ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΧΤΑΡΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ




Θα γίνεις πολύ φίλος με τον εχθρό σου

όταν και οι δυό σας πεθάνετε.

Χαλίλ Γκιμπράν.









...ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ

...ΕΔΩ ΓΙΑ  ΦΩΤΟ & ΠΟΙΗΣΗ
κλικ στην εικόνα για τα φωτοποιήματα

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Παιδεια, Υγεια, Ασφαλιστικο, ειναι μερικα μονο απο τα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι ισχυρες(;) μονοκομματικες κυβερνητικες πλειοψηφιες.
Προβληματα που μεγενθυνονται και καθιστανται δυσεπιλυτα και απο αυτο και μόνο το λογο του μονοκομματισμου, πολλες φορες.


Οι μονοκομματικες κυβερνησεις εδειξαν -τοσα χρονια πια- πως οχι μονο δεν μπορουν να εγγυηθουν και να διαχειριστουν την αντιμετωπιση των προβληματων του δημοσιου τομεα, αλλα απεναντιας οδηγουν στη συσωρευση και νεων προβληματων.
Γινεται "ευκολοτερη" και χωρις ελεγχο, η ασυδοτη εκμεταλευση εως καταχρηση των μεσων και των πορων του Δημοσιου τομεα.

Αν δεν βρεθει η φορμουλα να ανεξαρτοποιηθει αυτο που λεμε κρατος (κεντρικη διοικηση και τοπικη αυτοδιοικηση) απο την πολιτικη και απο τον εναγκαλισμο της με τα πολιτικα κομματα, φοβαμαι πως καμια κυβερνηση δεν μπορει να αποτελεσει, τον αξιοπιστο διαχειριστη οποιουδηποτε φορεα με δημοσιο συμφερον.

Σκοπιμα ή οχι, η αποτυχια των μονοκομματικων κυβερνησεων ηταν παταγώδης, προς την κατευθυνση της γνησιας ανεξαρτοποιησης της κρατικης μηχανης.


Η κυρια προϋποθεση για να μπορεσει το πιο πανω να επιτευχθει, ειναι να συνειδητοποιησουμε ολοι την ωφελεια και τη χρησιμοτητα των συνεργατικων-συμμαχικων κυβερνησεων

Μια κυβερνηση συνεργασιας για να ειναι η σχεση των κομματων που θα την απαρτιζουν αξιοπιστη, ειναι υποχρεωμενη -εκτός των αλλων- να αφησει ανεξαρτητη τη δημοσια διοικηση και μαλιστα να νομοθετησει για την γνησια ανεξαρτησια της.
Στη συνεχεια μια ανεξαρτητη δημοσια διοικηση, με μια ετησια και απαραιτητη αξιολογηση του εργου της αλλα και των στελεχων και υπαλληλων της, θα μπορουσε σιγα-σιγα να εγγυηθει και τη χρηστη διαχειρηση των οικονομικων πορων και μεσων, ολων των φορεων του ευρυτερου δημοσιου τομεα.

Σημερα λοιπον δεν ειναι σωστο να ειμαστε γενικα και ακριτα εναντιον των ιδιωτικων παρεμβασεων και δρασεων αν δεν εξασφαλιστει πρωτα η παραπανω προϋποθεση.
Μια ιδιωτικη συνδρομη για την επιλυση των προβληματων που ανακυπτουν σε διαφορους τομεις με προκαθορισμενους κανονες και απολυτα ελεγχομενα αποτελεσματα, δεν μπορει να αντιμετωπιζεται ως εσαει και εκ προοιμίου εχθρος των λαϊκων συμφεροντων.

Οι συνεργατικες κυβερνησεις μπορουν να εγγυηθουν με την αξιοπιστια -που λειπει απο τις μονοκομματικες- την προσπαθεια για την εξυγιανση και την απεξαρτηση του δημοσιου τομεα απο τον κομματικο εναγκαλισμο, που ασφυκτικα σημερα τον εκμεταλλευεται και συγχρονως να δεχτει και την υγιη συνεργασια με ιδιωτικες επιχειρησεις οπου αυτο κρινεται απαραιτητο και επιλυει συγκεκριμενα προβληματα.

Τα κομματα που με ενεργη βουληση, επιθυμουν τη συνεργασια τους για το σχηματισμο συμμαχικης κυβερνησης, μπορουν να οδηγησουν στη λυση πολλα απο τα αδιεξοδα που εχουν συσσωρευτει, με μεγαλυτερη ευχερεια, λαϊκη αποδοχη και αξιοπιστια.

Τα περισσοτερα κομματα αυτο το αντιλαμβανονται, οσα ομως δεν εχουν τη διαθεση να προβουν στις καταλληλες ενεργειες για να το υλοποιησουν, ας αναλαβουν τις δικες τους ευθυνες αλλα απο την αλλη, ας χασουν τις δικες μας ψηφους.

