και "κοινωνικη ευαισθησια" του καπιταλισμου; ή ειναι ικανοποιημενοι με τον μακαριο υπνο τους, τα θεωρητικα τους παυσιπονα και τη σκληρη(;) και μόνιμα αντιπολιτευτικη τους κριτικη;...

Σε δυο παλιοτερες αναρτησεις μου εδω και εδω, θετω μερικα σχετικα με το θεμα ερωτηματα που δεν τα συζητησαμε (αρχαριος και χωρις γνωριμιες τοτε εκτός πρασινο λικερ και καπιτ κουμ)) και αν επιθυμειτε μπορουμε να κανουμε τωρα μια συζητηση.

32 σχόλια:

  1. vagnes, αν έχεις καταλάβει παλιότερα είχα προτείνει να υπάρξουν κίνητρα για τέτοιες εταιρίες με τη διαφορά ότι θα είναι ενταγμένες μέσα σε ένα γενικότερο δημοκρατικό και κοινωνικό σχεδιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι θυμαμαι καπιτ κουμ
    Ελα ομως πως αλλοι το προτεινουν και ο εξυπνος καπιταλισμος το υλοποιει... για κερδος.
    Μονο το κερδος ειναι το κινητρο, αλλα απο το καθολου καλυτερα κι' ετσι.
    Εκεινη η αριστερα δεν νομιζεις οτι αργοπεθαινει;
    Πρεπει κατι να γεννηθει φιλε μου δεν παει αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και μου είναι δύσκολο να περνάω από το αναπαραγωγικό sex στον καπιταλισμό, το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
    Ζούμε σε εποχές οπου οι ευφυείς πόλεμοι είναι παι πόλεμοι χαρακωμάτων και όχι επέλασης του ιππικού.
    Το ευφυές marketing ποντάρει στο να ιδεολογικοποιήσει και να εξιδανικευσει χαιδευοντας την καταναλωτική μας ανάγκη.
    Το από που πηγάζουν οι καταναλωτικές μας ανάγκες, είναι ένα θέμα που δεν εξαντλείται σε χώρο σχολιασμού, αλλά γιατί σε παραξενευει ο καπιταλισμός της κοινωνικής ευθύνης;
    Το κράτος, παραχωρεί εν είδει φιλανθρωπίας την στήριξη των αδυνάτων στην αγορά. Η αγορά προφανώς και θα απλωθεί στον χώρο που της παραχωρούν οι ανύπαρκτες εθνικές κοινωνικές πολιτικές. Κάποτε είχαμε τα τέια των φιλανθρωπων κυριών (βλ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη), ε, τώρα τα πράγματα δεν είναι πια τόσο γραφικά. Προχωράει το marketing φίλε μου. Ο επιχειρηματίας δεν εναποθέτει πια τη διαδημιστική πολιτική της εταιρίας του στην ξανθιά σύζυγο του......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεινη την αριστερα Κατερινα αν τη δεις πουθενα ρωτα την αν εχει αντιδοτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...γιατι δεν αμφιβαλλω ειναι καλυτερος ο κοινωνικος καπιταλισμος απο τον σκετο, αλλα η απορια μου εδω ειναι αλλη.
    Εχει απαντησεις η αριστερα ή μονο κρισεις και επικρισεις
    Και αν δεν εχει απαντησεις τι κανουμε εμεις περιμενουμε μεχρι να τις βρει και μολις τις βρει αντε ξωπισω της παλι;
    Για να συνελθουμε λιγο μηπως και ηρθε η ωρα να βρουμε κατι αλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ μου vagnes ωριμάζει κι αυτή.

    Ξέρεις τώρα, η Αριστερά σε όλο τον κόσμο, μεγάλωσε, ωρίμασε, σάπισε και σε μερικούς τόπους πέθανε, ή βρίσκεται σε μακάρια χειμέρια νάρκη.

    Μόνο στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια μόνιμη εφηβεία. Τσακώνεται, λειτουργεί κυκλοθυμικά, τα σπάει με τους κολλητούς της, κι άμα την παίρνει χτυπαέι και το ποδαράκι της στο πάτωμα, σαν κακομαθημένο παιδάκι.

    Αυτή η γεροντοέφηβη αειπάρθενος Αριστερά, που στον μόνο που άνοιξε τα πόδια της, που την ξεπαρθένεψε, ήταν ο Μητσοτάκης.
    Ε, όταν ξεκινας έτσι την ερωτική σου ζωή, το ξανακάνεις;; Όχι. Βαριά τα τραυματα της παρθένας vagnes, Βαριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχω τη βεβαιοτητα σχεδον, πως η δικη μας αριστερα πετυχαινει το στοχο της που εχει να κανει με τη βοηθεια που προσφερει για την παραταση της θητειας των δεξιων κυβερνησεων.