28 σχόλια:

  1. Φίλε μου καλέ, ήγγικεν η ώρα της διαφωνίας...
    Πιστεύω ότι σε μια χώρα σαν τη δική μας όπου "2 άνθρωποι έχουν 3 γνώμες", οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα είναι καταστροφή, αφού οι τυχόν συμφωνίες θα επιτυγχάνονται στον ελάχιστο δυνατό παρονομαστή για να μην διαλύονται με το παραμικρό.
    Μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τομές ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ: πάρε για παράδειγμα τον νόμο Πεπονή για το ΑΣΕΠ που μονοκομματική κυβέρνηση θεσμοθέτησε, την είσοδο στην ΟΝΕ (πιστεύεις ότι θα συμφωνούσαν σε τέτοιο στόχο συμμαχικές κυβερνήσεις;), τους Ολυμπιακούς κλπ.
    Μην έχεις σαν παράδειγμα την σημερινή "κυβέρνηση" (ο Θεός να την κάνει κυβέρνηση...), αυτή ήλθε στην εξουσία φορτωμένη τα κόμπλεξ της "αφαγιάς" 20 ετών και όρμησε στο μέλι, δεν πρέπει να είναι παράδειγμα μονοκομματικής κυβέρνησης.
    Αντίθετα η 2η κυβέρνηση Σημίτη (2000-2004), παρόλο αδυνατισμένη σε σχέση με την πρώτη, προχώρησε πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Έφυγε αποκαμωμένη από το τιτάνιο έργο της και την κόπωση του κόσμου που ήθελε να δει κάτι καινούργιο (τρομάρα μας...).
    Πες μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα πήραν σημαντικές αποφάσεις συμμαχικές κυβερνήσεις (με την εξαίρεση της Γερμανίας): μη μου πεις τις σκανδιναβικές χώρες, αυτοί οι λαοί δεν έχουν βασικά προβλήματα να λύσουν και είναι πειθαρχημένοι σε βαθμό βλακείας (έζησα κάποια χρόνια εκεί και τους ξέρω λίγο).
    Πιστεύω ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση με ξεκάθαρο λόγο, όρεξη για δουλειά και διαρκή λογοδοσία στη Βουλή (που θα θωρακιστεί με "υπερεξουσίες" ελέγχου της κυβέρνησης), δυνατές ανεξάρτητες Αρχές και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Δικαιοσύνη έχει όλα τα φόντα να κάνει τομές...
    Δες με τί σεβασμό τελικά οι Έλληνες αντιμετωπίζουν πλέον τον Σημίτη αναγνωρίζοντας τί πέτυχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aς ξεκινησω πρωτα απο το ποσο ομορφη και ζεστη ειναι η σελιδα σου.Αλλαξες το χρωμα και γενικα το ολο συνολο πολυ καλυτερο.
    Συνεργατικες κυβερνησεις στην Ελλαδα δεν νομιζω να πετυχουν.Δεν εχω την απαιτουμενη γνωση να μπορω να σου παρουσιασω τις αποψεις μου,ομως σε ενα ζητημα οπως ασφαλιστικο παιδεια υγεια ποιανου η αποψη θα επικρατησει;
    θα ειναι αποδεχτο απο το συνολο των κυβερνωντων; Θα υπαρχουν εσωτερικες διαμαχες οπου θα καλυπτουν τα θεματα για τα οποια θα πρεπει να βρουν λυση.Οι μονοκομματικες κυβερνησεις δεν ειναι λαθος .Τα ατομα που επιλεγομε εμεις να μας εκπροσωπουν ειναι λαθος.Ας ξεκαθαρισομε πρωτα τι ειναι αυτο που μας ενδιαφερει.Ατομικη εξυπηρετηση και ποδοπατημα των συνανθρωπων μας η προσπαθεια συλλογικη για το καλο ολων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα, θα πω οτι και οι προηγούμενοι, για ένα και μόνο λόγο. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα τρίτο κόμμα εξουσίας.
    Το Συριζα και το ΚΚΕ είναι τυπικά κόμματα άρνησεις, με συμπεριφορά συνδικαλιστικού οργάνου.
    Ποια κόμματα αγαπητε Vagnes έχουν συγγενής ιδεολογική κατέυθυνση και παράλληλα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα;
    Βρες μου δυο, και είμαι μαζί σου...