    Δεν βλεπεις σε τι ποσοστα ανερχονται οι δυναμεις της με τις δημοσκοπησεις; Με σταθερα πρωτη τη ΝΔ. Αυτος ειναι στοχος και τον πετυχαινουν ΔΙΑΝΑ.

    Μαλιστα μαζι με τον ενα στοχο πετυχαινουν και τον αλλο, αρμεγουν κανονικα το Πασοκ.

    Βεβαια αυτο το Πασοκ δεν το καταλαβε ακομη, ειναι στις πρωτες ταξεις του Δημοτικου. Αν καταφερει και παει ποτε στο Γυμνασιο ισως κατι να αρχιζει να κατανοει. Στο Λυκειο ισως και να βρει πως να αντιδρασει και βλεπουμε για παρακατω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειλικρινά vagnes δεν με αφορά το ΠΑΣΟΚ των Παγκαλων και των Χρυσοχοίδηδων. Και κάπου πιστευω ότι δεν αφορά πια και κανέναν. Ούτε καν αυτό το 25%, 30% πο΄σο είναι αυτό που παίρνει;;;
    Και αντίθετα με σένα, εγώ πιστευω ότι το ΠΑΣΟΚ μάλλον αποφοίτησε από την κοινωνία.
    Α, και να σου πω, δεν ξέρω αν πρέπει να τα δημοσιευσεις αυτά που γράφω. Τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο ισχύει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Μην εκτεθώ ρε αδελφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερινα!!;;
    Τι συνεβει;
    Δεν θελω να μου πεις τιποτα αν αυτο νομιζεις ειναι το σωστο, τουλαχιστον στην παρουσα φαση.

    Αλλα θα ηθελα να μου πεις εισαι τυπος που ευκολα απογοητευεται;

    Παντα υπαρχει και καλυτερο και χειροτερο απο αυτο που ζουμε. Για το που θα παμε θα εξαρτηθει απο τη δικη μας σταση. Παραιτηση η συνεχιση του αγωνα;
    Η κατευθυνση δεν μας νοιαζει αρκει να ειναι κατευθυνση και οχι σημειωτον και εγκαταλειψη του πλοιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα σου πω vagnes, θα σου πω. Για αυτό άλλωστε δεν είναι οι διαδικτυακοί σύντροφο;. Για να τους εμπιστεύεσαι; Για να μπορείς να μιλήσεις; Για να μην φοβάσαι δίκη προθέσεων;
    Στην ερώτηση σου, αν απογοητεύομαι εύκολα, η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική.
    Έχω μακρά παράδοση χαμένων αγώνων, χαμένων μαχών και χαμένων πολέμων. Μου πάει αισθητικά πολύ περισσότερο η επιστροφή των ηττημένων στρατιωτών, παρά τα ταρατατζουμ της νίκης. Άλλωστε εγώ δεν ήμουνα ποτέ στο ΠΑΣΟΚ νικητή. Τότε το αντιμετώπιζα αυστηρά κριτικά. Η Αριστερά μόνο ως αντιπολίτευση με αγκαλιάζει ως μέλος της. Και ως νικημένη με γοητεύει.
    Αλλά έλεος ρε vagnes. Η κοινή λογική, η μέση αισθητική, ήταν οι μόνοι φύλακες άγγελοι της ζωής μου. Αρνούμαι να τις απολέσω. Το αφήνω στους επαγγελματίες.
    Εγώ θα μείνω αιώνια ερασιτέχνις. Και αυτός είναι ο μόνος τίτλος τιμής που επιτρέπω στον εαυτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατερινα
    Η αριστερα που οταν αντιμετωπιζω τα καθημερινα προβληματα μου, μου απαντα περιμενε να ωριμασουν οι συνθηκες την απεχθανομαι οσο καποτε την αγαπουσα και δεν γυριζω εκει αφου η τακτικη δεν προκειται να αλλαξει.
    Μια ελπιδα που ξεφυτρωσε, παρα την πρωτη αρνητικη αντιδραση μου, αρχιζω να τη μελετω με επιφυλακτικη προσοχη και θα με βοηθησει και η δικη σου αποψη.
    Θα προτιμουσα το ξυπνημα του γιγαντα που εγινε νανος.
    Περιμενω παντως τη νεα γεννηση που δεν μπορει θα φανει, το επιβαλλουν οι συνθηκες που ειναι αριστες.

    ΥΓ:Χαρηκα την απαντηση σου (ασχετα αν την περιμενα) για την απογοητευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Vagnes

    Εγώ δεν θα μιλήσω γιά ΠΑΣΟΚ -υπάρχουν ειδικοί πιά- αλλά ούτε καν γιά αριστερά - αυτή θορυβεί σήμερα κτυπώντας το ποδαράκι της -τι κάνει η μυωπία, μερικές φορές, στους καλυτέρους των οφθαλμών!

    Γιατί ζητάμε αριστερή απάντηση στην πρόταση του κοινωνικού καπιταλισμού? Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε! Εγώ θα ζητούσα, πριν από οποιαδήποτε απάντηση- υιοθέτηση!

    Ναι, υιοθέτηση του κοινωνικού καπιταλισμού -έστω με θεό, χριστό και άγιο πνέυμα και ότι άλλο θέλετε- από την εδώ Δεξιά! Που βαδίζει με βήμα σταθερό ... ολοταχώς προς τα πίσω!

    Γιατί, φίλε Vagnes, o τόσο ζητούμενος εκσυγχρονισμός ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς, προυποθέτει εκσυγχρονισμό της λεγόμενης δεξιάς! Δεν μπαίνω σε λεπτομέρεις, είναι ΠΟΛΥ αργά (εννοώ αργά το βράδυ-μην παρεξηγηθώ!).Δεν είναι δικές μου κουβέντες αυτές, απλώς τις επαναλαμβάνω γιά μα μην ξεστρατίζει η συζήτηση.

    Οσο γιά βιασμούς κλπ., πως στην ευχή ήταν παρθένος η βιασθείσα? Ανίκανος ήταν αυτός με τον οποίον κοιμόταν τόσα χρόνια? Απλώς, γνήσιος άνδρας ήταν, που την βίαζε μόνο όταν το είχε ανάγκη. Ε... νισάφι πιά... κάποτε βαρέθηκε τις υποσχέσεις περί γάμου, και έγινε ότι έγινε.

    Λήθη, ναι, αλλά μην τα ξεχάσουμε όλα!

    Τώρα, πως γίνεται σήμερα, να θέλουν πάλι να "συνευρεθούν" (τι ακριβής λέξη!) με την βιασθείσα, δεν το καταλαβαίνω. Με αυτή, ντε.. που χτυπάει το ποδαράκι... η ίδια είναι... εκείνη... που κοιμήθηκε με τον βρυκόλακα γιά να γλυτώσει από το βαμπίρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο vagnes έθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα και πολύ επίκαιρο. Οι ευαισθησίες(εντός και εκτός εισαγωγικών) των γκουρού της οικονομίας για την κοινωνική ευθύνη απηχούν τα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος και παράλληλα την ευελιξία του να ανοίγει δρόμους από το πουθενά. Αυτοί νερώνουν μια χαρά το κρασάκι τους με ό,τι δεν απειλεί την παντοκρατορία τους, ακόμα κι αν το νεράκι προέρχεται κατευθείαν από την πηγή της αριστερής κουλτούρας, κι εμείς άβουλοι, μοιραίοι αντάμα, εμμένουμε στα περσινά ξινά σταφύλια, αρνούμενοι να δούμε τις μεταβολές που συντελούνται γύρω μας. Ήθελα να 'ξερα, δεν κυβερνάμε που δεν κυβερνάμε, δεν καθόμαστε να γεννήσουμε καμιά ιδέα; Όλα από αυτούς τα περιμένουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vagnes Kαλημερα
    Γιατι η αριστερα και οι διανοητες να μην αποδεχτουν αυτο τον τροπο που αναφερει ο αναλυτης για μια επιτυχημενη επιχειρηση;Γιατι να μην γινει κατι συλλογικα απο ολους χωρις πολιτικους χαρακτηρισμους;
    Δεν μπορω να ξερω πια ειναι τα αρνητικα αν δεν εφαρμοσθουν πρωτα.Εχει δικιο ο sxoliastis σε αυτο που λεει.
    Ισως αυτο που λεω να μην ευσταθει σαν μη γνωστης marketing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στα σχόλια της Κατερίνας και τα δικά σου για το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελα να αναφερθώ γιατί δεν είναι της ώρας.

    Πάντως σχετικά με το Corporate Social Responsibility για το οποίο αναφερόμαστε θεωρώ ότι θα μπορούσα να έχω κάποια γνώμη τόσο για λόγους σπουδών, αλλά και λόγω εργασίας σε μία εταιρία που δίνει μεγάλη προσοχή στ θέμα.

    Την άποψη για την Αγία Τριάδα τη συμμερίζομαι απόλυτα, αν και κατά τη γνώμη μου τη πρώτη θέση θα καταλάβει η ποιότητα σε λιγα χρόνια.

    Μέρος του Corporate Social Responsibility είναι για παράδειγμα το σπονσοράρισμα της εθνικής ομάδας μπάσκετ από την Eurobank ή θα μπορούσε να είναι η αγορά ενός ασθενοφόρου από μια επιχείρηση.