    Υ.Γ Αντιθέτως θα συμφωνήσω μαζί σου, για την ανεξαρτοποίηση της κεντρικής διοίκησης απο την τοπική αυτοδιοίκηση.Είναι απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομιζω φιλοι οτι ο Βαγγελης δεν αναφερεται στη σημερινη κομματικη πραγματικοτητα στην Ελλαδα, αλλά σε μια μελλοντικη οπου θα εχουν αλλαξει πολλα πραγματα. Σημερα δεν ειναι εφικτη η λυση αυτη για πολλους λογους.
    Ισως σε μερικα χρονια, αν επιτελους ο λαος ξυπνησει και καταλαβει ποση δυναμη ισως εχει, να δοκιμαστει και αυτο. Και φυσικα για μενα μονο σε βαση αριστερη ή κεντροαριστερη θα ηταν καλο για τη χωρα να γινει.
    Οσο για την ανεξαρτητοποιηση του κρατους απο την πολιτικη, αυτο και αν θελει παρα πολλη προσπαθεια και πολλα πολλα χρονια για να γινει καποτε πραξη, αν ποτέ γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελα που δεν ειναι μεγαλη διαφωνια φιλε μου Τσοτσο.
    Στον επιλογο μου λεω με αλλα λογια: πως καννενα κομμα δεν υπαρχει σημερα που να επιζητα την συνεργασια πλην Πασοκ (και ετσι απαντω και στον φιλο Παναγιωτη). Ζητω τα κομματα που δεν πιστευουν στη συνεργασια να καταψηφιστουν.
    Η Γερμανια, η Ιταλια το Λουξεμβουργο, οι σκανδιναβικες που αναφερεις, εχουν προχωρησει αυτα που χρονια εμας μας λειπουν. Ειναι συμπτωση;
    Η συνεργασια πολιτων και πολιτικων κομματων με διαφορετικες πολιτικες αποψεις, συνενουμενες αμβλυνουν τις διαφορες μεταξυ τους προς οφελος του κοινωνικου συνολου.
    Δεν θα ασχολουμαστε πως να διορισουμε ή πως να καταχραστουμε το δημοσιο κλπ γιατι θα μας βλεπουν και θα μας ελεγχουν οι συμμαχοι και συνεργατες μας στην κυβερνηση.
    Αξιολογηση, αξιοκρατια, δημοσιος ελεγχος, εφαρμογη νομων, δικαιες τιμωριες κλπ θα ερθουν κοντα στην πραγματωση τους και στη λυτρωση μας απο τα πολλα που μας ταλαιπωρουν. Αυτη η θετικη κοινωνικη εξελιξη θα φερει θετικα αποτελεσματα και στην οικονομικη εξελιξη.

    Το συμπερασμα μου ομως ειναι οτι στην Ελλαδα πραγματι ΣΗΜΕΡΑ -δεν ξερω για αυριο- δεν υπαρχει περιπτωση συνενοησης και συμμαχιας με καννενα απο τα υπαρχοντα κομματα, εντος βουλης.
    Θα θεσω ομως το ερωτημα: Αν αυριο υπηρχε ενα κομμα εντος βουλης γνησια οικολογικο, ενα αλλο γνησια σοσιαλιστικο, ενα τριτο κεντρωο γιατι θα ηταν απευκταια μια συνεργασια;
    Ποσες φορες πρεπει να τροποποιουμε τον εκλογικο νομο για να βγαινουν μονοκομματικες κυβερνησεις;
    Αν υπολογισουμε την αποχη και τις σκοπιμα ακυρες ψηφους ξερετε τι ποσοστο εχει η ΝΔ αλλα και το Πασοκ στους πολιτες, η ΝΔ 30 το Πασοκ 27, γιατι να το θεωρουμε δικαιο να κυβερνουν.

    Οσο για το Σημιτη που λες οντως δεν θα ξαναδουμε τετοιο πρωθυπουργο, αλλα αλοιμονο αποσυρθηκε εκανε τιτανιο εργο που σκοπιμα απαξιωθηκε προσωρινα. Δεν καταφερε παντως να βαλει χερι στον βρωμικο δημοσιο τομεα και να κατοχυρωσει αξιοκρατια και αξιολογηση που επιμενω ειναι κυριαρχα για μια δημοκρατια και μπορουν να λυθουν μονο με ευρυτερες πλειοψηφιες και συνεργασιες.

    ΥΓ Ωσπου να τελειωσω το σχολιο μου με προλαβε ο Αντωνης με την πολυ ευστοχη παρατηρηση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλοι, εχω καταληξει σε ενα συμπερασμα ισως λιγακι τραβηγμενο αλλά δεν μπορω να το εκφρασω αλλιως. Σαν πολιτες της χωρας αυτης μου φαινεται οτι μοιαζουμε περισσοτερο σε αμερικανακια ή αγγλακια παρα με κεντροευρωπαιους ή πολυ περισσοτερο σκανδιναβους. Και αναφερομαι στις πολιτικες μας προτιμησεις κανοντας ενα λιγακι αυθαιρετο αλμα
    ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και παλιοτερα ΕΡΕ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ κ.ο.κ) δεν μοιαζει περισσοτερο με Ρεπουμπλικανους-Δημοκρατικους ή τα αντιστοιχα στην Αγγλια;

    Και πολλα αλλα παραδειγματα της καθημερινης ζωης εχω στο μυαλο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειλικρινα Βαγγελη, θα ηθελα να προλαβω να δω πραγματικες συνεργατικες κυβερνησεις σε αυτη τη χωρα. Ισως να ειναι μια καλη ευκαιρια να γινουν πραγματα που θα μας δωσουν την ωθηση που χρειαζομαστε για να παμε πραγματικα μπροστα. Αν και μεταξυ μας, δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξος οτι θα γινει.
    Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πρασινο λικερ
    Η προσωπικη βελτιωση ειναι καθοριστικη για ολη μας τη ζωη και την πολιτικη.
    Διωχνουμε πολυ απο το φοβο και την ανασφαλεια μας, που σκοπιμα μας φορτωνουν μεσα απο τα εκφοβιστικα καναλια, αν επενδυσουμε στην αξιοπρεπεια μας και στα αλλα ευγενη χαρακτηριστικα του ανθρωπινου γεννους.