    Γενικά νομίζω ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα και δεν ξέρω τι είδους αντίδοτο θα μπορούσε να έχει η αριστερα και οι διανοητες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ndn ειναι θετικη εξελιξη ο κοινωνικος καπιταλισμος, δεν αμφιβαλλω και ουτε ζητω τα αντιδοτα για την καταργησης και ακυρωση αυτης της εξελιξης.
    Τις αντιστοιχες ή αλλες θετικες σκεψεις και προτασεις της αριστερας περιμενω, που θα μπορουσαν να την κανουν πιο ελκυστικη και πιο ανταγωνιστικη στη διαρκη παλη της με τις δυναμεις του καπιταλιστικου συστηματος.
    Με αλλα λογια να βρει το δρομο να εμπνευσει και παλι τους πολιτες φιλε μου ndn

    Αυτο αναζητω με τη αναρτηση μου αυτη και περιμενω τα σχολια και τις ιδεες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μοιαζει η αριστερα gyristroula σαν να ειναι ικανοποιημενη με αυτα που εχει πετυχει.
    Φαινεται να της αρκουν τα καθισματα στα εδρανα της βουλης και η καρμπον απαντησεις και κριτικες που καθε μερα ακουγονται. Ακομη και οι αγωνες και οι κινητοποιησεις που μετεχει ή διοργανωνει στο ιδιο και ελαχιστα αποδοτικο προτυπο οδηγουν.
    Οι παχυλοι μισθοι της βουλης, που ομοφωνα αποφασιζουν ολα τα κομματα, εκμηδενιζουν καθε διαθεση για ανευρεση λυσεων με φαντασια και αποτελουν το "τυρακι" στην παγιδα που στηνει το συστημα για την σιωπηλη αποδοχη των σκληρων και αντιλαϊκων επιλογων του.
    Η ηγεσια της ευρυτερης αριστερας κοιμαται υπνο βαρυ.
    Εμεις περιμενοντας τη λυση απο αυτη την ηγεσια, πεφτουμε στην ιδια παγιδα της απραξιας που εντεχνα εχει στηθει.

    Κοινωνικος καπιταλισμος και αριστερος ευνουχισμος πανε πακετο. Πληρωνεις ενα παιρνεις δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρασινο Λικερ η λογικη και η ευαισθησια που διαθετεις σε οδηγουν σε χρησιμα συμπερασματα.
    Η αριστερα πρωτη θα επρεπε να υποδεχθει την νεα αυτη προοπτικη γιατι ανμφισβητητα εχει θετικο χαρακτηρα.
    Αλλά δεν ειδαμε να κανει καμμια κινηση ωστε να προσκομισει και οφελος απο αυτη της την αποδοχη.
    Οποιοσδηποτε και να προτεινει κατι θετικο, θα πρεπει αμεσα να γινεται απ' ολους αποδεκτο.

    Τα ερωτηματικα που θετω ειναι ομως τα εξης:
    Πότε θα αποφασισει η αριστερα να προτεινει κατι θετικο και νεο η ιδια, ωστε να βγει απο το τελμα που εδω και πολυ καιρο ειναι παγιδευμενη;;

    Μηπως αυτη η αριστερα δεν εχει πια αλλες απαντησεις, μηπως εφτασε η ωρα να αναζητησουμε κατι νεο;

    Ποιος αν οχι εμεις οι πολιτες, θα αναζητησει αυτο το νεο που θα ξαναγεννησει τη χαμενη ελπιδα;

    Η ηγεσια μπορει να αρεσκεται στον υπνο της, θα πρεπει και μεις να πεσουμε μαζι της στον υπνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στα πιο πανω ερωτηματα θελουμε απαντησεις φιλε sxoliasti και αλλοι φιλοι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δύσκολα μας βάζεις, φίλε vagnes, αλλά κι ωραία μαζί.
    Για μένα η Αριστερά οφείλει να μη νίπτει τας χείρας της και να κάθεται αυτάρεσκα στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Οφείλει να μπει στο χορό να χορέψει. Να διαμορφώσει πλατφόρμες συνεργασίας, να εκπονήσει υλοποιήσιμες προτάσεις, να εφαρμόσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Αρνούμαι πλέον να ακούω κριτική αφ' υψηλού και ανεφάρμοστα ανεδαφικά "ΕΞΩ", "ΟΧΙ", "ΚΑΤΩ". Αυτός πιστεύω ότι είναι ο πρώτος ρόλος των ενεργών πολιτών, να μη μασάνε, να μη χάσκουν μπροστά σε ξύλινα συνθήματα. Μετά, όπου μπορεί ο καθένας, να αρθρώνει λόγο ενοχλητικό και να χαλάει τη σούπα, ακόμα κι αν φαντάζει γραφικός στην αρχή. Οι αριστεροί πολίτες πρέπει να σηκωθούν από τα αυγά τους, πολύ τα κλωσήσαμε, βρόμισαν...
    Αυτά για αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μήπως θα πρέπει να θυμηθούμε για τι μιλάγαμε? Γιά τον "καπιταλισμό κοινωνικής ευθύνης" μιλάμε, γιά ΕΦΑΡΜΟΓΗ, μιλάμε γιά ΠΡΑΞΗ εταιρειών μιλάμε...

    Τι απάντηση να δώσει η Αριστερά, Vagnes? Η αριστερά δεν κυβερνά, δεν πράττει σε επίπεδο wellfare των πολιτών... Το κοινωνικό έργο των εταιρειών ενισχύει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ασθενέστερες τάξεις με διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους, με ΠΡΑΞΕΙΣ...

    Εκεί που η αριστερά κυβέρνησε, εκεί που εφάρμοσε πολιτικές, τα αποτελέσματα τα είδαμε. Τώρα, όμως, που ΔΕΝ κυβερνά σχεδόν πουθενά, τι περιμένεις να ΠΡΑΞΕΙ (οχι να ΠΕΙ). Γιατί, στο θεωρητικό επίπεδο,... ε... ας μην τα ισοπεδώσουμε ΟΛΑ! Μην συγκρίνουμε τις βούρτσες.... Ο 'καπιταλισμός κοινωνικής ευθύνης' χρησιμοποιεί το μέσο γιά να αγιάσει τον σκοπο!

    Αν δεν είναι κανείς Μαρξιστής (ακόμα και Χριστιανός Μαρξιστής) ο 'καπιταλισμός κοινωνικής ευθύνης' κακό δεν κάνει.... Οι Μαρξιστές θα σου πουν ότι προάγει τον καπιταλισμό, εξαπατά τό λαό, τον προσεταιρίζεται γιά να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του κεφαλαίου κλπ. κλπ.

    Αλλά... επιστρέφω το ερώτημα: Διττά: Τι είδους ΠΡΑΞΗ (όχι θεωρία, παρακαλώ) περιμένεις από την αριστερά σε απάντηση, και συγκεκριμένα, από την μη κυβερνώσα αριστερά, και από την (μελλοντικά) κυβερώσα. Επαναλαμβάνω: Τι είδους ΠΡΑΞΕΙΣ (γιατί τις θεωρητικές της προτάσεις η αριιστερά τις έχει κάνει κάπως... παλιότερα, άλλο αν δεν κατάφερε κανείς να τις εφαρμόσει, όπως άλλωστε και τον Χριστιανισμό).

    Αυτά. Σε ρεαλιστικό πλάισιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δηλαδη μονο αν κυβερνησει η αριστερα εχει προτασεις και λυσεις φιλε sxoliasti;

    Ενας επιχειρηματικος συμβουλος ειναι δεδομενο οτι δεν μπορει να ανηκει στην αριστερα;

    Εχει δαιμονοποιηθει η ιδιωτικη επιχειρηση και ο επιχειρηματιας σε τετοιο βαθμο απο την αριστερα και δυστυχως δεν μπορει να βρεθει ο δρομος επαφης συνενοησης και συμπραξης, ενδεχομενως, με τις επιχειρησεις!
    Μονο και η λεξη επιχειρηματιας θεωρειται κατι σαν βρισια στο λεξιλογιο της αριστερας.
    Ομως οι επιχειρησεις μικρες ή μεγαλες ειναι μια πραγματικοτητα.
    Ως ποτε θα αντιμετωπιζονται απο την αριστερα σαν εχθροι των εργαζομενων και της κοινωνιας γενικοτερα;;
    Με το να κλεινουμε τα ματια δεν παυει να υφισταται η υπαρξη τους.

    Την υπαρξη διανοητων της αριστερας αναζηταμε νομιζω, που θα προτεινουν λυσεις και δρασεις στις υπαρχουσες επιχειρησεις (ανεξερτητα αν κυβερνουν ή οχι), προς αποκομιση κερδων απο τη μια και κοινωνικη προσφορα απο την αλλη στηριγμενη στο ιδεολογικο βαθρο της αριστερας με παραλληλη ανακουφιση των εργαζομενων.