    Η συνεργασια μεταξυ ανθρωπων βοηθαει τις σχεσεις την ψυχολογια μας, ενθαρρυνει τα πιστευω μας, λυνει πολλα απο τα προβληματα μας.
    Γι αυτο πιστευω οτι και στην πολιτικη θα λυσει περισσοτερα προβληματα απο αυτα που λυνει ο μονοκομματισμος.

    ΥΓ Σκοπευεις και συ να αλλαξεις το προτυπο στο ιστολογιο σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντωνη πραγματι ειναι πολυ δυσκολο ετσι που ολους μας εχουν κανει πλυση εγκεφαλου θα ελεγα, με τη χρησιμοτητα των μονοκομματικων.
    Ενας αλλος λογος ειναι η ανωριμοτητα (για να μη πω τιποτα αλλο) των κομματων της αριστερας και της ηγεσιας τους.
    Ο δικομματισμος επισης ειναι ενα αλλο αρνητικο σημειο. Το καθε κομμα του δικομματισμου, περιμενει να φθαρει το αλλο, για να παρει την εξουσια και αδιαφορει για τα μηνυματα που λαμβανει απο τις εκλογες και τις αλλες δρασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η συνεργασία από μόνη της στη βάση και μόνο της διαχείρισης της εξουσίας μπορεί να είναι μία από τα ίδια ή και χειρότερη (σκεφθείτε ΛΑΟΣ και ΝΔ, που δεν έχουν τους ενδοιασμούς και τις "ευαισθησίες" της αριστεράς)
    Η συνεργασία πρέπει να έπεται συγκλίσεων, προγραμματικών, ιδεολογικών, και κυρίως σε επίπεδο δράσεων και αγώνων.
    Συμφωνώ απολύτως ότι τα αριστερά κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν την εύκολη καρέκλα της άρνησης των πάντων και του καταγγελτικού λόγου κατά πάντων, για να επιδιώξουν συγκλίσεις και τριβή με την εφαρμογή των υψηλών θεωριών στην πράξη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που έχει έναν κύριο ρόλο σ' αυτό, δεν έχει κάνει παρά μόνο αποτρεπτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση (πχ ληστρικοί εκλογικοί νόμοι, αλαζονεία της εξουσίας κλπ)
    Ελπίζω στο όλο και διογκούμενο αδιέξοδο της πολιτικής ζωής και στην όλο και μεγαλύτερη αφύπνιση των πολιτών, που θα πιέσουν προς τα εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και γιατι δεν αλλαξατε ποτε τον εκλογικο νομο, σε απλη και ανοθευτη αναλογικη για να γινουν κυβερνησεις συνεργασιας??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλήμέρα,

    Είμαι της άποψης ότι η εκλογική συνεργασία πρέπει να είναι προιον προγραμματικής σύγκλισης και όχι μετεκλογικών ποσοστών (αυτό νομίζω απαντάει και στο σχόλιο του τελευταίου φίλου).

    Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως στην Ελλάδα δεν υπάρχει τρίτο κόμμα εξουσίας μολονότι θεωρητικά θα μπορόυσε.

    Ωστοσο εγώ προσωπικά θα ήθελα να δω πως θα τα πήγαινε τόσο στον διαχειριστικό και ελεγκτικό τομέα, όσο και στον δημιουργικό/νομοθετικό κτλ μία κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και αν αυτή ήταν από τα δεξιά κόμματα.

    Πιστεύω πως από την σημερινή κυβέρνηση θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο "σεμνη και ταπεινή" διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οι συνεργασιες δεν βασιζονται μονο στην προγραμματικη συγκληση(που σημερα δεν υπαρχει), αλλα και στις ισοτιμες σχεσεις....δεν γινεται η ψηφος του πασοκ να μετραει παραπανω απο μια ψηφο της αριστερας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Vagnes δυστυχως το δικο μου θα μεινει το ιδιο.Ειμαι τελειως ασχετη με την τεχνολογια και δεν τα καταφερνω.Η βοηθεια που θα μου δινοταν απο τον ξαδερφο μου τωρα τα Χριστουγεννα,ηταν αυτος που μου εφτιαξε το ποστ μου,ανυπαρκτη λογω ελλειψης χρονου.Φοιτητης, καταλαβαινεις που να προλαβει να δει φιλους ,να εχει και μενα;Πηρα παραταση για το Πασχα.Ελπιζω να μην σας γινω κουραστικη με τα ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η προγραμματική σύγκλιση, φίλοι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, δεν το συζητάμε! Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για προεκλογικό συνασπισμό 2-3 κομμάτων και όχι μετεκλογική συνεργασία με βάση ποσοστά.
    Απευκτέο είναι το κόμμμα του 3% να "εκβιάζει" το άλλο του 42% αν δεν γίνουν αυτά που, συχνά, αρκετά θολά προκύπτουν σαν προγραμματικές συμφωνίες/συνεργασίες (τί ακριβώς εννοούμε, π.χ. ότι 2 κόμματα θα συμφωνούσαν στην αναγκαιότητα της ΟΝΕ προκαταβολικά; "Φέξε μου και γλύστρησα").
    Η Ιταλία, φίλε vagnes, ουσιαστικά εγκατέλειψε τις κυβερνήσεις συνεργασίας με βάση την απλή αναλογική (έτσι προκύπτουν αυτές) και έφτιαξε συνασπισμούς κομμάτων που προεκλογικά συμφωνούν σε ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Στη Γερμανία υπάρχει ένα παντοδύναμο 1ο κόμμα (τώρα είναι εξαίρεση που συγκυβερνούν οι 2 μεγάλοι) του 40+% και συνεργάζεται με "μπαλαντέρ" του 5-7%, όπου ο μικρός ξέρει μέχρι πού τον παίρνει να φτάσει τα πράγματα...
    Για Λουξεμβούργο/Σκανδιναβία μη το συζητάς, αυτών τα θέματα είναι αν οι σακκούλες σκουπιδιών θα έχουν μπλέ ή κίτρινο χρώμα (μια φορά χρειάστηκε να συζητήσουν κάτι σημαντικό, το μετρό της Κοπεγχάγης, και τους πήρε 20 χρόνια να συμφωνήσουν...), άρα σοβαρές τομές με κυβερνήσεις συνεργασίας σε χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν κατά τη γνώμη μου.
    Στο Βέλγιο με τα αξεπέραστα εθνικά προβλήματα εγκατέλειψαν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά από 7 μήνες διαπραγματεύσεων!
    Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τώρα συνεργασία γιατί βλέπει ότι μόνο του δεν μπορεί να ρίξει τη ΝΔ, όχι γιατί "καίγεται" για συνεργασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νικο αν δεις τον εκλογικο νομο που ισχυει, ειναι απλη αναλογικη για τα κομματα περαν του δευτερου, δηλ. ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,ΛΑΟΣ ενισχυμενη αναλογικη για τη ΝΔ και "αδυνατιαμενη" αναλογικη για το δευτερο το ΠΑΣΟΚ.
    Ειδες παρολα αυτα φιλε Νικο να υπαρχει διαθεση συνεργασιας απο ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ και ΝΔ;
    Το ΠΑΣΟΚ κατι ψιθυρισε, το ΛΑΟΣ την ηθελε.
    Αρα δεν φταιει η απλη αναλογικη, η αποψη των κομματων της αριστερας πιθανον φταιει που θεωρουν το ΠΑΣΟΚ ιδιο με τη ΝΔ!!!

    Στο αλλο ερωτημα σου η ψηφος ποτέ δεν μπορει να μετρησει διπλη για κανενα, ομως στη βαση μιας συμμαχιας συμφωνειται η πορεια που θα ακολουθηθει με ενα προγραμμα. Αν αυτο δεν γινει ή εστω παρεκλινει, ο αλλος εχει το δικαιωμα με τις λιγες ψηφους που διαθετει να θεσει βετο και σε τελευταια αναλυση να θεσει θεμα ψηφου εμπιστοσυνης.
    Αυτο δεν αρκει ωστε να επιχειρηθει στο μελλον μια συνεργασια;;
    Γιατι ομως τα κομματα της αριστερας συνεχως το αρνουνται. Αυτο γιατι δεν σου γεννα ευλογα ερωτηματα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλε Τσοτσο
    Μια συμμαχικη κυβερνηση με ΠΑΣΟΚ και με ενα γνησια οικολογικο κομμα πχ (οχι φυσικα με ΚΚΕ, πιθανον και με ΣΥΡΙΖΑ) θα ηταν καλυτερο απο ΝΔ. Δεν το συζηταμε και συμφωνουμε φανταζομαι ολοι.
    Αν αυτη η προοπτικη υπηρχε δεδομενη πριν τις εκλογες, πιστευεις οτι θα καταφερνε η ΝΔ να σχηματισει κυβερνηση;
    Πιστευω πως οχι. Θα ειχαμε σημερα δηλ. συμμαχικη κυβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Πως μας ακουγεται αυτο;
    Πιστευω δεν θα διαφωνουσαμε, παλι.