    Αν δεν μπορει να προχωρησει σ' αυτο το δρομο η αριστερα, αληθεια ποιος ο λογος της υπαρξης της;;

    Να γιατι θεωρω πως κατι νεο θα πρεπει να γεννηθει, που χωρις αριστεροδεξιες αγκυλωσεις και κομπλεξ θα μπορει συνεχως να προτεινει μετρα και δρασεις προς οφελος ολων των πλευρων της κοινωνιας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Vagnes, ένα είναι το βέβαιο: Χρειαζόμαστε κάτι καινούριο. Ως σχήμα εννοώ, όχι απαραίτητα σε πρόσωπα. Δεν πιστεύω πως όλα τα πρόσωπα έχουν τελειώσει. Όμως οι κομματικές εντάξεις με τα αμαρτωλά και βεβαρημένα παρελθόντα δεν επιτρέπουν καμιά προοπτική ούτως εχόντων των πραγμάτων.
    Συμφωνώ με τη γυριστρούλα ότι η άρνηση, τα όχι και τα έξω είναι πλέον απαράδεκτα. Θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις. Π.χ. στην εκπάιδευση κάτι για την αξιολόγηση. Στην οικονομία κάτι για μηχανισμούς ελέγχου των προμηθειών, στην άμυνα κάτι για περιορισμό των απίστευτων σπαταλών και για τη διαφάνεια, ρε συντρόφια. Πείτε κάτι. Βέβαια, για όσους ξέρουν τι έγινε επί Τζαννετάκη και Ζολώτα από κάποιους αριστερούς εκεί γύρω από την πλατεία Συντάγματος, δε μένουν ψαυδαισθήσεις ότι η αριστερά θα δώσει τη διαφάνεια και άλλα ευτράπελα.
    Όμως κάτι πρέπει να γίνει. Και εμείς από κάτω να ασκούμε διαρκώς έλεγχο. Να πιέζουμε για θεσμούς ελέγχου και διαφάνειας. Και για να γίνει αυτό, χρειάζονται και δέκα αδέκαστοι δικαστές. Ζητάω πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αδυνατούν οι κοινωνίες σήμερα να τιθασέυσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.Δεν είναι ζήτημα ύπαρξης Αριστερού ρέυματος εντός των κοινωνιών ,είναι ζήτημα αντίληψης των ορίων απληστίας του Κέρδους. Αν κάτι πρέπει να ξαναγεννηθεί απο τις ερμηνείες του Κεφαλαίου και γενικότερα του Μαρξισμού,αυτό σίγουρα είναι οι θεωρίες περί εσωτερικών ορίων αντοχής του καπιταλισμού.Πιο απλά:
    άκόμα και η επιχειρηματική ηθική΄,καθώς και η κοινωνική ευθύνη ή οι οικολογικές ευαισθησίες των πολυθενικών, αποτελούν αναδιατάξεις ορίων και επανατοποθετήσεις βάσεων για νέα μελλοντικά κέρδη. Δεν υπάρχει Αριστερή θεώρηση στην κοινωνικοποιημένη εκδοχή της επιχειρηματικότητας. Ακόμη και ο Berlinguer στην Ιταλία,δεν ΄΄ξεχνούσε''να είναι βιομήχανος ,φύσει και θέσει, παρά την κομμουνιστική του στράτευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν ειναι πολλα αυτα που ζητας Θερσιτη, ειναι ομως αυτονοητα και ξερεις πως τα αυτονοητα δεν ειναι κατανοητα στην Ελλαδα και στα κομματα.
    Προσπαθουν να μας πεισουν οτι διαφευγουν της προσοχης τους τα αυτονοητα και απο την αλλη, εχουν και την απαιτηση να τους πιστευουμε κιολας.

    Χρειαζομαστε επειγοντως κατι καινουργιο ειναι και το δικο μου συμπερασμα.

    Η συνταγη επιτυχιας ειναι απλη (κι' ας ειναι και υπερβολικη) για το νεο φορεα αρκει:
    1ο) να κανει delete (διαγραφη) τις πρακτικες, τις συλλογιστικες και τους τροπους δρασης των αλλων κομματων
    2ο)να ανοιξει αυτια και ματια στα αυτονοητα
    3ο) να εχει τη βουληση να τα υλοποιησει και
    4ο) και σπουδαιοτερο να εχει την αποφασιστικοτητα και την αυστηροτητα που χρειαζεται για να επιβαλλει κυρωσεις σε οσους δεν θα θελουν να συμορφωνονται για ιδιον οφελος.
    Τοτε θα εχει και τη στηριξη μας και τη δικη μας συμβολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλε elias αφου οπως λες:
    "Δεν υπάρχει Αριστερή θεώρηση στην κοινωνικοποιημένη εκδοχή της επιχειρηματικότητας" και δεν θα διαφωνησω πολυ, τι μας χρειαζεται η Αριστερη θεωρηση, αφου η επιχειρηματικοτητα και οι μικρες-μεσαιες-μεγαλες-τεραστιες επιχειρησεις ειναι μια ζωντανη, οσο τιποτα αλλο, πραγματικοτητα;;
    ...και αν δεν μας χρειαζεται η αριστερη θεωρηση τι μας χρειαζεται τελικως η Αριστερα με την μορφη τις θεωριες, τις πραξεις και τις εκονες που την ξερουμε σημερα;;