    Το ερωτημα λοιπον που μπορει να διαφωνησουμε ειναι το εξης:
    Απο κυβερνηση σκετη ΠΑΣΟΚ και απο συμμαχικη ΠΑΣΟΚ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ πια θα επιλεγαμε;;
    Εδω μπορει να διαφωνησουμε, αλλα θα περιμενω πρωτα την απαντηση σου φιλε μου για να βαλουμε και... σασπενς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρασινο λικερ
    Ειναι ομορφο το ιστολογιο σου γιατι ειναι τρυφερα ζεστο και κανενας δεν βλεπει το χρωμα αλλα το συναισθημα που γεννιεται εκει.
    Αλλωστε ξερεις οτι μου αρεσει αφου αυτο ειχα μεχρι χτες.

    ΥΓ: αν παρολα αυτα θελεις να το αλλαξεις μπορω να σου στειλω οδηγιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Vagnes, εκτιμώ το κουράγιο σου να συζητάς τόσο θερμά ζητήματα που δύσκολα μπορούν να επηρεαστούν από εμάς τους αχαμνούς. Το ίδιο και το κουράγιο των συζητητών σου.
    ΥΓ. Αν μπορούσες να μου στείλεις κι εμένα οδηγίες για το μπλογκ, πολύ θα σε αγαπούσα ... παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλε θερσιτη και φιλη Πρασινο λικερ (αν θελεις)
    Για την αλλαγη προτυπου ακολουθουμε τα πιο κατω βηματα:
    1)Ειμαστε στο ιστολογιο μας
    2)Παταμε "προσαρμογη" πανω δεξια
    3)Κατω απο το "Προβολη ιστολογιου" επιλεγουμε "επιλογη νεου προτυπου"
    4) Επιλεγουμε ενα προτυπο απο αυτα που εμφανιζονται
    5)Και παταμε "προτυπο προεπισκοπησης"
    6)Εμφανιζεται το ιστολογιο μας ως προεπισκοπηση αλλα με το νεο προτυπο που επιλεξαμε,
    Μας αρεσει το κραταμε δεν μας αρεσει επιλεγουμε αλλο κοκ
    7) αυτο που τελικα θα επιλεξουμε πατωντας "γραμματοσειρες και χρωματα" (διπλα απο το "επιλογη νεου προτυπου") μπορουμε να το τροποποιουμε αναλογα με τα χρωματα και τις γραμματοσειρες που μας αρεσουν
    Για αλλες επεξηγησεις τα λεμε οταν ολοκληρωσεte τα πιο πανω
    Παρατηρηση: ειναι ολα πολυ απλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το μποϊ σου φιλε Θερσιτη ειναι πανυψηλο.
    Τυχεροι οι μαθητες που σε εχουν, μακαρι να σε ειχαν ολα τα Ελληνοπουλα.
    Μη πτοεισαι απο τη δικαιολογημενη ζηλεια των συναδελφων σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σαφώς θα προτιμούσα, φίλε μου, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και να γιατί:
    Αν υποθέσουμε ότι η προγραμματική σύγκλιση με τους οικολόγους θα επικεντρωνόταν κυρίως στα περιβαλλοντικά, πώς θα παίρνονταν οι αποφάσεις στα άλλα θέματα (π.χ. ασφαλιστικό, παιδεία) που πιθανότατα θα υπήρχαν αποκλίσεις;
    Όπως ξέρεις, υπάρχει η συλλογική ευθύνη ΟΛΩΝ των μελών μιας κυβέρνησης σε ΟΛΑ τα θέματα, δεν θα μπορούσαν δηλ. οι οικολόγοι υπουργοί (ή υπουργός) να πει "εγώ στο ασφαλιστικό είμαι άλλης άποψης και δεν ψηφίζω" γιατί τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί. Άρα η προγραμματική σύγκλιση θα πρέπει να αφορά ΟΛΑ τα θέματα και, όπως είπα, η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων θα ήταν "σούπα" για να βρουν τον κοινό παρονομαστή και να μην κινδυνεύει να πέσει ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση.
    Νομίζω ότι ούτε ο ΓΑΠ έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τί και πώς θα γινόταν αν ο ΣΥΝ συναινούσε σε προγραμματικές συγκλίσεις. Παράλληλα με ενοχλεί αυτή η προσέγγισή του, δείχνει ηττοπάθεια 9ίσως αρχίζει να καταλαβαίνει ότι δεν "μπορεί"...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κολοκύθια με τη ρίγανη...Η απλή αναλογική πρέπει να ισχύει για όλους!!!!!!!!!!!!!!! όχι να λέτε την ΝΔ κυβέρνηση μειοψηφίας....ποιές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβερνήσεις πλειοψηφίας?????Πραγματικής πλειοψηφίας όμως....κοινωνικής πλειοψηφίας εννοώ και όχι εκλογικής.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νικο με ρωτησες για την απλη αναλογικη, τωρα θελεις αλλο να ρωτησεις;
    Ποσους βουλευτες θα ειχαν με απλη αναλογικη τα κομματα με τα ποσοστα που πηραν στις προσφατες εκλογες; ΚΚΕ 8% εδρες 24, ΣΥΡΙΖΑ 5% εδρες 15, ΛΑΟΣ 3,5% εδρες 10 ΠΑΣΟΚ 114 ΝΔ 126. Με τον εκλογικο νομο που ισχυει πηραν 22 ΚΚΕ 14 ΣΥΡΙΖΑ 10ΛΑΟΣ 102 ΠΑΣΟΚ 152 ΝΔ αντιστοιχα.
    Δηλαδη αν η απλη αναλογικη θα ισχυε για ολα τα κομματα θα ειχε αλλη αποψη για συνεργασια το ΚΚΕ και Ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Η αποψη καννενος παντως απο δω μεσα δεν μπορει να παρομοιαζεται με κολοκυθια... η ανωνυμια πρεπει να προαγει την ευγενεια για να γινεται σεβαστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλε μου φιλε τσοτσο δεν διαφωνω καθετα το ξερεις αλλα...
    Ποσες διαφωνιες δεν ζησαμε στο εσωτερικο του ΠΑΣΟΚ.
    Νομιζω πως οι εμφυλιοι πολεμοι ειναι οι πιο σκληροι απ' ολους και το ζησαμε αρκετα εντονα και προσφατα.

    Μεσα απο διαφορετικες τασεις και αντικρουομενες αποψεις (για να μη πω συμφεροντα) διαμορφωνονται ετσι κι' αλλοιως ολες οι θεσεις του ΠΑΣΟΚ και των αλλων κομματων.
    Ο συμβιβασμος και ο σεβασμος στην πλειοψηφουσα αποψη ειναι παντα το μετρο της δημοκρατιας.

    Ενα κομμα δημοκρατικο λεμε πρεπει να ελεγχεται απο τους πολιτες.
    Τη μονη φορα που αυτο μπορει να γινει ειναι στις εκλογες, αυτο δειχνει η εμπειρια, μεχρι τις επομενες εκλογες κανενας ελεγχος, μονο διαμαρτυριες.
    Γιατι να δεχθουμε εξ αρχης, οτι ενας εκ των εσω ελεγχος απο ενα αξιοπιστο συνεργατικο κομμα θα αποτελουσε εμποδιο και οχι ευκαιρια για τις απαιτουμενες διορθωσεις που δεν προχωρησαν;

    Αν υποθεσουμε ο Γιωργος σημερα καλουσε το οικολογικο κομμα που βγηκε έκτο στις εκλογες σε μετεκλογικη συνεργασια δεν θα βοηθουσε και τα δυο κομματα στις δημοσκοπησεις;
    Πολυ ευκολα πιστευω οι θεσεις του οικολογικου κομματος θα μπορουσαν να ενσωματωθουν μεσα στο κυβερνητικο εργο.
    Τη δυναμικη αυτου του εγχειρηματος μπορουμε να τη μετρησουμε να την προβλεψουμε φιλε μου;
    Ρωτω δεν ειμαι σιγουρος ουτε εγω οπως καταλαβαινεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αρχικά Νίκο να σου πω ότι οι ισοτιμες σχεσεις είναι προαπαιτούμενο για να υπάρχει προγραμματικη συγκληση. Από εκέι και πέρα οι ψήφοι μετράνε ανάλογα με τη δύναμη του κάθε κόμματος, απλά οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά. Ετσι συμβαίνει και στην Γερμανία.

    Η απλή αναλογική όπως την περιγράφεις ισχύει μόνο στα παραμύθια και στην Ουγκάντα. Ποια κυβέρνηση στην δυτική Ευρώπη ξέρεις που να έβγαλε πάνω από 50% σε κανονικές συνθήκες;

    Από εκεί και πέρα η ακυβερνησία δεν είναι πάει μία χώρα μπροστά. Είδες ότι ακόμα και το Βέλγιο δυσκολεύτηκε.

    Αν υπήρχε αυτή η ωριμότητα στην ελλάδα τότε η απλά αναλογική θα είχε εφαρμοστεί ήδη. Μία φορά είχαμε τέτοια ευκαιρία στην Ελλάδα και είδες που καταλήξαμε. Στημένα ειδικά δικστήρια και ξεπούλημα 80 χρόνων πολιτικής ιστορίας για 3 υπουργεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σε ευχαριστω για τις πληροφοριες.Θα το προσπαθησω λιγο αργοτερα.Ξερεις φοβαμαι μηπως κανω κατι λαθος και δεν πετυχει η συνεργατικη κυβερνηση.Μαλλον ωδευω προς λυση αδιεξοδου.
    Σε ευχαριστω που αφιερωσες χρονο για να με καθοδηγησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πρασινο λικερ
    ΘΑ πετυχει, γιατι αλλοιως θα πανε χαμενα τα επιχειρηματα του post...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σπείρε μια σκέψη, κάθε σπόρος είναι μια λαχτάρα.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ετικέτες