    Αν η αριστερα δεν ασχολειται με τη μονη αληθεια του 20ου και 21ου αιωνα τις επιχειρησεις, ποσο ηθικο και σκοπιμο ειναι να την θεωρουμε αξιοπιστη και τη μονη εναρετη(;) λυση, επειδη και μονο εχει σαν οικονομικη προοπτικη, την σε οφελος των πολλων και αδυνατων αναδιανομη του πλουτου και των εισοδηματων;;
    Πως μπορει να γινει αυτη η αναδιανομη αν δεν λαμβανονται υποψη οι επιχειρησεις και ακομα χειροτερα αν οι επιχειρησεις γενικως θεωρουνται a priori (ακριτα) εχθροι;;

    Να λοιπον η αναγκαιοτητα υπαρξης ενος αλλου νεου φορεα, μιας αλλης θεωριας που να κατορθωνει να δινει αξιοπιστες απαντησεις λαμβανοντας υποψη ολες τις συγχρονες και αλλες παραμετρους της κοινωνιας χωρις καννενα αποκλεισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σε ολους τους φιλους που με τιματε με τα σχολια σας την κριτικη και τις προτασεις σας, θα ηθελα στη διαπιστωση του φιλου elias να προσθεσω και τουτα ωστε με αυτο τον προβληματισμο να βγαζουμε χρησιμα συμπερασματα.

    Φιλε elias λες:
    "Αδυνατούν οι κοινωνίες σήμερα να τιθασεύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις" και αφου και παλι συμφωνησω θα ηθελα να ρωτησω ολους τους φιλους εδω και σενα:
    Δεν υπαρχει καννενας απο μας που να μπορει να επινοησει(ουμε) τροπους και ΝΕΑ θεωρια, ωστε οι κοινωνιες, η κοινωνια η δικη μας, σε τελευταια αναλυση, να βρει τον τροπο αντιδρασης και μετριασμου των αρνητικων επιπτωσεων των μεγαλων επιχειρησεων, ωστε να βελτιωνεται και η ζωη μας γενικοτερα;
    Η απαντηση σ' αυτο το ερωτημα δεν δεχομαι τουλαχιστον σε οτι με αφορα να ειναι ενα ξερο ΟΧΙ. Υπαρχουν λυσεις ειρηνικης και ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΩΦΕΛΙΜΗΣ συνυπαρξης με τις μεγαλες επιχειρησεις, ελατε να τις ψαξουμε και να τις βρουμε και ας μη λεγομαστε ουτε αριστεροι ουτε δεξιοι ουτε, ουτε... αλλα ανθρωποι επι γης που απαιτουμε διεκδικουμε και συμβιβαζομαστε με μετρο και καθορισμενα ορια.