πολιτική (82) ποίηση (70) κοινωνία (69) πολιτική σάτυρα (12) πολίτης (11) σάτιρα (10) σύνθεση (10) άνθρωπος (9) Επανω-πολιτικη (7) παιδεία (7) φιλοσοφείν (7) Ελλάδα (6) αυτοκριτική (6) ευχές (6) θρησκεία (6) πολιτική ηγεσία (6) ψήφος (6) ΠΑΣΟΚ (5) άποψη (5) Οικονομική κρίση (4) νέοι (4) παιχνιδι (4) φωτογραφία (4) bloggers (3) ΝΔ (3) Πίστη (3) αγανακτισμένοι (3) αξιοκρατία (3) αξιολόγηση (3) αφιέρωση (3) ζωή (3) κοινωνική συνείδηση (3) κρίση (3) νέα κυβέρνηση (3) υγεία (3) φιλία (3) χιούμορ (3) ψυχολογία (3) 28δις (2) Έλληνες (2) Δημοκρατικοί (2) Ομπάμα (2) Προεδρική Δημοκρατία (2) ΣΥΡΙΖΑ (2) ανέκδοτο (2) αντίο (2) αποχή (2) απόψεις (2) βατοπέδι (2) δημοσκόπηση (2) εκλογές (2) ευρωεκλογές (2) ευχή (2) καθημερινότητα (2) κριτική (2) ποδήλατο (2) πολιτική πρόταση (2) πολιτική ωριμότητα (2) συνέδριο (2) συνδιάσκεψη (2) συνεργασία (2) τεστ (2) τηλεόραση (2) τράπεζες (2) χ (2) χοίροι (2) ... ... ... (1) 1821 (1) 1989 (1) 2009 (1) NO INDIA (1) blogs (1) e-διαδήλωση (1) slide (1) viza (1) Γιώργος (1) Δημόσιο (1) Διεθνισμος (1) Ελληνικη γλωσσα (1) Επανω-προτασεις (1) Ευρώπη (1) Ιωαννινα (1) ΜΜΕ (1) Μαρία (1) ΟΛΠ (1) ΟΤΕ (1) Π.Ο.Υ. (1) Παπανδρέου (1) Πολυτεχνείο (1) Σημίτης (1) αγάπη (1) αγώνες (1) αδικία (1) αθωπνορς (1) αισιοδοξία (1) αισχος (1) αισχροκέρδεια (1) ακρόαμα (1) αλλαγη νομων (1) αμπελοφιλοσοφείν (1) αναξιοπιστία (1) ανεργία (1) αντίδραση (1) αξία (1) αξιοπιστία (1) αποδοχή (1) αποτέλεσμα (1) αποτέφρωση (1) αποτελέσματα (1) αποψη (1) αριστερά (1) ασυδοσία (1) ασφαλιστικό (1) αυτάρκεια (1) βάση του 10 (1) βίοι παράλληλοι (1) βιντεοσυνθέσεις (1) βουλή (1) γέλιο (1) γνωριμία (1) γρίππη (1) δάνειο (1) δημοσιευμένο άρθρο (1) δημοσιο (1) διάγγελμα (1) διάλειμμα (1) διαμαντι (1) διαμαρτυρία (1) διαπίστωση (1) διαπλοκή (1) δράση (1) εαυτός (1) ειρωνία (1) ελευθερία (1) ελπίδα (1) επιλογή (1) επιμόρφωση (1) επιχειρήσεις (1) επιχειρηματικότητα (1) εργασία (1) ευθύνη (1) εφαρμογή νόμων (1) εφεγαλκος (1) ηγέτης (1) ηλικία (1) θοες (1) ιατρική (1) ιστορία (1) κήπος (1) κίνητρα (1) καθηγητές (1) καπιταλισμός (1) καταλήψεις (1) κοινή λογική (1) κοινότητα (1) κοσμημα (1) κυβέρνηση (1) κόμματα (1) κόσμος (1) λευκό (1) λιμάνια (1) μέτρα (1) μαργαριτάρια (1) μνήμες (1) μουσική (1) νέα γενιά (1) νέο κόμμα (1) οικονομια (1) ομαδικο μυθιστορημα (1) ορφάνια (1) παγκοσμιοποίηση (1) παιδιά (1) παραμύθι (1) περιπετεια (1) πλανήτης (1) πλούτος (1) ποδόσφαιρο (1) πολίτευμα (1) πολη (1) πολιτική ποίηση (1) πολιτικο διλλημα (1) πολιτικό λογοπαίγνιο (1) προανακριτική (1) προβληματισμός (1) πρωταπριλιά (1) ραδιόφωνο (1) σκάνδαλο (1) σοφία (1) σπίτι (1) συναίσθημα (1) συντεχνίες (1) σύμπνοια (1) σύμπτωση (1) σύνθημα (1) σύνοδος (1) σύστημα (1) τύχη (1) φάρμακα (1) φθινόπωρο (1) χρήμα (1) χόμπυ (1) ψωμί (1) ωριμότητα (1) ωριμότητα πολιτική (1)

η ωρα κανει καλα τη δουλειά της, ΕΜΕΙΣ;