    Η λυση της αριστερας για καταργηση των ιδιωτικων επιχειρησεων και της ιδιοκτησιας γενικοτερα, προ πολλου και με αποδειξεις εχει καταστει ανεφικτη (αν μη τι αλλο) και με ιστορικα ασχημες και αιματηρες επιπτωσεις.
    Δεν επιτρεπεται λοιπον σημερα τη μονη μας παρηγορια να την στηριζουμε στην αναποτελεσματικη αριστερα που δε θελει να ξεκολλησει απο το παρελθον.
    Ζουμε και ελπιζουμε για το καλυτερο και ο νεος φορεας, που ειναι ωριμες οι συνθηκες για να γεννηθει, θα πρεπει πια να δινει την προοπτικη εκεινη που απελπιστικα μας λειπει και μας ενδιαφερει να ονομαζεται ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ, αδιαφορωντας για τα αριστεροδεξια σταυροδρομια και τις σκοπιμα παραπλανητικες διακλαδωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ωραία την προχωρήσατε τη συζήτηση, vagnes. Νομίζω ότι διαγράφονται ήδη τα όρια που πρέπει να κινηθεί το καινούριο που περιμένουμε. Δεν δαιμονοποιούνται οι επιχειρήσεις, ούτε θεωρούνται όμως ικανές να προσδιορίσουν από μόνες τους τη δεοντολογία της οικονομίας και της κοινωνίας. Άρα;Πάλι όλα ανάγονται σε ένα κράτος ρυθμιστή και εγγυητή των ορίων; Έτσι όπως είναι το κράτος, μάλλον εγγυητής του έξω των ορίων προκύπτει.
    Για μένα, αν δεν υπάρξει επί της ουσίας διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας με θεσμούς συμμετοχής, πρωτοβουλίας, συνυπευθυνότητας και "συγκυβέρνησης" των πολιτών, δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας έρθει ο από μηχανής θεός.
    Ο πρωτοπόρος αυτός πολιτικός φορέας που ζητάμε, αυτό θα κάνει, θα προσδιορίσει την τεχνογνωσία αυτής της διεύρυνσης, πχ με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα μπορέσουν οι ενώσεις των καταναλωτών να ελέγχουν την αισχροκέρδεια και να περιορίζουν τη νοθεία στα αγαθά πρώτης ανάγκης; Με ποιο τρόπο θα μπορούν οι ενώσεις γονέων και οι σύλλογοι καθηγητών να συνεργάζονται και να παρεμβαίνουν, για να αποτρέψουν φαινόμενα απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, ώστε να είναι ανταγωνιστικό προς την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση;
    Πώς μπορούν οι πολίτες ενός δήμου να θεσμοθετήσουν τη συμμετοχή τους στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να είναι παρατρεχάμενοι κανενός δημάρχου ή κόμματος; κλπ κλπ
    Κυρίως όμως πώς θα παραχθούν αυτοί οι ενεργοί πολίτες; Πώς θα μάθουν να μιλάνε, να ακούνε, να ορθώνουν το ανάστημά τους, να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν; Ε; εδώ μας θέλω, θερσίτη, μ'ακούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πως ειναι δυνατον αυτα τα σοφα συμπερασματα που βγαζεις καθε φορα gyristroula να μην εχουν αφετηρια την παιδεια τη μορφωση μας, εσας με αλλα λογια κυριες και κυριοι δασκαλοι μας, καθηγητες μας λεκτορες μας και πανεπιστημιακοι μας;
    Καπως ετσι αποδεικνυεται οτι η δουλεια σας ειναι το ιεροτερο και σημαντικοτερο λειτουργημα της καθε κοινωνιας.
    Ο καθρεφτης μας ειστε σεις.
    Οσο εσεις κρατατε ασβεστα τα ιδανικα και τη φλογα της μαθησης, αναλογα τοσες περισσοτερες ελπιδες αποκταμε εμεις γαι να προχωρησουμε τη χωρα μας με ψηλα (και οχι μεσιστια) τη σημαια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ποσες πραγματικα παρεμβασεις σωτηριες δεν μπορουμε να επινοησουμε και να προτεινουμε με απαιτηση να υλοποιηθουν απο τα πολιτικα μας κομματα ο καθενας απο τη μερια του;

    Μια συζητηση διαδικτυακη κανουμε και βγαινουν χρησιμες λυσεις και προτασεις.

    Ενα βημα σημαντικο που απομενει ειναι ο τροπος να τα ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ στα κομματα μας.

    Το δυσκολο σημειο παντως που πρεπει να υπερπηδησουμε δεν ειναι αλλο απο την οπισθοδρομικη και δυστυχως ευρεως επικρατουσα αποψη, της ησσονος προσπαθειας που εχει εμφιλοχωρήσει σε μεγαλα κομματια της νεολαιας μας, λογω της μη αυστηρης εφαρμογης ενος αξιοπιστου και με διαρκη αξιολογηση ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Vagnes, η γυριστρούλα κι εσύ έχετε δίκιο. Όλα αυτά που προτείνονται από όλους μας εδώ έχουν σαν όρο εκ των ων ουκ άνευ την εκπαίδευση που γεννά ελεύθερα και απαιτητικά μυαλά. Ο ρόλος μας ημών των δασκάλων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όμως χωρίς συγκρούσεις μέσα στα σχολειά με την κοπροσύνη δεν πρόκειται να δούμε προκοπή.
    Στο σχολειό δουλεύουμε, για να βελτιώσουμε την ελληνική κοινωνία, όχι για να περνάμε καλά εμείς οι εκπαιδευτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οταν η δυναμη της εικονας υπερισχυει του περιεχομενου, η αναγνωρισιμοτητα της πνευματικης ανωτεροτητας, η επιτευξη σκοπων μεσω γνωριμιων και δημοσιων σχεσεων της πραγματικης αξιας, και η ποσοτητα της ποιοτητας, τοτε ειναι που χρειαζονται οι Διδασκαλοι του Εθνους να υψωσουν το αναστημα τους και οχι τη μυτη και τα Ντοκτορα τους ωστε να καταστει ανεφικτη η επελαση της ασχημιας, φιλε μου Θερσιτη.

    Ο Πιασεσκι προσφερει πολυτιμο κερδοφορο εργο στις επιχειρησεις και συγχρονως απλωνει χερι βοηθειας και προς την κοινωνια των πολιτων διεθνως.
    Η πνευματικη και πολιτικη ηγεσια της χωρας μας δεν εχει τη στοιχειωδη υποχρεωση εκτος απο την προσπαθεια για διαιωνιση της εξουσιας των και αποκτηση προσωπικων κερδων, να ασχοληθει με τα προβληματα και την πνευματικη ανυψωση της κοινωνιας των πολιτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;